Aldus

Na 10 jaar keert het Friese skûtsje terug op de Canal Pride

Na meer dan tien jaar keert het Friese skûtsje terug op de Canal Pride. Ontwerper Moniek Miedema (52) gaat als vredesduif. 

Na meer dan tien jaar keert het Friese skûtsje terug op de Canal Pride. Beeld Shutterstock
Na meer dan tien jaar keert het Friese skûtsje terug op de Canal Pride.Beeld Shutterstock

Een traditioneel Fries zeilschip ­onder de Amsterdamse bruggetjes laten varen. Oei.

“Vooral de hoogte is een probleem. De vorige keer hebben we water in het ruim gepompt om het schip te verzwaren, maar door het klotsende water bewoog de boot flink. Daarom worden het dit keer vaten met water. De enorme mast wordt eraf gehaald.”

Het jaarlijkse skûtsjesilen in Friesland valt tijdens de Canal Pride. Is dat even onhandig.

“Ja, daardoor was er geen skûtsje meer te krijgen. In 2008 heb ik een Friese boot ontworpen en dat was zo’n succes dat we ook nu per se een skûtsje wilden hebben. We deden een oproep in de krant en een meneer bood zich aan.”

Een redder in nood!

“Het is echt zo’n nuchtere Fries. Hij zal de schipper zijn, dus ook hij moet in kostuum. Maar hij doet het met liefde. Hij zei: ‘Allemaal homo’s aan boord, dat wil ik wel meemaken’.”

Glitter en glamour op z’n Frysk. Wat moet ik me daarbij voorstellen?

“Andries Seefat –een prachtige homo van twee meter lang – wordt het Vrijheidsbeeld van Friesland. Voorop wordt de toekomst uitgebeeld, ­achterop het verleden. Ik maak alles zelf.”

Met roze Berenburg aan boord?

“Weet je wel hoe zwaar dat spul is? Tijdens het varen houden we het bij prosecco. Wie zich misdraagt, gaat het ruim in.”

Wat trekt u aan?

“Mijn tweelingzusje en ik zijn grote vredesduiven. Met mijn kostuum pas ik niet eens door de deur. Echt drinken ga ik in elk geval dus niet doen. Stel je voor, een dronken vredesduif, dat is toch geen vertegenwoordiging van Friesland.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden