Update

N-VA grote winnaar Belgische verkiezingen

Bart De Wever van Het Vlaams-nationalistische N-VA. N-VA wil dat de Belgische staat op den duur verdwijnt. Vlaanderen moet dan een zelfstandige republiek worden. Foto EPA Beeld
Bart De Wever van Het Vlaams-nationalistische N-VA. N-VA wil dat de Belgische staat op den duur verdwijnt. Vlaanderen moet dan een zelfstandige republiek worden. Foto EPA

BRUSSEL - De Nieuw-Vlaamse Alliantie van Bart De Wever is de grote winnaar van de Belgische verkiezingen van zondag. De Vlaams-nationalistische N-VA die meer Vlaamse zelfbeschikking wil, haalde 29 procent van de Vlaamse stemmen, meer dan een verdubbeling, en werd zo de grootste partij van het land. De christendemocraten van premier Yves Leterme en de Vlaamse liberalen die in april het kabinet ten val brachten, liepen net als hun Waalse zusterpartijen zware klappen op.

In Wallonië werd de Parti Socialiste ondanks haar regeringsdeelname de grote winnaar met 37 procent van de Franstalige stemmen. De Vlaamse socialistische SP handhaafde zich op 15 procent, waardoor de socialisten in het hele land voor het eerst sinds 1988 weer de grootste politieke 'familie' worden. PS-leider Elio Di Rupo wordt het meest genoemd als kandidaat-premier. De Wever zal nu waarschijnlijk met de Waalse en Vlaamse socialisten en christendemocraten gaan praten over de vorming van een regering.

De Wever deed zondag meteen een handreiking naar de Franstaligen. ''We willen bruggen bouwen. Niemand heeft baat bij de voortdurende blokkering van dit land.'' Waalse socialisten en christendemocraten reageerden positief op zijn verklaring. In zo'n nieuwe regering zullen de christendemocraten de kleinste partij zijn. De CD&V van Leterme en lijsttrekker Marianne Thyssen haalde 17,5 procent van de Vlaamse stemmen, het slechtste resultaat ooit.

Leterme zei dat net als in Nederland, Groot-Brittannië en Duitsland ''partijen die in deze moeilijke economische tijden hun verantwoordelijkheid nemen, verliezen.'' Hij ziet het verlies niet als een persoonlijke nederlaag. De Waalse zusterpartij CdH bleef gelijk op 16 procent. Een vergelijking met de verkiezingen van 2007 is moeilijk omdat CD&V en N-VA toen één lijst vormden en samen 29,6 procent haalden. Dat heeft de N-VA nu alléén. De liberale Open VLD verloor 4,5 procent en kwam op 14,5 procent.

Een klap was er ook voor het extreemrechtse Vlaams Belang, dat van 19 procent in 2007 terugviel naar 12 procent. Veel VB-stemmers zijn overgelopen naar N-VA, die ook voor meer Vlaamse zelfstandigheid is. VB-voorman Filip De Winter relativeerde het verlies daarom. ''Wij hebben het pad geëffend naar Vlaamse onafhankelijkheid. Wij hebben gezaaid, anderen hebben geoogst.'' De rechtse Lijst Dedecker heeft mogelijk de kiesdrempel niet gehaald. De Vlaamse Groenen bleven met 6,5 procent gelijk.

In Wallonië verloor de liberale MR van vicepremier Didier Reynders zwaar, van 31 naar 20 procent van de Franstalige stemmen. De groene partij Ecolo kreeg daar 11 procent van de Waalse stemmen en komt daarmee mogelijk ook in aanmerking voor regeringsdeelname als derde Waalse partij. Dan zou de federale regering een precieze afspiegeling zijn van de Vlaamse en Waalse deelregeringen. De liberalen staan dan overal buitenspel. (GPD)

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden