Plus

Na 53 jaar vertrekt de frietkraam van Plein '40-'45

De gemeente wil dat de frietkraam op Plein '40-'45 's avonds opkrast, zodat het plein beter kan worden schoongemaakt. Die eis is de druppel voor de eigenaar die er al 53 jaar staat: hij stopt.

Lorianne van Gelder
Hans en Miep van der Schaaf tijdens hun laatste lunch bij Gerver op Plein '40-'45. 'Alles wordt buitenlands,' sombert Miep Beeld Dingena Mol
Hans en Miep van der Schaaf tijdens hun laatste lunch bij Gerver op Plein '40-'45. 'Alles wordt buitenlands,' sombert MiepBeeld Dingena Mol

Brenda Gerver (65) schilt en snijdt de aardappelen zaterdagochtend met de hand. Dat doet ze al jaren, ook nu haar dochter en schoonzoon de kraam hebben overgenomen. De frieten van ­patatkraam Gerver zijn erom bekend, mensen komen van ver om hier een patatje te halen.

Zaterdag stond Brenda er voor de allerlaatste keer. Haar man Leo (71), die de gasten onder de parasols aan de met plastic kleedjes bedekte tafeltjes welkom heet, is er verdrietig van, al laat hij het niet merken.

Na 53 jaar vertrekt de familie van de markt op Plein 40-45 in Geuzenveld, waar ze zo'n beetje sinds de start in 1963 stond. Toen ze er ooit begonnen, deelden ze als groenteboer de markt met Hollandse kaasboeren, kippenboeren, aardappelkramen, notenzaken en viskramen. Nu staan er vooral kledingstallen om hen heen en veel groenten voor weinig.

Het bordje 'te koop' hangt enigszins verdekt in de frietwagen, alsof ze er eigenlijk nog niet aan willen. Een bezorger levert uitbundige boeketten af - een boodschap van de vaste klanten, die niet willen dat ze gaan. "Ik heb ook gedichten en brieven gehad," zegt Brenda.

Miep (81) en Hans van der Schaaf (85) behoren tot die vaste klantenkring. Zij bestelt zoals altijd een loempia met salade, hij hapt gretig in zijn hamburger. Het doet hen pijn dat de kraam vertrekt, en niet alleen omdat ze de Gervers graag mogen.

'Alles wordt buitenlands'
Miep van der Schaaf probeert het netjes te verwoorden. "Ik zie alles verdwijnen, alles wordt buitenlands." Dat sentiment klinkt op meer plekken. De oudere bewoners van Geuzenveld kwamen ooit naar de Westelijke Tuinsteden vanuit de oude stadswijken en maakten daar mee dat de afgelopen decennia de nieuwbouwwijken met witte middenklassegezinnen veranderden in buurten met veel Turkse en Marokkaanse bewoners. Ze herkennen hun buurt niet meer.

De reden voor vertrek heeft overigens maar weinig met de veranderde samenstelling van de markt te maken. Het zijn de gemeenteregels. Het stadsdeel wil dat het plein 's avonds leeg wordt opgeleverd, zodat er beter kan worden schoongemaakt. Het betekent dat de frietkar ­elke avond weg moet, en niet meer op een hoek van het plein mag staan.

Een arbeidsintensieve, kostbare eis; volgens Gerver levert het 40 uur extra werk op en kost het 500 euro per week. Dat is het niet waard. Bovendien heeft schoonzoon Miguel Borrego (46) een baan gevonden als meester op een basisschool, het werk dat hij zes jaar geleden gefrustreerd achterliet om zich vol op de patatkraam te storten. "In het onderwijs is werk te over, ik had er weer zin in en in de winter lopen de zaken toch niet zo goed."

Niet halal
Aan de tafeltjes zitten zaterdag vrouwen met een hoofddoek naast vaste klanten. Het publiek is gemengd, maar van Gervers klandizie is 70 procent 'Hollands', zoals Borrego het zegt. Vandaar dat het assortiment niet halal hoefde te worden. Tegenover en naast de patatzaak zijn kraampjes waar lange jurken, hoofddoeken en schoenen worden verkocht.

Netty van der Luit (80) komt elke vrijdag en zaterdag koffie drinken bij de Gervers. Verder heeft ze op de markt niet veel meer te zoeken. "Het is nu djellaba's, djellaba's en djellaba's. Ik heb er niets tegen, maar het is zo eenzijdig."

53

De familie Gerver vertrekt na 53 jaar van de markt op Plein ’40-’45 -- oorspronkelijk met een groentekraam, de laatste jaren met frietwagen.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden