Reportage

Mysteryland is de ideale proeftuin om noodhulp te testen

Dancefestival Mysteryland, afgelopen weekend in de Haarlemmermeer, is net een tijdelijke stad. Onder andere het Rode Kruis gebruikt het festival als proefterrein voor oplossingen in vluchtelingenkampen.

'Zo'n miniatuurstad is een proefparadijs' Beeld anp
'Zo'n miniatuurstad is een proefparadijs'Beeld anp

Twee Noren zitten wat uitgeblust met een blikje bier in de hand voor hun koepeltentje. Ze kijken uit op het aardappelkanon. 'Snellere friet bestaat er niet,' staat op een bord.

De aardappels kan je op een raster afschieten, waarna de partjes gefrituurd worden op zonne-energie, opgewekt door de dertig meter lange mat met zonnecellen die ernaast ligt, de Renovagen.

Het aardappelkanon dient slechts ter illustratie en een beetje als grapje. De mogelijkheden van de mat zijn breder. Zo kan één unit met uitrolbare, makkelijk verplaatsbare zonnecellen uitkomst bieden in een noodhospitaal met honderdtwintig bedden.

Proefparadijs
Mysteryland op het Floriadeterrein behoort met zestigduizend bezoekers tot een van de grootste festivals van Nederland. In twee weken wordt een kleine stad uit de grond gestampt.

"Zo'n miniatuurstad is een proefparadijs, heel geschikt om innovaties op het gebied van duurzaamheid te testen," legt Roland van de Lockant van Open-House. Dat is de stichting die de innovaties op festivals mogelijk maakt door bemiddeling tussen onder meer de organisatie en start-ups.

Lyke Poortvliet (33), duurzaamheidsmanager van organisator ID&T: "Door het terrein als proeftuin aan te bieden, kunnen we zelf op zoek naar hoe we bijvoorbeeld energie kunnen reduceren, maar kunnen we ook anderen inspireren er iets mee te doen."

Veel overeenkomsten
Dat een festival meer kan zijn dan een plek waar gefeest wordt, ziet ook het Rode Kruis. "We zien overeenkomsten tussen een situatie waarbij mensen bijvoorbeeld bij natuurrampen, zoals een overstroming of een aardbeving, op korte termijn verplaatst moeten worden en een festival dat in korte tijd opgebouwd wordt voor een grote groep mensen," zegt Michel Becks (45) van het Rode Kruis.

Denk aan plekken voor drinkwater, elektriciteit, de organisatie van stromen mensen. "Dat zijn dingen die nog vaak fout gaan."

Telefoon opladen
Waar in een vluchtelingenkamp geen tijd is om eventuele oplossingen te testen, is die er op een festival wel. "Ons primaire doel is hulpverlenen, niet experimenteren. Hier heb je wel de tijd, plek en situatie om innovaties uit te proberen."

Tijdens het festival worden manieren gezocht om het energiegebruik zo efficiënt mogelijk in te zetten.

Zo gebeurt het continu verlichten van publieke wc's in een kamp nu vaak niet, vanwege energiebesparing. "Een oplossing zou een enorme impact kunnen hebben op een kamp, voor het gevoel van veiligheid bijvoorbeeld."

Een ander probleem waar een oplossing voor gezocht wordt, is het opladen van mobiele telefoons. Becks: "In een noodkamp hebben ook veel mensen gewoon een telefoon die opgeladen moet worden, net als hier. Een goede oplossing is daar nauwelijks."

Testfase
De innovaties op Mysteryland zijn nu nog in de testfase, zegt stroommanager Paul Schurink (45). Zo wordt bijvoorbeeld de beveiliging van licht voorzien. Maar een volgende keer kun je dat proberen op te schalen.

"Dat is het mooie: een festival wordt steeds wel ergens opgezet. Zo zou je van het verlichten van één lampje binnen een paar maanden naar energie voor een heel podium kunnen."

Eén festivalganger komt wat wiebelend op zijn benen en net iets te luidruchtig een kijkje nemen bij de mat zonnepanelen. Ook hij ziet er wel heil in: "Als ik zo helemaal uitgeput ben, kan ik me hier even opladen."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden