Mysterieuze Afrikaanse beelden en maskers in De Nieuwe Kerk

De Nieuwe Kerk is vanaf zaterdag de thuishaven van ruim 200 mysterieuze en religieuze beelden en maskers uit het Afrikaanse Ivoorkust. Prinses Beatrix opent vanmiddag de expositie.

De Nieuwe Kerk Beeld anp
De Nieuwe KerkBeeld anp

De houten sculpturen uit de 19e en 20e eeuw werden in het land vooral gebruikt bij rituelen en ceremonies. Beelden met welgevormde borsten moesten bijvoorbeeld de vruchtbaarheid bevorderen. Maskers met witte starende ogen werden tijdens een dans gedragen om het publiek op te winden.

De makers van de beelden zijn in de meeste gevallen onbekend. 'Anonimiteit is de grootste gemene deler,' zei hoofd tentoonstellingen Marlies Kleiterp donderdag. 'Er is zelden meer over een beeld bekend dan de stam waar ze vandaan kwamen.' De namen van de kunstenaars moesten vaak geheim blijven vanwege de bovennatuurlijke werking die er van de beelden zou uitgaan.

'Meester van de grote borsten'
Toch hebben experts na 30 jaar onderzoek achterhaald welke beelden door welke kunstenaar zijn gemaakt. Daarbij keken ze naar stijlkenmerken van de sculpturen. Een kunstenaar die consequent beelden maakte met grote handen, blijft naamloos, maar kreeg wel een verzonnen titel mee: 'Meester van de grote handen'. Zo zijn er ook kunstenaars die bekendstaan als 'Meester van de grote borsten' of 'Meester van de parasols'.

De Nieuwe Kerk heeft al talloze tentoonstellingen georganiseerd over religies en buitenlandse culturen, zoals over het jodendom en islamitische kunst. Nooit eerder was er een expositie over Afrika, vertelde directeur Cathelijne Broers. 'Dat was een langgekoesterde wens van ons. En het is positief voor het beeld over Afrika, dat het nieuws domineert nu ebola bepaalde landen stevig in haar greep heeft.'

De tentoonstelling is opgezet in samenwerking met buitenlandse musea en bruikleengevers, waaronder het Musée des Civilisations in de Ivoriaanse hoofdstad Abidjan. De beelden en maskers waren eerder te zien in Bonn en Zürich en reizen na de laatste dag in Amsterdam op 15 februari door naar Parijs.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden