Plus

Na 18 jaar Kamer vindt Harry van Bommel het genoeg

Eén van de meest bekende SP'ers verlaat na de verkiezingen van maart 2017 het parlement. Harry van Bommel 'verandert van koers'.

Harry van BommelBeeld anp

SP-partijvoorzitter Ron Meyer kondigde het bij zijn aantreden eind vorig jaar al aan: hij wilde de Kamerfractie van zijn partij vernieuwen. Afgezien van een handjevol Kamerleden kondigden de meeste oudgedienden op hun beurt aan op 17 maart gewoon herkiesbaar te zijn.

Zo ook Harry van Bommel (54). Het markante Kamerlid uit Diemen - samen met SGP-Kamerlid Kees van der Staaij met achttien jaar het langstzittende Kamerlid - zag vóór de zomer een zesde Kamerperiode nog zitten. Maar tijdens een vakantie in de Verenigde Staten met zijn vrouw en kind is hij tot een ander inzicht gekomen.

Internationale betrekkingen
Woensdag maakte hij zijn besluit wereldkundig in een verklaring aan zijn collega's: 'Als ik in mijn werkzame leven nog iets anders wil doen dan fulltime politicus zijn, dan heb ik nu nog de kans om van koers te wijzigen.'

Na de volgende Kamerperiode zou Van Bommel 59 zijn - hij vermoedt dat de kans op een nieuwe baan dan klein is.

Die gaat hij nu zoeken, het liefst op het gebied van internationale betrekkingen. Dat sluit aan bij zijn kennis; Van Bommel is sinds jaar en dag de buitenlandwoordvoerder van zijn partij. Eerst maakt hij zijn Kamerperiode vol. "Ik heb een afspraak met de kiezer. Die kom ik na."

IJburg
Van Bommel, van huis uit docent Nederlands en Engels, begon zijn politieke carrière in 1990 in de Amsterdamse gemeentepolitiek. Na een hertelling werd hij gekozen in de deelraad van Oost. In 1994 ging hij naar de gemeenteraad. De eigenlijke lijsttrekker lag in scheiding. "Die zei: Harry, doe jij het maar."

Hij was betrokken bij de totstandkoming van IJburg, de ontwikkeling van de Zuidas en het referendum over de Noord/Zuidlijn. In 1998 maakte hij de overstap naar de landelijke politiek; hij stond vijfde op de lijst. De SP kreeg vijf zetels. "Weer met de hakken over de sloot." Zijn finest hour beleefde hij in 2005, toen hij bij het referendum over de Europese grondwet de succesvolle SP-campagne tégen leidde.

Aanranding
Van onbesproken gedrag is hij niet. In 2007 klaagde een medewerkster van de ambassade in Jordanië nadat Van Bommel 'You look sensational' tegen haar had gezegd. In maart werd hij beschuldigd van aanranding; Van Bommel diende direct een tegenaangifte in wegens smaad.

Bij de verkiezing van een nieuwe partijvoorzitter steunde Van Bommel collega-Kamerlid Sharon Gesthuizen in plaats van Meyer, die won. Neemt Meyer nu wraak? Beslist niet, stelt Van Bommel. "Wij zijn niet van rancune."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden