Plus

Na 25 jaar weer een seizoen Twin Peaks: 'Serie is nooit uit mijn brein verdwenen'

Volgend weekend gaat in Amerika na ruim een kwart eeuw het derde seizoen van Twin Peaks in première. Fans zijn de cultserie al die tijd trouw gebleven. 'Twin Peaks heeft zich vanaf het begin diep in mijn brein genesteld en is daar nooit meer uit verdwenen.'

De Salish Lodge in Snoqualmie (links), beter bekend als de Great Northern Hotel uit Twin PeaksBeeld Imco Lanting

'Er is een stadje, wind die door de douglassparren waait, een dood meisje en vervolgens gebeurt er van alles.' Met deze minimale uiteenzetting kreeg regisseur David Lynch in 1988 van de Amerikaanse tv-zender ABC groen licht voor Twin Peaks.

Twee jaar later had de serie tv-geschiedenis geschreven. De pilot trok 35 miljoen kijkers in de VS en hoewel de kijkcijfers daarna daalden, waren critici unaniem: Lynch en producer Mark Frost hadden misschien wel de meest vervreemdende televisie-ervaring ooit gecreëerd.

Bovennatuurlijke elementen
Twin Peaks was soap en thriller ineen en doordrenkt met bovennatuurlijke, ongrijpbare elementen en indringende muziek van Lynch's vaste componist Angelo Badalamenti.

Geen personage was normaal; iedere inwoner van het stadje Twin Peaks (inwonertal 51.201) bezat een duistere kant en kon in principe de moordenaar zijn van plaatselijke schoonheidskoningin Laura Palmer, om wier dood het verhaal zich afspeelde. Haar lichaam werd al meteen aan het begin van de pilot aan de oever van een rivier gevonden.

Pieter Dom (37), fan van het eerste uur, weet het nog goed. "De serie werd vrijdagavond laat uitgezonden. En met de ouders uit huis, keek ik als elfjarige mee met mijn oudere broer en zus. Nog geen drie minuten na het intro, toen Pete Martell de befaamde woorden 'She's dead, wrapped in plastic!' uitsprak, was ik verkocht."

Twin Peaks speelde zich af in de omgeving van North Bend en Snoqualmie, veertig kilometer van Seattle in het noordoosten van de Verenigde Staten. Een waar douglassparrenparadijs. De houthakkersplaatsjes liggen er verspreid in de bossen langs de Snoqualmierivier.

Iconische plekken
Wie de serie kent, komt de iconische plekken vanzelf tegen tijdens een rondrit: het Great Northern Hotel met daarnaast de waterval uit de leader van Twin Peaks. Of het politiebureau (in de echte wereld een raceschool) waar in de serie de wat naïeve, hooggestemde Lucy de receptie bemande. De middenstander die nog altijd een flink slaatje slaat uit het tv-succes is Twede's Café, een diner in North Bend.

De weg in Oregon waarlangs in de serie het plaatsnaambord Twin Peaks stondBeeld Imco Lanting

Van heinde en verre komen reizigers hier, net als in bijna alle afleveringen van Twin Peaks, aan de bar kersentaart eten of een 'damn fine cup of coffee' bestellen (een vaste quote van FBI-agent Dale Cooper, die de moord op Laura Palmer onderzoekt).
Volgens Pieter Dom is deze omgeving 'precies Twin Peaks'.

"De eerste keer dat ik hier in mijn eentje rondreed was ik, met de soundtrack in de cd-speler, op zoek naar de filmlocaties. Vooral 's nachts door de bossen rijden is echt een unieke onderneming, maar ook riskant. Er zijn, net als in de serie zelf, geregeld drugdeals aan de gang en je hoort af en toe schoten in de verte. Die kunnen ook afkomstig zijn van dronken jongeren, maar dat duistere, unheimische sfeertje hangt daar echt."

Tocht langs filmlocaties
Jaarlijks in juli komen in North Bend en omgeving honderden Twin Peaks-liefhebbers bijeen. De fans kijken gezamenlijk naar de serie, maken een tocht langs de filmlocaties en er zijn altijd enkele acteurs uit Twin Peaks aanwezig.

Pieter Dom: "Een jaar of acht geleden ben ik voor het eerst naar het Twin Peaks Fest gegaan. Ik ontmoette daar Sherilyn Fenn (Audrey Horne in de serie), Kimmy Robertson (Lucy Moran), Charlotte Stewart (Betty Briggs) en Jennifer Lynch (dochter van David). Op mijn elfde had ik dit natuurlijk nooit geloofd. Audrey Horne in het echt zien, ongelooflijk vond ik dat. Inmiddels heb ik al jaren rechtstreeks contact met haar."

De raceschool die in de serie dienstdeed als politiebureauBeeld Imco Lanting

"I'll see you in 25 years," zei Laura Palmer aan het eind van het tweede seizoen. Toen David Lynch en Mark Frost drie jaar geleden op hetzelfde tijdstip een geheimzinnig klinkende tweet de wereld in stuurden, werden de fans zenuwachtig. Zou het dan toch echt gebeuren? Immers, FBI-agent Dale Cooper zei in de serie indertijd toch: "Als twee gebeurtenissen simultaan plaatsvinden en te maken hebben met hetzelfde onderwerp, dan moeten we extra opletten."

Kip met de goude eieren geslacht
Typisch David Lynch om zich met dergelijke uitspraken in nevelen te hullen. Al zijn films staan bol van de abstracte verwijzingen en hij staat er bekend om zelfs acteurs op de set in het ongewisse te houden over het precieze verloop van een script. Het beviel de regisseur dan ook allerminst dat hij indertijd onder druk van ABC de moordenaar van Laura Palmer bekend moest maken. Hij verweet de zender hiermee moedwillig de kip met de gouden eieren te hebben geslacht.

Dom vermoedt dat Lynch in de derde serie revanche neemt op deze artistieke knieval: "Ik denk dat Lynch en Frost die vervelende geschiedenis zullen rechtzetten. Het tweede seizoen ging na de oplossing van de moord alle kanten op. Het niveau ging pas in de laatste afleveringen weer omhoog. Lynch kon zichtbaar al zijn kwaliteiten als filmmaker weer kwijt door wederom zwaar van het lopende scenario af te wijken."

De spoorbrug waarover een meisje aan de moordenaar van Laura Palmer wist te ontsnappenBeeld Imco Lanting

In het derde seizoen, dat zich afspeelt in deze tijd, komen 37 acteurs uit seizoen één en twee terug, allemaal (uiteraard) 25 jaar ouder. Nieuwe gezichten zijn er ook, zoals Naomi Watts, Trent Reznor, Jennifer Jason Leigh en Jim Belushi.

Pieter Dom verwacht verrassende wendingen. "Lynch en Frost zullen denk ik spelen met het gegeven good cop, bad cop. We volgen de aanhoudende queeste van FBI-agent Dale Cooper, maar ook die van zijn dubbelganger. Maar meer dan vroeger zal Lynch heel wat aan de interpretatie van de kijker overlaten."

"Dat deed hij al tijdens het filmen, waarbij de acteurs zelfs soms niet wisten welk personage ze vertolkten. En hij zal ongetwijfeld alles in twijfel trekken waarvan iedereen de afgelopen 25 jaar zo zeker dacht te zijn."

Het derde seizoen van Twin Peaks begint zondag gelijk­tijdig in zowel de VS als Australië met een twee uur durende, dubbele aflevering. De serie telt 18 ­afleveringen waarvan er twee zijn geselecteerd voor een premièrevertoning tijdens het Filmfestival van Cannes, dat komende week begint. In Nederland is de serie via Videoland te zien.

De Snoqualmiewaterval die dankzij de televisieserie wereldberoemd is gewordenBeeld Imco Lanting

Log Lady-actrice houdt het vaag

Actrice Catherine Coulson (1943-2015) werkte veel met Twin Peaks­regisseur David Lynch, die ze sinds het begin van de jaren zeventig kende. In de serie speelde ze de Log Lady.

Een interview met een van de meest iconische karakters uit Twin Peaks blijkt even bevreemdend te kunnen zijn als de serie zelf. Catherine Coulson (die enkele maanden na de ontmoeting op 71-jarige leeftijd zou overlijden aan de gevolgen van kanker) was in de serie Margaret Lanterman, ofwel de Log Lady.

Via het blok hout dat ze consequent bij zich draagt, spreekt ze in aflevering 2 over de moord op Laura Palmer de mysterieuze woorden: "One day my log will have something to say about this. My log saw something that night."

We spraken Coulson twee jaar geleden in verband met de aangekondigde nieuwe serie, die daarna nog verschillende keren zou worden uitgesteld. "Afgelopen week belde ik David Lynch om te vragen wat ik over de nieuwe serie kan zeggen tijdens dit interview. Hij antwoordde: zeg maar dat je je verdiept in duurzame bosbouw. Dát is mijn antwoord, ook al is er een kans dat hij me voor de gek houdt. Maar ik bestudeer momenteel dus boomkruinen en het belang om licht door te laten."

"Hout speelt een enorme rol in mijn leven sinds Twin Peaks. Overal vragen mensen me ernaar. Hoeveel haardblokken ik al wel niet heb gesigneerd in de loop der tijd... Ook nam ik het originele blok dat ik in de serie gebruikte geregeld mee, maar ik krijg het sinds 9/11 niet meer het vliegtuig in. Nu bewaar ik het in een kluis, want je begrijpt dat het heel waardevol en gewild is. Verschillende keren is geprobeerd bij me in te breken."

"Mijn personage ontwikkelde zich tijdens de voortgang van de serie. Alleen mijn uiterlijk stond vanaf het begin vast. Hoe vreemd het ook klinkt, maar in feite was de Log Lady de normaalste persoon in heel Twin ­Peaks."

"Fans houden van de Log Lady. Er is een speciale tattoowebsite met alle bekende uitspraken en veel mensen verkleden zich tijdens Halloween als houtblok.
De Log Lady raakt enorm aan de verbeelding van mensen, toen
en nu."

Catherine Coulson kort voor haar dood in 2015Beeld Imco Lanting

IJkpunt in tv-historie

Twin Peaks won begin jaren negentig vele prijzen, waaronder drie Golden Globes. Ook werd de serie in totaal achttien keer genomineerd voor een Emmy Award. Op alle lijstjes van beste tv-series aller tijden is Twin Peaks in de hogere regionen terug te vinden.

Critici zien de serie als ijkpunt in de televisie­geschiedenis waaraan latere series als Breaking Bad en The Wire schatplichtig zijn. De bevreemdende wendingen en personages, de mix van suspense en soap en de surrealistische droomwerelden waarin FBI-agent Dale Cooper verzeild raakt, het zijn ingrediënten die David Lynch als eerste samenbracht waardoor de serie een onverwachte hit werd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden