Recept van de dag

Na 5 jaar smullen: Thaise hotdog zonder worst

Liesbeth Maliepaard is een freelance reclamemaker die ook haar kinderen wil laten smullen.

Liesbeth Maliepaard. Beeld Mark van der Zouw
Liesbeth Maliepaard.Beeld Mark van der Zouw

Vorige week stond op deze plek mijn stoofvleesrecept ‘Rund in bier’. Ik heb ervan gesmuld met mijn kinderen; net als van ons gesprek tijdens het eten. Dat ging zo:

“Jongens, ik ga mijn laatste Smulpaap schrijven.”

“Jammer hè, mam?”

“Ja, heel jammer, maar ik heb het vijf jaar mogen doen en dat was heel leuk. Nu is iemand anders aan de beurt. Jullie hebben trouwens in die vijf jaar héél anders leren eten. Toen ik begon, zaten jullie allebei nog huilend aan tafel als ik stoofvlees serveerde. En kijk nou eens!”

“Ja, logisch want als je klein bent, wil je alleen van die lekkere dingen eten,” verklaart mijn alweer tienjarige zoon. “Maria (hun baby bonuszusje) pakt ook alleen de kip en de friet van haar bord. Als je haar dan broccoli voorhoudt, zegt ze: Nee! Nee!”

“Hoe is jullie smaak veranderd, denk je?” vraag ik.

Zoon: “Ik ben beter geworden in pittig.”

Dochter: “Ik ben beter geworden in exotisch. Ik durf nu avontuurlijker te eten. Ook dingen die ik niet ken.”

“Zaten we toen echt te huilen?” vraagt ze. “Dat was ook niet leuk voor jou, als je net lekker had gekookt.”

Niet alleen smaak, ook het inlevingsvermogen blijkt enorm ontwikkeld de afgelopen jaren. Zelf heb ik vijf jaar lang vooral gesmuld van lekker alles kunnen schrijven wat ik wil. Hoe persoonlijker, hoe beter – iets wat in mijn reclamebestaan wat gecompliceerder ligt. Ook heb ik gesmuld van alle meelevende lezers. Jullie kookten mee, hielden me scherp met reacties en doken zelfs op aan mijn kraam op de Rollende Keukens. Heel veel dank daarvoor.

Aan tafel stel ik nog één laatste vraag aan mijn mensjes: “Willen jullie nog iets zeggen tegen de lezers?”

Dochter: “Ja, de groeten, en kook mijn moeders Thaise worst!”

Groeten ook van mij. Wie weet kom ik ooit terug als Liesbeth Maliepaard, de pensionado die ook haar kleinkinderen wil laten smullen.

Thaise hotdog zonder worst

Ingrediënten
1 blok (500 g) stevige tofoe, in 8 langwerpige blokken
8 goede hotdogbroodjes of pistolets van de Turkse bakker
½ l plantaardige olie
kopje maïzena
150 g boter
± 300 g sjalotten, gesnipperd
8 rode chilipepers (niet te pittige), zaad verwijderd, gehakt
12 tenen knoflook, gehakt
3 el gemberwortel, gehakt
3 el ketjap manis
6 el lichte sojasaus
2 el (palm)suiker
5 el verse peperkorrels (Thaise toko)
12 lente-uien in stukjes van 3 cm
flinke lik Zaanse mayonaise
2 minikropjes Romeinse sla
bosje koriander

Bereiding
(Dit recept is een beetje van mezelf en een beetje van ­Ottolenghi. Ik kookte het onlangs op een eclectisch diner als vega-alternatief voor de hotdogs met Thaise worst.) Verhit olie in een grote wok. Dep de blokken tofoe voorzichtig droog met een theedoek. Doe maïzena op een bord, wentel de blokken tofoe erdoor en bak ze in de hete olie licht goudbruin en knapperig. Laat uitlekken op keukenpapier. Giet de olie uit de pan en smelt de boter. Doe sjalot, chili, knoflook en gember erbij en bak in 15 minuten zacht. Roer de ketjap, soja, suiker, peper en sjalot erdoor en leg de blokken tofoe in de saus. Schep voorzichtig om, zodat de tofoe een mooi plakkerig laagje krijgt. Besmeer de broodjes met wat mayonaise en ketjapsaus. Leg er de sla, koriander, stukjes lente-ui en een reep tofoe op en eet direct.

Dit is de laatste Smulpaapcolumn van Liesbeth Maliepaard; over drie weken neemt Fow Pyng Hu haar plaats in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden