Mysterieuze dood coffeeshophouder omgeven door raadsels

De dood vrijdagmorgen van een coffeeshophouder op de Oudezijds Voorburgwal stelt de politie voor een raadsel. Was het een ongeluk of toch een steekpartij?

Maarten van Dun
De politie verricht sporenonderzoek in coffeeshop City Hall Beeld Maarten Brante
De politie verricht sporenonderzoek in coffeeshop City HallBeeld Maarten Brante

De politie tast nog volledig in het duister over hoe de 44-jarige coffeeshophouder vrijdagochtend zo ernstig gewond raakte dat hij op straat, voor zijn coffeeshop City Hall op de Oudezijds Voorburgwal, hevig bloedend ineenzakte.

Vrijdagochtend spreekt de politiewoordvoerder nog van een steekpartij, 's middags is hoogstwaarschijnlijk sprake van een 'noodlottig ongeval,' maar aan het begin van de avond, na uren sporenonderzoek, is ook die analyse verouderd: de recherche weet eenvoudigweg nog niet wat zich in het pand heeft afgespeeld. 'We houden rekening met alle scenario's,' aldus een woordvoerder van de politie.

Handelsregister
Het slachtoffer is één van de vier eigenaren van City Hall, een bescheiden coffeeshop in een souterrain vlak bij Hotel The Grand. De man, van Hindoestaanse afkomst, stond in de buurt bekend als 'Glenn'.

Maar de naam Glenn is niet terug te vinden op de eigendomsakte in het handelsregister. Eén van de eigenaren heeft wel hetzelfde geboortejaar als Glenn, maar hij staat met een andere naam op de papieren. De politie wil omwille van de privacy echter niet bevestigen dat het om deze man gaat.

Glenn opende gisteren kort na elf uur 's ochtends het rolluik van zijn zaak. Binnen raakte hij op enige manier zeer ernstig gewond. Iets voor half twaalf wankelde hij naar buiten. Hij verloor zeer veel bloed. Ambulancebroeders hebben twintig minuten geprobeerd hem te reanimeren. Tevergeefs: de coffeeshophouder is in het ziekenhuis overleden.

Vechtpartij
Wat de dood van Glenn zo raadselachtig maakt zijn de tegenstrijdige verhalen. In de buurt gonst het van de geruchten. De uitbater van een sigarenzaak schuin tegenover City Hall hoorde geruchten dat een goede vriend van het slachtoffer hem zou hebben neergestoken. Een medewerkster van een smartshop om de hoek vertelt dat personeel van coffeeshop Green House, pal naast City Hall, kort na het incident vertelde dat er een vechtpartij was geweest.

Andere medewerkers van Green House zeggen echter dat de coffeeshophouder door een ongeluk gewond raakte en dat Glenns neef hem in een huis boven de coffeeshop aantrof, dodelijk gewond.
Dat verhaal lijkt in elk geval niet te kloppen: de politie doet geen onderzoek op de etages boven City Hall. De mannen in witte pakken van de forensische dienst lopen wel uren door de coffeeshop.

Roemrucht
Glenn en zijn compagnons huurden de kelderverdieping van enkele andere Hindoestaanse ondernemers. Deze huurbazen hebben een roemruchte staat van dienst in het Wallengebied. Zeker één van hen was lang de uitbater van coffeeshop Free Adam in de Oude Hoogstraat, tot die zaak in maart vorig jaar op last van de burgemeester werd gesloten. Volgens buurtbewoners waren er nauwe banden tussen de mensen van City Hall en Free Adam.

Eén van deze verhuurders zegt geschokt te zijn door de dood van zijn huurder. Hij wil niet met zijn naam in de krant. De man zegt aanvankelijk dat Glenn in zijn zaak 'is afgemaakt', maar hij begint te twijfelen als hij hoort dat de politie een ongeluk niet uitsluit. 'Maar hoe kun je nu dodelijk gewond raken in een coffeeshop?'

De man is geschrokken. 'Ik ben nog steeds nerveus. Zoiets verwacht je toch niet? Natuurlijk, wij hadden ook wel eens onenigheid, zoals verhuurder en huurder altijd hebben. Maar het zijn rustige mensen. Je weet natuurlijk nooit of hij problemen had. In een coffeeshop komen andere mensen dan in een café. Maar er hangen hier overal camera's op straat. Je moet wel gek zijn als je hier iemand neersteekt.'

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden