Na 100 jaar is das in Industrieele Groote Club niet langer verplicht

In de afgelopen honderd jaar kwam een man na 17.00 uur het pand van de sociëteit de Koninklijke Industrieele Groote Club op de Dam niet binnen zonder das. Vanaf 2 september geldt op vrijdag echter een nieuwe dresscode - waarbij de stropdas of vlinderstrik optioneel zijn.

Priscilla Tienkamp
Een bezoeker (zonder das) in de Koninklijke Industrieele Groote Club tijdens een opening voor het publiek in 2013 Beeld anp
Een bezoeker (zonder das) in de Koninklijke Industrieele Groote Club tijdens een opening voor het publiek in 2013Beeld anp

Aanleiding om de dresscode aan te passen zijn de uitkomsten van een enquête uitgevoerd onder de leden. Daaruit blijkt dat een deel van hen graag één dag in de week de Club op informele wijze wil bezoeken.

De aanpassing is vooralsnog tijdelijk. Als het aanslaat, stelt het bestuur tijdens de algemene ledenvergadering in december voor om er een blijvertje van te maken.

Vrijer op vrijdag
De sinds 1913 geldende dresscode tenue de ville - voor heren doorgaans een maatpak, altijd met das - wordt ingewisseld voor de veel flexibelere smart casual: vaak een pantalon of katoenen broek met overhemd en eventueel een colbert. De das mag thuis blijven. Vrijer op vrijdag, noemt de businessclub dat.

"Sinds 2013 mochten heren al tijdens de lunch zonder das naar binnen. Dat werd blijkbaar gewaardeerd, want we merkten dat het drukker werd," legt directeur Richard Francke uit.

In de avonden en de weekenden werd dat tot nu toe niet toegestaan. Francke: "Het gebeurt weleens dat heren ons zonder das bezoeken. Dan verzoeken we ze vriendelijk alsnog een das te regelen. Gelukkig zitten we tegenover de Bijenkorf en is dat warenhuis tegenwoordig tot een uur of tien 's avonds nog open."

Vrouwen in broek
Voor de dames verandert er in feite niets. De club hanteerde al de minder traditionele interpretatie van tenue de ville, waardoor vrouwen ook met een broek aan naar binnen mochten, legt Francke uit. Netjes en niet al te opvallend is het uitgangspunt, maar verder kan een dame met veel wegkomen.

Aanstaande vrijdag doet de Club haar dresscode dus voor het eerst de das om. Francke weet nog niet zeker hoe hij die dag zijn opwachting zal maken in de sociëteit. "Eigenlijk moet ik wel het goede voorbeeld geven, dus ik denk dat de das thuis blijft."

Jubileum

De Club, die zich sinds 2013 'koninklijk' mag noemen zit 100 jaar op op de Dam, in het pand Industria. De vereniging telt 1500 leden, veelal afkomstig uit de top van het bedrijfsleven of bijvoorbeeld de gemeentepolitiek.

Leden moeten minimaal op hbo-niveau hebben gestudeerd of 'een zakelijke of maatschappelijke positie bekleden waarin een dusdanig niveau tot uitdrukking is gebracht,' aldus de reglementen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden