Festivalblog

Mysteryland trekt recordaantal bezoekers

Deze zomer zijn er in en rond Amsterdam meer dan driehonderd festivals. In dit blog houden we je op de hoogte van het laatste nieuws over festivals, én delen we onze verslagen en fotoseries. Tips? Mail naar stadsgids@parool.nl.

Mysteryland in 2016.Beeld anp

Nog niet alle kaarten zijn verkocht, maar nu al is duidelijk dat Mysteryland dit jaar een recordaantal bezoekers trekt. De organisatie verwacht in het laatste weekeinde van augustus voor het eerst meer dan 100.000 dancefans op het festivalterrein op het voormalig Floriadeterrein in Haarlemmermeer.

De zaterdag- en weekendkaarten voor Mysteryland, het grootste elektronische muziekfestival van Nederland, zijn uitverkocht. Voor de zondag zijn 'nog enkele duizenden' tickets te koop, laat organisator ID&T weten. Die dag maakt Armin van Buuren zijn opwachting als headliner. De dj uit Leiden maakt na tien jaar zijn rentree op het festival.

Tentje opslaan
Mysteryland, dat van 25 tot en met 28 augustus plaatsvindt, trekt een recordaantal bezoekers door de uitbreiding van het festival. De camping groeide, en biedt dit jaar plaats aan zo'n 15.000 bezoekers uit meer dan tachtig landen. Wie tijdens Mysteryland zijn tent opslaat, kan al een dag eerder van het festival genieten. Op vrijdagavond is er al een volwaardige campingprogrammering. Ook alle kaarten voor de camping zijn verkocht.

Naast Armin van Buuren komen ook onder anderen Axwell /\ Ingrosso, Deadmau5 en Alesso naar Mysteryland. Ook Broederliefde, Yellow Claw, Sam Feldt en Sunnery James & Ryan Marciano prijken dit jaar op het affiche. Thunderdome is terug met een eigen podium.

Eliza and the Bear, Fatherson, Matt Woods, Ryan McMullan, Hollow Coves, Palmsy, Sam Brookes, Harry Pane , Vic Willems, Jana Mila zijn onder de 28 acts die dit jaar optreden op Festival The Brave.

Het is de vierde editie van het festival dat zich richt op singer-songwriter, indie en folkmuziek. Dit keer wordt het eendaagse festival op 26 augustus gehouden in de Fruittuin van West.

Kijk hier voor meer informatie en kaartverkoop.

Valtifest heeft een nieuwe eigenaar. Het begin deze maand failliet verklaarde festival wordt overgenomen door Vault Events.

Het festival, dat op 9 september plaatsvindt, kan daardoor gewoon doorgaan, zij het in afgeslankte vorm en op een andere locatie. De NDSM-werf is met een capaciteit van tienduizend te groot en te duur.

De nieuwe eigenaren verwachten niet dat er nog veel kaarten zullen worden verkocht en zien geen cent van de opbrengst van de drieduizend reeds verkochte kaarten. Dat geld gaat rechtstreeks naar de schuldeisers. Lees hier verder.

Vast onderdeel van de Appelsap-voorpret is de kledinglijn die het festival ieder jaar in aanloop naar de grote dag lanceert. Het hiphopfestival heeft een collectie in eigen beheer gemaakt maar werkte voor een aantal shirts ook samen met het Amsterdamse collectief ORDER.

Om de bijzondere waar aan de man te brengen opent het festival donderdag een pop-up store op de etage boven skatewinkel Ben-G aan de Nieuwezijds Voorburgwal. Donderdag opent ook de foto-expositie ‘One Love’, met werk dat Lotte van Raalte voor de Appelsap-campagne schoot.

Tickets voor het festival zijn ondertussen ook nog te koop via de site van Appelsap.

Droog je tranen: Valtifest maakt een doorstart!Beeld Floris Lok
Een aantal van de outfits die vanaf donderdag te koop zijn in de tijdelijke winkelBeeld Sybren Tieleman

Landjuweel, het vijfdaagse festival op Ruigoord dat woensdag van start gaat, kondigt op de valreep de komst van een artiest aan die met name het hart van de afrobeatliefhebber sneller doet kloppen.

Niemand minder dan de Ghanese gitarist Ebo Taylor zal zijn opwachting maken. Dat schrijft Ruigoord maandag op Facebook.

Donderdag opent Taylor het hoofdpodium om 22.00 uur. Ook maakte het hippiedorp onder de rook van Amsterdam het blokkenschema van Landjuweel bekend waarop de rest van het programma terug te vinden is.

Op Landjuweel was er vorig jaar ook genoeg tijd voor een rustmomentjeBeeld Eva Plevier

De eerste dag van de 24ste editie van dancefestival Mysteryland is uitverkocht. De organisatie van het tweedaagse dansfestijn op het Floriadeterrein in Haarlemmermeer liet dat zondag weten. Mysteryland vindt dit jaar plaats op zaterdag 26 en zondag 27 augustus. Op het programma staan meer dan tweehonderd artiesten verdeeld over zeventien podia.

Vorig jaar trok het festival een recordaantal van bijna 100.000 bezoekers. De eerste festivaldag was ook toen met 55.000 bezoekers uitverkocht. Op het hoofdpodium staan dit jaar onder anderen Deadmau5, Alesso, Armin van Buuren en Axwell^Ingrosso.

Hoewel de Mysteryland-zaterdag vijf maanden na de start van de voorverkoop is uitverkocht, zijn er nog wel kaarten te koop voor de zondag. Ook voor het hele weekend en de festivalcamping zijn nog tickets verkrijgbaar. Dit jaar mogen voor het eerst 15.000 bezoekers blijven overnachten op een kampeerterrein naast het evenement. Vorig jaar was daar plaats voor 10.000 enthousiaste feestvierders. Op de camping begint het feestprogramma vrijdagavond al.

Beeld anp

Zaterdag 29 juli start Milkshake. Heb je nog geen kaarten? Dan is het verleidelijk om in te gaan op advertenties op Facebook. Maar pas op: oplichters maken maar al te graag gebruik van de wanhoop van feestgangers. Hoe herken je ze? Hier staan zeven tips waarmee je niet snel de mist in gaat en je straks lekker kunt genieten van een milkshake.

Toch rot, als je door een malafide verkoper je ritje op een ronddraaiende piemel misloopt.Beeld Amaury Miller

Thuisblijvers die achter het net visten voor kaarten van Welcome To The Future in Het Twiske in Oostzaan kunnen via een livestream toch de sfeer proeven op het house- en techno-evenement.

De optredens van Dave Clarke, Luigi Madonna en Mark Antonio, ROD en Pig & Dan op het festival zijn op 22 juli te volgen via de website en het Facebookkanaal van Welcome To The Future.

EKO-certificaat
Het festival vindt inmiddels voor de elfde keer plaats en is volledig uitverkocht. Op het festival zijn dertig cateraars actief die werken met biologische ingrediënten. Stichting EKO heeft festivalorganisator ID&T daarvoor een tijdelijk EKO-certificaat Horeca verstrekt. Welcome To The Future is het eerste festival met een EKO-certificaat.

Headliners op het festival zijn onder anderen Loco Dice, Chris Liebing, Seth Troxler, Dave Clarke en Damian Lazarus.

Egyptian Lover, The Heatwave, SBMG, Jesse James Solomon, Torus, Kléo, Eevee, Tien Son, Mr. Wix, Order Mothership, Rom, Radical Hi-Fi en Anbu zijn enkele van de laatste namen die zich voegen bij de line up van het festival op zaterdag 12 augustus in het Flevopark.

Eerder werden o.a. Lil Wayne, Young M.A, J Hus, Dave, 67, Rotjoch United, Kempi, Fresku, Mocromaniac, Louivos, Bokoesam, Yung Nnelg en Lunice al aangekondigd.

Festival Milkshake opent 21 juli een winkel op het Westergasterrein. Er wordt Milkshake-merchandise verkocht en een gelimiteerd aantal kaarten voor het festival. Van de merchandise gaat 1 euro per artikel naar de nieuwe stichting For all who love, die zich inzet voor diversiteit en tolerantie. Milkshake wil de grote diversiteit aan huidskleuren, seksuele voorkeuren en verschijningsvormen vieren. Het festival is op 29 en 30 juli in het Westerpark.

Milkshake opent een week voor aanvang van het festival een winkel op het Westergasterrein.Beeld Marc Driessen

Festival Buiten Westen is sinds vorig jaar naar de Ouderkerkerplas verhuisd. En dat heeft effect. De intense dynamiek van het festival in het Westerpark, heeft met de verhuizing wat ingeboet door de landerigheid dat festivallen in een buitengebied als vanzelf oproept.

Maar een nominatie 'best gedecoreerde festival' is op zijn plaats voor dit prachtig tot in de puntjes aangeklede festival. Deels natuurlijk te danken aan de goed gescoute locatie: de Ouderkerkerplas is met al die beschutte hoeken, dwaalplekken en heuveltjes om tegenaan te hangen eigenlijk de perfecte festivallocatie.

Recensie: Buiten Westen: meer gemoedelijk hangen dan knallen op de dansvloer

Beeld Eva Plevier

Afgelopen weekend vond Georgies Wundergarten plaats in Ruigoord. Het festival voor grootstedelijke avonturiers die de liefde, tolerantie en elkaar willen vieren. Op zondag werde speciaal asielzoekers uitgenodigd, die tijdens het festival aan een buddy worden gekoppeld, net als vorig jaar.

Onze fotograaf Amaury Miller was erbij en maakte de volgende fotoserie.

Beeld Amaury Miller

Onze verslaggever Hans van Lissum was afgelopen weekend aanwezig bij Pitch op de NDSM-werf. Hij was redelijk te spreken over het festival, maar vond de keuzes voor sommige artiesten apart en hoewel act van dj Funkiness aanslaat, zou het ook niet misstaan in een Bloemendaalse strandtent. 'Pitch richt zich naar eigen zeggen op de meer vooruitstrevende dance-acts, maar in de praktijk heeft deze zevende editie meer weg van een mengelmoes.'

Lees hier de hele recensie over het festival

Festivalgangers met kaartjes voor het tweedaagse Solstice Festival dat 24 en 25 juni plaats zou vinden op Ruigoord moeten op zoek naar andere weekendbesteding.

De gemeente liet donderdag weten dat voor het festival geen vergunning werd verleend.

'Een enorme klap,' zei organisator Sam Nemeth tegen big.nl. 'Het gaat om tienduizenden euro's.' Kaartjes werden verkocht voor veertig euro per stuk.

Redenen voor het weigeren van de vergunning zouden de veiligheid zijn en de onjuiste manier van het aanvragen van de vergunning.

Lees ook: Festival Solstice is genieten in de hippienavel van Amsterdam

Martin Garrix geeft dit jaar opnieuw twee solo shows in de RAI tijdens het Amsterdam Dance Event (ADE), net als vorig jaar is een daarvan voor alle leeftijden.

De eerste show, op vrijdag 20 oktober, is voor 18 jaar en ouder. Het tweede optreden, op zaterdag 21 oktober, kunnen ook jongere fans de dj zien draaien.

Garrix: “Vorig jaar hebben we twee uitverkochte shows gedaan waaronder mijn eerste all ages show. Het was geweldig om eindelijk een show te doen voor al mijn jonge fans die er normaal niet bij kunnen zijn. Ik ben super blij dat we het dit jaar nog een keer gaan doen!”

Beide shows worden geproduceerd door E&A Events. De kaartverkoop start op 26 juni om 10.00 uur.

David Guetta, Dimitri Vegas & Like Mike en Marshmello staan zaterdag 21 oktober op het podium van AMF Amsterdam, het grootste evenement van het Amsterdam Dance Event (ADE).

De organisatie maakte de line-up maandag bekend.

Ook dj's on Diablo, Lucas & Steve, Vini Vici en Yellow Claw staan op het affiche. De vijfde editie van AMF vindt dit jaar weer plaats in de Amsterdam Arena en keert terug naar de nacht: het feest duurt van 21.00 tot 06.00 uur.

De kaartverkoop begint vrijdag 23 juni.

De 17e editie van het Awakenings Festival, dat plaatsvindt op 24 en 25 juni in Deelplan Houtrak Spaarnwoude, is alweer strak uitverkocht. Dat geldt zowel voor de losse dagkaarten (die tot 62,50 euro kostten) als de passepartouts van 95 euro per stuk.

De laatste kaarten voor de zondag, waarop onder andere dj's Joris Voorn, Maceo Plex en Sven Väth komen draaien, gingen donderdavond laat de deur uit. Voor de zaterdag waren de tickets al langer uitverkocht.

Voor de tweede editie op rij worden vluchtelingen uitgenodigd om zondag 9 juli gratis langs te komen naar Georgie’s in Ruigoord om mee te feesten met de vaste bezoekers.

Tijdens de wintereditie van het festival gebeurde dit al als pilot. Honderden festivalgangers en vijftig statushouders uit de opvang in de Bijlmerbajes meldden zich toen aan.

Tijdens het festivals worden geïnteresseerde 'normale' bezoekers en statushouders aan elkaar gekoppeld. “Zo leren nieuwe Amsterdammers de jongerencultuur van hier kennen,” zegt Rob Simon van festivalorganisator Chasing the Hihat. “Als je de Amsterdamse jongerencultuur wilt begrijpen, kan je natuurlijk niet om festivals heen.”

Festivalgangers die een ticket hebben voor de zondag en het leuk lijken samen met een statushouder Ruigoord onveilig te maken, kunnen zich aanmelden door een mailtje te sturen naar signup@georgies.nl. De week voor het het festival, dat in het weekend van 8 en 9 juli plaatsvindt, is er een kennismakingsborrel waar je je buddy alvast leert kennen.

Tijdens het festival wordt aan bezoekers ook om donaties gevraagd voor het vluchtelingenproject Boost, dat daarmee vluchtelingen van de Amsterdamse ‘modern basics’ wil voorzien, laptops en fietsen.

Tickets voor Georgie's Wundergarten zijn te koop via de Facebookpagina.

Het Grachtenfestival bestaat twintig jaar en viert dat met 250 concerten op allerlei locaties, zoals diamantslijperij Gassan Diamonds, de Koninklijke Industrieele Groote Club en de Wintertuin van Hotel Krasnapolsky. Het programma is donderdag 15 juni bekendgemaakt en ook de kaartverkoop is van start gegaan.

Onder andere op het programma: de opera Cannot Sleep, die zich deels afspeelt in de virtuele wereld, in het Machinegebouw bij de Westergasfabriek en natuurlijk het Prinsengrachtconcert op 19 augustus. Omdat het festival zijn 20ste verjaardag viert is er ook een jubileumfeest in de Stadsschouwburg Amsterdam. Ook Pampus, en Vuurtoreneiland doen dit jaar mee als locatie.

Het Prinsengrachtconcert is voor velen het hoogtepunt van het Grachtenfestival.Beeld ANP

Het duurt nog even, maar London Calling Festival heeft alvast een hele rits nieuwe namen bekend gemaakt voor de komende editie op vrijdag 27 en zaterdag 28 oktober 2017.

Onder andere YAK, Downtown Boys, Japanese Breakfast, Frankie-Rose, Diet Cig, Cameron Avery, Big Thief, Vagabon, Savoy Motel en Pinegrove zullen van de partij zijn op het tweejaarlijkse bandjesfestival in de Paradiso.

Weekendkaarten zijn al te koop.

In het kader van het 130-jarig bestaan van het eiland wordt op 15 en 16 juli een foodfestival georganiseerd: Proef Pampus. Dus het eiland is bezaaid met foodtrucks, standjes met lokale bieren en wijnen, marktkraampjes en podia voor muziek. Ook voor kinderen wordenverschillende activiteiten georganiseerd. Tijdens het festival vaart om het half uur een veerboot vanaf IJburg naar Pampus.

Proef Pampus is op 15 en 16 juliBeeld anp

De kaartverkoop van het festival Landjuweel op Ruigoord start vrijdag 16 juni of maandag 19 juni. De verkoop van de kaartjes voor het festival, dat van 2 tot en met 6 augustus plaatsvindt, start dan pas omdat de organisatie van het festival moest voldoen aan alle eisen die door de gemeente gesteld werden.

Zo moet dit jaar het kamperen plaatsvinden op een ander veld dan het festival zelf. Dinsdag wordt meer bekendgemaakt over het festival op de Facebookpagina.

Het is inmiddels de vierde keer dat het The Brave festival wordt gehouden in de Tuinen van West. Geen techno op dit intieme feestje, maar livemuziek: singer-songwriters, en indie- en folkbands.

Op 26 augustus spelen op de twee podia in de fruittuin tussen 13.00 uur en 23.00 uur onder andere Matt Woods en Sam Brooks uit Groot-Brittannië, Hollow Coves uit Australë en van eigen bodem Max Poolman en Vic Willems. Nadat de laatste band heeft gespeeld kan tot in de kleine uurtjes akoestisch gejamd worden bij de verschillende kampvuren op het festivalterrein.

Voor het festival in de Tuinen van West zijn in totaal 1200 kaarten, die te koop zijn via de website van het festival.

Beeld Eva Plevier

Het moet het zinnigste festival van Amsterdam worden: zaterdag 17 juni wordt de woordkunst gevierd in de Tolhuistuin met het Woorden Worden Zinnen Festival.

Mensen Zeggen Dingen presenteert een avondvullend radioprogramma, Mezrab vertelt ’s nachts bezwerende verhalen aan het kampvuur, en Woorden Worden Zinnen brengt zelf een line-up vol letterlijke woordkunstenaars.

Daarnaast komt Mooie Woorden intieme gesprekken voeren met schrijvers, brengt Paginagroots je de toekomst met jonge ta(a)lenten van nu, voert Perdu een debat, en neemt Poetry Circle Nowhere je mee in een theatrale verdwaalvertelling door de tuin.

Tickets in de voorverkoop: 15,00 euro en aan de deur 17,50 euro.

De maandelijkse borrel van Edel verhuist op 29 juli naar het Rembrandtpark voor het 1-daagse festival Edelwise. Op het programma staan dj's, live-acts, bandjes en een hoop gekkigheid als 'zendingen in de zentuin', 'silent discussies' en 'de natte aqua performance'. Bekijk hier het hele programma.

Beeld van Mysteryland 2016.Beeld anp

Thunderdome keert na vijf jaar afwezigheid terug met een podium op Mysteryland. Daarmee is de lijst van de zeventien stages van dit jaar compleet. Dat heeft de festivalorganisatie bekend gemaakt.

De historie van Mysteryland en Thunderdome is nauw met elkaar verbonden. De band gaat terug tot aan 1994 toen er voor het eerst een Thunderdome-area was op de tweede editie van Mysteryland. In totaal is er zeven keer een Thunderdome-stage geweest.

Eerder dit jaar werd al bekend dat Thunderdome na vijf jaar terugkeert in de Jaarbeurs in Utrecht. Binnen een half uur waren alle 30.000 kaarten uitverkocht.

Douwe Bob, Extince, The Flexican, Erick-E, Girls Love DJ’s, Nicole Bus en Rob Dekay treden op tijdens het Bacchus Wijnfestival in het Amsterdamse Bos. Dat heeft de organisatie dinsdag bekendgemaakt.

Culinair platform Munchies is aanwezig met een eigen restaurant en natuurlijk vloeit de wijn van tien wijnwinkels uit Groot-Amsterdam rijkelijk. Nieuw dit jaar is de honden photobooth, speciaal voor viervoeters en eigenaars die zich voor de eeuwigheid willen vastleggen.

Het culinaire festival vindt plaats in de weekenden van 9 en 16 juni.

Erwin Olaf brengt carnaval naar het Milkshake Festival in het Westerpark. De stagehost presenteert optredens van onder meer De Deurzakkers en Willie Wartaal.

Eerder kondigde Milkshake, waar ruimdenkendheid vooropstaat, al de komst van The Village People aan. Bovendien wordt een ode gebracht aan de onlangs overleden George Michael en Wham!, onder de titel Wham'bam Thank You Ma'am. DJ Roog gaat een Prince Tribute doen en Alex Kasseta trakteert de bezoekers op muziek van David Bowie.

Het festival is zaterdag 29 en zondag 30 juli. Beide festivaldagen hebben een compleet ander karakter, want het festivalterrein wordt 's nachts volledig omgebouwd.

Milkshake deelt later dit jaar een wagen met de WUT?CLUB tijdens de GayPride in Londen. Op 16 juni is er een Braziliaanse versie van het Milkshake Festival in Sao Paulo.

Milkshake Festival.Beeld Marc Driessen

Appelsap maakt nieuwe namen en de podia bekend voor het festival dat op zaterdag 12 augustus plaatsvindt in het Flevopark. Young M.A (US), J Hus (UK), Bokoesam, Lunice (CA), Louivos, Jozo, 070 Shake (US), Amy Becker (UK), Thomson & Ismael, Lion Kojo en De Fellas treden op. De podia worden dit jaar gehost door Noisey, Boiler Room en Red Light Radio.

Beeld Appelsap

Onder meer Erick Morillo, Benny Rodrigues, Kraak & Smaak Soundsystem en Kris Kross Amsterdam draaien tijdens de laatste editie van het Amsterdamse festival.

Ook zijn er optredens van Coolio, Brace, en Jebroer, meldt de organisatie. De 'final edition' van A Day at the Park vindt plaats op 15 juli in het Amsterdamse Bos. Eerder werd al bekend dat dj's Roog en Erick E. er weer bij zijn. De twee zijn al sinds de start van A Day at the Park in 2008 van de partij.

K-otic, bekend van nummers als Damn (I Think I Love You), I Can't Explain en I Really Don't Think So, kwam in 2016 al kort terug bij elkaar voor een reünieconcert in de (toen) Heineken Music Hall. Dat concert kwam tot stand door middel van een crowdfundactie.

Niet alleen K-otic treedt op tijdens het Land van Ooit festival. Ook de Vengaboys, Toybox, en Def Rhymz op 12 augustus hun hits zullen vertolken.

Muziekfestival Vunzige Deuntjes keer voor de vierde keer terug naar het Diemerbos. De Jeugd Van Tegenwoordig, Ronnie Flex, Jonna Fraser, Jayh Jawson & Deuxperience band en Mula B & LouiVos zijn dit jaar de headliners.
Het festival, in het weekend van 29 en 30 juli, is ook groter dan ooit: er is plaats voor 7.000 bezoekers per dag.

Tijdens Vunzige deuntjes wordt hiphop, r&b en dancehall uit de jaren 90 en 00 gecombineerd met recente hits. De organisatie zegt dat het festival "publiek uit Amsterdam Oud Zuid en Zuid-Oost met elkaar verbindt".

De bezoekers van festival The Flying Dutch krijgen dit jaar een cadeau bij hun kaartje: een digitale uitgave van het nieuwste book van Kluun, DJ.

De schrijver wil hiermee vieren dat hij 2,5 miljoen boeken heeft verkocht. Hij zal het feest zelf ook bezoeken, en belooft zijn entree te maken in een limousine.

In DJ krijgt hoofdpersonage Kluun, die het niet meezit, een gouden kans om voor de nieuwe tv-show Lonely@TheTop een reportage te maken over DJ Thor, een jeugdvriend van hem. DJ Thor woont in een wereld van privévliegtuigen, vip-rooms en designerdrugs.

The Flying Dutch wordt gehouden op 3 juni in Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven. De line-up bestaat dit jaar wederom uit veel Nederlandse grote namen, waaronder Afrojack, Don Diablo, Hardwell, Kris Kross Amsterdam, en Nicky Romero. De dj’s worden per helikopter naar de verschillende locaties vervoerd.

Het nieuwe festival Amsterdam Summer Break springt tijdens de eerste editie op zondag 25 juni in het gat van festivals met een tropisch thema. Daar zijn er volgens de organisatie nog maar weinig van, namelijk.

Het festival dat plaatsvindt bij het Stadspodium in Nieuw-West is geïnspireerd op blockparties, in Noord- en Zuid-Amerika populaire feestjes waarbij op straat gegeten en gedanst wordt. De muziek gaat van reggaeton naar dancehall, hiphop, r&b en salsa. Op de line-up staan rappers als Bizzey en K-Liber, de bands Tentempiés en Cache Royal en dj’s als Phalerieau en Waxfiend.

Kaarten à 25 euro per stuk zijn via de website te koop.

Beeld ASBFestival

De line-up van Wicked Jazz Sounds Festival, dat zaterdag 24 juni plaatsvindt op de NDSM-Werf in Amsterdam, is compleet.

Met de toevoeging van Michelle David & The Gospel Sessions, Richard Spaven Trio ft. Cleveland Watkiss, L’Enfant, King Hassan en de verschillende huis-dj’s van Wicked Jazz Sounds zijn alle artiesten die tijdens de derde editie van het festival spelen bekend.

Het festival kondigde al eerder de eerste namen aan. Zo staan Jungle By Night, Omar & Mark de Clive-Lowe, de BLOW Trio, Moods, en Boca 45 ook op het programma.

Tickets zijn nog te koop via de website van het festival.

Mysteryland mag het campingterrein van de gemeente Haarlemmermeer de komende jaren uitbreiden tot maximaal 25.000 bezoekers in 2021. Dat maakte de organisatie van Mysteryland woensdagochtend bekend. Dit jaar kunnen er 15.000 bezoekers overnachten, dat zijn er 5000 meer dan vorig jaar.

Mysteryland vindt plaats in het weekend van 26 en 27 augustus op het Floriadeterrein. Kampeerders kunnen echter al op vrijdag 25 augustus terecht en hoeven pas maandagochtend hun tent weer in te pakken. Het festival origaniseerde vorig jaar voor het eerst al een speciale programmering op de camping. Dit jaar wordt deze uitgebreid voor de preparty op vrijdag en de afterparty op zaterdag.

De muzikale programmering van de festivalcamping wordt eind mei bekendgemaakt. Op het campingterrein komen ook een karaoke lounge, silent disco, game corner, winkels en verschillende chill-out area's. Water is gratis verkrijgbaar.

Er treden 200 artiesten op Mysteryland op, onder wie Armin van Buuren, Brennan Heart, Carl Cox, Deadmau5, Dillon Francis, DVBBS, Netsky, Oliver Heldens, Sven Väth en Wildstylez.

Op Pleinvrees staan dit jaar meer dan 40 artiesten verdeeld over vijf podia: onder meer Joris Voorn, Worakls, Stephan Bodzin, Oliver Koletzki ROD, Andhim, Max Cooper, Reinier Zonneveld en Satori treden op. Dit jaar vindt het festival plaats op 3 september in het Twiske, vorig jaar werd het nog in Riekerhaven georganiseerd.

Ook nieuw dit jaar is het festivaldorp waar bezoekers theatervoorstellingen kunnen bezoeken, lekker kunnen eten en kunst van lokale creatieven kunnen bekijken. De kaartverkoop start woensdag 3 mei om 12.00 uur.

Na een valse start vorig jaar, toen de vergunningen niet rondkwamen, gaat het dit jaar toch echt gebeuren: de eerste editie van het Land van Ooit Festival.

Wat was de wereld nog mooi en ongecompliceerd, als kind. De tijd waarin het enige waarover je je zorgen maakte je spreekbeurt of een onverwachte overhoring was; de enige existentiële vraag: ‘spelen we bij jou of bij mij?’. Geen Trump, gemor met facturen als ZZP’er of jaloezie over mensen die een leuker leven lijken te hebben volgens Instagram.

Bij het Land van Ooit Festival, dat op 12 augustus in sportpark de Eendracht in Nieuw-West plaatsvindt, kun je voor een dag terug naar die onbezonnen kindertijd.

Mega Blubber Power Race
Het festival heeft acht podia en brengt festivalgangers terug naar de jaren '80, '90 en '00. Zo draaien de DJ’s van Singlefeestje jouw favoriete hitjes, van de Vengaboys tot Toybox, en komt Def Rhymz zijn oude hits ten gehore brengen.

Naast podia met muziek is er ook een speelparadijs met spelletjes die je al sinds je laatste sportdag in groep acht niet meer zonder gêne publiekelijk hebt durven doen.

Zo doe je er mee aan Twister XXL, een skelter race, speel je in de grootste ballenbak van Nederland en doe je mee aan het Rad van Fortuin en kunnen festivalgangers terug naar de tijd van Telekids met de Mega Blubber Power Race en Harry de Hengst.

Kaartverkoop begint om 20:30 op dinsdag 25 april (na GTST).

Rappers Sevn Alias, Jebroer, SFB, Donnie en SMIB staan in augustus op Dutch Valley in Spaarnwoude.

"Hiphop is de hedendaagse popmuziek van Nederland", aldus woordvoerder Rob Bout. "Daarom programmeren wij naast een nieuwe generatie Nederhoppers voor de fijnproevers op de 'eigen' hiphopstage dit jaar bij Dutch Valley ook een aantal 'pop-hop' vertegenwoordigers op het hoofdpodium."

Volgens Bout staat de hiphopstage dit jaar als een huis dankzij de komst van onder anderen SBMG, Adje en Esko.

Nielson, Typhoon en The Partysquad zijn dit jaar te zien op het hoofdpodium van Dutch Valley. Dat heeft de organisatie maandag bekendgemaakt.

De line-up van de hoofdpodium is daarmee compleet. Eerder werd de komst van onder meer Broederliefde, Jan Smit, Diggy Dex, André Hazes en O'G3NE al aangekondigd. Ook Ali B, 3JS, Wolter Kroes, Gers Pardoel en Kraantje Pappie treden op. De namen van de artiesten die op de andere podia optreden, worden later bekendgemaakt.

Dutch Valley vindt dit jaar plaats op 19 augustus in Spaarnwoude. In totaal treden meer dan honderd artiesten op tijdens het festival. Vorig jaar kwamen er zo'n 34.000 mensen naar het evenement.

Na één jaar Overhoeks en drie jaar sportpark Riekerhaven, verhuist Pleinvrees Festival naar Het Twiske.

Via een gewonnen tender, uitgeschreven door Recreatie Noord-Holland, werd een evenementenvergunning voor Het Twiske bemachtigd, het natuur- en recreatiegebied waar ook festivals Welcome to the future en Lentekabinet worden gehouden.

Het festival vindt plaats op zaterdag 2 september. Naast elektronische muziek zal er dit jaar voor het eerst een 'festivaldorp' zijn, waar theater, bourgondisch eten en kunst te vinden is.

De line-up van 22fest is bekend en de ticketverkoop gestart. Oprichter Vincent Reinders: "We hebben lokaler geboekt: meer Nederlandse artiesten en een paar uit Europa."

Baba Stiltz, Suzanne Kraft, Flako, Torus, Yung Nnelg, Ace Tee, Kojey Radical, Linde Schöne, Waxfiend, Luc Mast x Oceanic, Philou Louzolo, Rachel Green, Max Abysmal, Carista x Hellie Berry, Mr Mendel, Saux, Venz, Strange Boutique, Yung Felix, Amsterdam Sound System en Chamireaux MC zullen de podia bestieren.

Zeggen de namen je weinig? Dat zou goed kunnen, het festival biedt een podium aan nieuwe artiesten. Reinders geeft alvast wat tips: "Torus is een jongen uit Den Haag, hij sluit het beatspodium af met een lasershow. Niet zo'n foute, hij is heel kunstzinnig. Ace Tee ging viral als de Duitse TLC en Kojey Radical is de belofte uit Engeland. We geven dit soort artiesten graag de kans om zich hier in het diepe te storten."

Eerder werd al bekend dat het festival van het Diemerbos naar het terrein van Thuishaven verhuist.

Armin van Buuren, Axwell /\ Ingrosso en Brennan Heart komen dit jaar naar Mysteryland. Carl Cox, Deadmau5, Dillon Francis, DVBBS, Netsky, Oliver Heldens, Sven Väth en Wildstylez zijn ook aanwezig bij de 24e editie van het festival.

Mysteryland maakt vandaag om 12.00 uur de complete line-up bekend van het langstlopende elektronische muziekfestival ter wereld en begint dan ook met de kaartverkoop.

Meer dan tweehonderd artiesten bezoeken in het weekend van 26 en 27 augustus het Floriadeterrein.

Armin van Buuren.Beeld anp

Ook de line-up van Straf_Werk is bekend. Op 19 augustus viert het vijfjarige jubileum van het zomerfestival met een terugkomst op Blijburg Aan Zee in Amsterdam Oost. Aangekondige artiesten zijn onder andere de Britse Maya Jane Coles en Todd Terje geeft een solo live show. Hot Since 82 host dit jaar samen met hun label, Knee Deep in Sound, een eigen podium.

Hiphopfestival Encore heeft aangekondigd wie er behalve Migos, Stefflon Don en Jonna Fraser nog meer optreden tijdens het festival op 19 augustus. Het festival breidt uit met de komst van rappers Tory Lanez uit Canada en de Amerikaan Russ, Amsterdamse dj's als Irwan en Drivah en dancehall-grootheid Mr. Vegas uit Jamaica.

Kaarten a 49,50 euro zijn te koop via de bekende kanalen. Het festival belooft in een later stadium nog meer artiesten aan te kondigen. De tussenstand ziet er nu als volgt uit.

Pitch heeft een aantal nieuwe artiesten aangekondigd die zullen optreden tijdens het festival op 1 juli op de NDSM-werf. Een uiteenlopend gezelschap met onder meer de Nigeriaanse saxofonist, soulzanger Jordan Rakei en dj-sets van Evian Christ, Woody en Wantigga.

Orlado Julius & the Heliocentrics, Sam Gellaitry, Jordan Rakei, Evian Christ, Funkineven, Azekel, Sadar Bahar, Palmbomen II x Betonkust, Torus, Woody, Wantigga, Mairo Nawaz en Bossoyo.

Eerder werden onder meer Sango, Mura Masa en Fatima Yamaha aangekondigd.

DGTL, dat plaatsvindt in het paasweekend op 15 en 16 april, wil festivalbezoekers bewust maken van de klimaatproblematiek door ze te belonen als ze meedoen aan een workshop, bijvoorbeeld hoe je zelf eetbare algen en schimmels kunt kweken.

Deze eco-coins zijn vervolgens in te wisselen voor korting op eten en drinken of voor toegang tot een exclusieve area.

Het gras in de parken moet na elk evenement zes tot acht weken rust krijgen om te herstellen. Dat adviseert een werkgroep die in opdracht van het gemeentebestuur onderzoek deed naar de bodemgesteldheid in zes parken.

Het onderzoek wees uit dat in alle parken in meer of mindere mate sprake is van bodemverdichting. Deze verharding van de toplaag zorgt er onder meer voor dat regenwater niet kan wegsijpelen in de bodem. Meer onderzoek is nodig, aldus de werkgroep.

Das Festival, de eerste festivaleditie van Komm schon Alter, het clubfeest voor mensen van 24 jaar en ouder, heeft de line-up bekend gemaakt. Het festival heeft ook een impressie gemaakt van de festivallocatie: de Tuinen van West. In deze Amsterdamse polder is wel vaker op kleine schaal een cultureel evenement georganiseerd, maar nooit eerder zo'n groots dancefestival.

Onder andere Denis Horvat, Eelke Kleijn, Einmusik, Giorgia Angiuli en Hunter/Game komen optreden.

Het Amsterdamse festival DGTL strijkt voor de derde keer neer in Barcelona. Op het festival, dat plaatsvindt in Barcelona's Parc del Fòrum op vrijdag 11 en zaterdag 12 augustus, zullen meer dan zestig artiesten over vier podia verdeeld worden.

Onder hen zijn Tale of Us, Adriatique, Jackmaster, DVS1, Paco Osuna en de al eerder aangekondigde Jeff Mills, Solomun en Recondite.

Naast het reguliere programma, komt de organisatie dit jaar ook met een uitbreiding: DGTL in the Park op zondag en twee officiële afterparties in club Nitsa.

Het Amsterdamse festival DGTL strijkt voor de derde keer neer in Barcelona.Beeld DGTL

De vijfde editie van het Nomads Festival vindt dit jaar plaats op zaterdag 24 juni. Het festival strijkt dan weer neer in Riekerhaven. Voor de jubileum editie worden verschillende dj's overgevlogen vanuit de Verenigde Staten, waaronder Chez Damier, Andrés, Marcellus Pittman en Jamie 3:26.

Zoals ieder jaar is er ook een markt op het festival, waar bezoekers een nieuw festivaloutfit bij elkaar kunnen shoppen.

Op 24 juni is het festival in RiekerhavenBeeld Amaury Miller

De organisatie van Dutch Valley heeft maandagochtend de eerste namen bekendgemaakt. Zo staan komende editie Broederliefde, Jan Smit, Diggy Dex, André Hazes Junior, Ogene en Gers Pardoel op het hoofdpodium.

Ook onder anderen Ali B, Tino Martin, Wolter Kroes, Kraantje Pappie, Willeke Alberti en Lange Frans zijn gestrikt.

In totaal treden er meer dan honderd artiesten van Nederlandse bodem op tijdens Dutch Valley in Spaarnwoude. De acts zijn verspreid over negen podia. Binnenkort volgen nog meer namen.

Het festival vindt plaats op zaterdag 19 augustus. Vorig jaar kwamen er zo'n 34.000 mensen naar het evenement.

Op 27 mei vindt de tweede editie van 909 plaats in het Amsterdamse Bos.

Naast Jeff Mills, Derrick Carter, Tommy Four Seven, Kenny Larkin, Vril, Eddie Fowlkes, Rod, Vince Watson en Remy heeft het technofestival de special guest van dit jaar bekendgemaakt: Laurent Garnier.

De Early Bird-kaarten voor het festival zijn al uitverkocht. Maar voor €29.50 kan je er toch nog bij zijn.

Op 24 juni vindt op de NDSM-werf in Noord de derde editie van het Wicked Jazz Sounds Festival plaats.

Aan de reeds aangekondigde selectie Tony Allen, Lefto, Jeangu Macrooy en Stuff voegt het festival dinsdag het volgende rijtje toe:

Jungle By Night
NSJO ft. Pete Philly & Yoran Vroom
Omar Lye-Fook vs. Mark de Clive-Lowe
BLOW trio
Moods

De Early Bird-kaarten voor het festival zijn al uitverkocht. Een dagje jazzen in Noord kost nu 35 euro.

Beeld Wicked Jazz Sounds

Van Komm Schon Alter, het electronische clubfeest voor mensen van 24 jaar en ouder, vindt op 10 juni een festivaleditie plaats, in De Tuinen van West. Het is de eerste keer dat er een dancefestival gehouden wordt in de Amsterdamse polders.
Lees hier meer.

Het Amsterdamse festival A Day at the Park wordt dit jaar voor de tiende en laatste keer gehouden. Dat heeft de organisatie woensdag bekendgemaakt.

Tijdens de 'final edition' op 15 juli treden in ieder geval dj's Roog en Erick E. op. De twee zijn al sinds de start van A Day at the Park in 2008 van de partij. De rest van de programmering wordt later bekendgemaakt.

A Day at the Park vindt opnieuw plaats in het Amsterdamse Bos. Tickets zijn vanaf vrijdag te koop.

Festival Voltt vindt op 26 augustus als vanouds plaats op de NDSM-werf. Dj's Marcel Dettmann, Recondite, Levon Vincent, Oscar Mulero, Mathew Jonson Bart Skils en anderen zullen muziek draaien op een van de vier podia in de buitenlucht, in de tent of container.

Tijdens het festival zijn er ook exposities en installaties en een young designer markt.

Kaarten zijn verkrijgbaar via de website.

Het festival vindt al 12 jaar op de NDSM-werf plaatsBeeld Voltt

De festivals op Ruigoord moeten voortaan achter hekken worden gehouden, zodat alle bezoekers kunnen worden gefouilleerd.

Tijdens het afgelopen festivalseizoen bleken er soms te veel bezoekers te zijn op het terrein, bevonden zich veel kinderen tussen de festivalgangers die onder invloed waren en er werd gekampeerd op plekken waar dat niet toegestaan was. De hekken moeten dit soort incidenten voorkomen.

Lees hier het hele artikel

Traditiegetrouw heeft het Guilty Pleasure Festival een rits muzikale iconen uit de schaduwen van de showbizzwereld getrokken voor een optreden in Recreatiegebied Gaasperplas. Niet alleen Henny Huisman en Def Rhymz komen optreden, ook de Vengaboys, T-Spoon en Jeroen Post komen naar het jaarlijkse muziekfestival vol nostalgische hitjes. Dat maakt de organisatie bekend.

Lees hier meer.

Jamrock, het naar eigen zeggen grootste dancehall en reggaefeest van Europa, viert de twaalfde verjaardag deze zomer met een eigen festival. Het feest dat in 2005 ontstond als wekelijkse clubavond in de Brasil Bar aan de Lange Leidsedwarsstraat heeft nu thuisbasissen in Paradiso en de Tolhuistuin, een eigen radioshow en organiseert evenementen in heel Nederland.

Grootheden in het genre zoals Collie Buddz, Beenie Man en Konshens stonden bij Jamrock voor het eerst op een Nederlands podium.

Op 1 Juli vindt in de Zaanse Balkenhaven de eerste editie van Jamrock Festival plaats. Wie er optreedt op de vier podia wordt snel bekendgemaakt. Kaarten gaan woensdagavond om zeven uur in de verkoop en kosten 21 euro. Jamrock Festival mikt voor z'n eerste editie op 5000 bezoekers.

Beeld Jamrock

Al een aantal jaar vaste prik op Bevrijdingsdag: festival Vrijland op het met een beetje mazzel dan al lekker zonnige strand van Blijburg. Organisatoren Amsterdam Roest, Blijburg aan Zee en Cartel hebben een lekker uiteenlopende line-up die van house naar hitjes, hiphop, disco en reaggae gaat.

De Early Birds zijn inmiddels gevlogen. Een kaartje kost nu 35 euro.

Het festival Mysteryland gaat uitbreiden. Het aanbod van acts op de vrijdagavond van de 24e editie van het langst lopende dancefestival ter wereld wordt ruimer. Bovendien biedt de camping op het festivalterrein voor het eerst plek aan maximaal 10.000 gasten.

Ook wordt op de camping een "verrassend extra programma" aangeboden, maakte het festival dinsdag bekend. Zo draaide Afrojack vorige jaar als surprise-act op de camping een techno-set. Mysteryland vindt plaats op 26 en 27 augustus.

Het festival focust zich op elektronische muziek, kunst, cultuur, talent en duurzaamheid. De complete line-up van het festival wordt in maart bekendgemaakt; het speciale campingprogramma volgt later.

De verkoop van de Early Bird-tickets is dinsdag om 12 uur van start gegaan. De reguliere verkoop voor het festival begint op 29 maart.

Met een zesdaags festival brengt Het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam komend seizoen muziek uit het Midden-Oosten. Onder de noemer Turning East krijgen eind november artiesten uit het gebied van de Maghreb tot diep in de Oriënt een podium.

Dit festival is het begin van wat een jaarlijkse traditie moet worden voor muziek uit deze regio. Tijdens Turning East zijn er onder meer twee Souk-avonden, waarbij Arabische artiesten optreden met het Nederlands Kamerorkest.

Ook is werk te horen van Mohammed Fairouz, de nieuwe composer in residence van Het Concertgebouw. Nieuw is ook de concertreeks Iconen in de Kleine Zaal. Hier spelen bekende musici meesterwerken uit de kamermuziek, van bijvoorbeeld Schubert.

De line-up van voorjaarsfestival Lente Kabinet bij 't Twiske is bekendgemaakt. Onder andere The Black Madonna, Antal en Mr Scruff treden op 27 mei op. Maar dit jaar is ook voor het eerst ruimte voor live acts als Silver Apples, Powell, Tolouse Low Trax en de percussionisten van Ninos du Brasil.

Dinsdag 28 februari om 12.00 uur start de voorverkoop, tickets €39.

Het programma van Amsterdam Roots Festival wordt vanaf dit jaar uitgebreid met acrobatiek, straattheater en hedendaagse dans vanuit verschillende delen van de wereld.

Amsterdam Roots Festival vindt plaats in verschillende zalen en locaties in Amsterdam en begint op 19 juni. Op zondag 25 juni wordt het programma afgesloten met het gratis openluchtfestival Roots Open Air.

Het festival Milkshake brengt dit jaar een ode aan de overleden zanger George Michael. De ode krijgt de naam Wham'Bam Thank You Ma'am en moet uitdragen 'dat lief zijn voor elkaar niet alleen aan de kerstperiode is voorbehouden'.

De organisatie van het festival op 29 en 30 juli in het Westerpark wil ieder jaar een sfeer creëren waar de hokjesgeest geen rol speelt en de diversiteit van de stad vieren.

Lees meer: Milkshake pakt uit met ode aan George Michael

Hiphop- en R&B-festival Encore strijkt op 19 augustus neer op de NDSM-werf. Als headliner is get Amerikaanse raptrio Migos bevestigd, ook Jonna Fraser, Stefflon Don en Mula B & LouiVos staan op het programma.

Op het Kingsland Festival bij de Rai treden dit jaar Tiësto, Afrojack en Martin Garrix op. De kaartverkoop is al van start gegaan.

Tiësto en Martin Garrix vieren samen KoningsdagBeeld ANP

Dancefestival Pitch verlaat na zes jaar de Westergasfabriek. Met de verhuizing naar de NDSM-werf wil organisator Mojo tijdens de 7de editie terug naar de kern van het festival: nieuwe en vooruitstrevende live-acts.

Op het Westergasterrein liep de organisatie tegen te veel logistieke en productionele problemen aan. Met de verhuizing naar Noord gaat Pitch ook terug naar één dag, en wel 1 juli.

Het vijfdaagse Dekmantel - twee dagen op diverse locaties in de stad en drie dagen in het Amsterdamse Bos - heeft de line-up bekendgemaakt. Van 2 tot en met 6 augustus zijn onder andere Helena Hauff, Floating Points, Joy Orbison, Robert Hood, Masters At Work, Ben Ufo, Jeff Mills & Tony Allen te horen.

Op 12 augustus staat rapper Lil Wayne op Appelsap in het Flevopark. verschijnen op zaterdag 12 augustus. Ook Dave, hiphopcrew 67 en Siobhan Bell zijn van de partij. Daarnaast heeft de organisatie ook al een handvol Nederlandse acts aangekondigd, waaronder Kempi, Jarreau Vandal, Vic Crezee en Rotjoch United.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden