Plus

Myrthe van der Meer: 'Ik pleit voor de herwaardering van de man'

Van zijn bouw tot de voeding en de voortplanting, in Het houden van mannen, veldgids voor de praktijk analyseert Myrthe van der Meer mannen als diersoort. 'Misschien gaat dit boek eigenlijk wel vooral over mij.'

Myrthe van der Meer: 'Laat een zakdoek vallen en de galante man die hem oppakt, dat is de man met wie je thuis kunt komen.' Beeld Linda Stulic
Myrthe van der Meer: 'Laat een zakdoek vallen en de galante man die hem oppakt, dat is de man met wie je thuis kunt komen.'Beeld Linda Stulic

Op een van de boekenplanken thuis staat een deel van haar dierengidsen die gaan over het houden van paarden, honden, katten en kippen. Ruim driehonderd heeft schrijfster Myrthe van der Meer (pseudoniem, 34) er. "Ik was ze aan het ordenen en vroeg me af waarom er nog nooit een boek was geschreven over het houden van mannen. Toen heb ik het zelf gedaan."

Het werd de veldgids Het houden van mannen, die antwoord geeft op het hoe en waarom van de man als soort in al zijn facetten en die gebaseerd is op twintig jaar eigen onderzoek en ervaring, geschreven geheel volgens de regels van de dierengids. Vanaf vandaag ligt het in de winkel.

Herwaardering
De man als hond of kat? "Honderd procent. Het was een mooie manier om 'de mannen versus de vrouwen' te vermijden, daar heb ik zo'n hekel aan. Die boeken zijn altijd geschreven door vrouwen, en mannen zijn daarin altijd de losers. Ik pleit juist voor herwaardering van de man."

Ze schreef het als een satire of parodie op de werkelijkheid. "Maar misschien hebben sommige mensen er ook nog wat aan. Het kan bijvoorbeeld een spiegel voorhouden bij zowel mannen - hoe komt hun gedrag over? - als vrouwen: laat de man een man zijn."

Dat ook dit boek is geschreven door een vrouw, maakt niet uit volgens Van der Meer, die in 2012 debuteerde met PAAZ, over haar periode op een psychiatrische afdeling van een algemeen ziekenhuis (paaz).

Volkomen absurd
"Maar misschien helpt het wel dat ik asperger heb, dan schijn je best mannelijk te zijn in je doen en laten. Ik herken ook best veel van mezelf in hoe mannen dingen aanpakken, dus misschien gaat dit boek eigenlijk wel vooral over mij."

Op het randje? "Het is volkomen absurd natuurlijk en omgekeerd zou Het houden van vrouwen, met op de omslag een illustratie van een man met een vrouw aan een lijntje, niet kunnen."

Bij mannen ligt dat volgens Van der Meer echter anders: "Ze hebben wat zoiets betreft rela­tiverings­vermogen en dat komt doordat ze het zich kunnen permitteren vanwege hun sterke positie. Zij kunnen zoiets lezen en denken: dit is zo absurd, dit moet wel humor zijn, terwijl Het houden van vrouwen vergiftigd is door de geschiedenis. Daarom moeten we zorgen dat de positie van vrouwen net zo sterk wordt. Dan kunnen we over een paar jaar ook om dat boek lachen."

Aanschaf

"Overweeg je nog er één aan te schaffen? Dan is het belangrijk om te weten dat op een man geen garantie zit en dat alles wat je investeert voor eigen risico is. Dat risico verkleint wel als je zinnig investeert in veiligere beleggingen, want in tegenstelling tot een kat of een hond, waar garantie zit op verborgen gebreken, is dat bij een man niet zo. Controleer dus van tevoren of een man wel echt vrij is. Dat helpt."

Vind je het moeilijk om een goeie eruit te pikken? Dan is het toepassen van de puppytest volgens Van der Meer geen gek idee. "Gooi een bal tussen een nest vol puppy's en die ene die eraan snuffelt is makkelijker dan de rest. Vrouwen doen sinds de middeleeuwen eigenlijk hetzelfde. Laat een zakdoek vallen en de galante man die hem oppakt, dat is de man met wie je thuis kunt komen."

Bouw

"De man is qua bouw eigenlijk een beetje saai. Zo is er weinig verschil in vachtkleur. Het is een beetje zoals met labradors. De een heeft wat langer haar of een andere kleurslag, maar zelfs als je heel erg fan bent van labradors, denk je na pagina 378: het is toch allemaal een beetje hetzelfde. Ben je op zoek naar iets spectaculairders? Dan kun je beter een naaktkat of een chihuahua nemen."

De man mag dan wat doorsnee zijn, gezond is hij wel. "En dat ondanks dat iedereen er maar op los fokt. Dat is bij raspaarden wel anders, die hebben voortdurend van alles. Je kunt er veel op aanmerken, maar de man heeft dat niet en is genetisch extreem gezond. Zonder enige vorm van selectie word je beloond met een zeer robuust eind­resultaat. Wonderlijk."

Voeding en verzorging

"Mannen zijn gezond, maar ook sterk geneigd te vervetten als voedsel in ruime mate voorhanden is. Toch moet je als partner de man ook vooral veel ruimte geven wanneer hij bijvoorbeeld anders denkt over voeding dan jijzelf. Zo had mijn vriend interessante ideeën over voeding en verzorging, met name afvallen. Hij vond zichzelf te zwaar en dacht: als ik nou bewuster ga eten, dan val ik vanzelf af. Dus at hij heel bewust, dezelfde hoeveelheid."

"Na een maand of twee, nadat hij zelfs was aangekomen, kwam hij tot de conclusie dat je naast bewuster ook mínder moet eten. Sindsdien vliegen de kilo's eraf, maar daar zat wel even een leercurve in. Daarbij kun je als partner wel helpen door ook gezond te eten - al zijn veel partners daar zelf ook niet zo goed in - maar ze moeten het uiteindelijk zelf bedenken en doen."

Huisvesting

"Schrijf je wel over het schuurtje? vroeg mijn psychiater toen ik vertelde dat ik met dit boek bezig was. Want elke man heeft een schuurtje nodig, of een mancave voor de 'Ik-pak-even-wat-te-drinken-maar-ik-ben-er-eigenlijk-nietman'. Die persoonlijke ruimte kan ook voor de partner van levensbelang zijn."

"Kijk naar de klusser, die heeft een extern schuurtje nodig, anders verandert het huis er in een. Of de gamer, die graag computerspelletjes speelt op de bank. Hij vindt het daar prima, maar als partner kun je je daaraan gaan ergeren. En dan heb je nog de wielrenner. Die heeft alle ruimte nodig om het huis heen. Die geef je een fiets en dan hoop je dat hij terugkomt. En een reflecterend pakje om die kans nog iets te vergroten."

Natuurlijk gedrag

"Ik lees weleens dat mannen het moeilijker hebben tegenwoordig, omdat van ze verwacht wordt dat ze steeds socialer en empathischer worden. Meisjes zouden in deze praatcultuur, waarin we voort­durend emoties moeten delen, gemakkelijker zijn en doordat ze rustiger zijn beter mee kunnen komen op school. 'Jongetjes? Dat is toch lastiger.'"

"Dat mannelijke gedrag, de manier waarop ze dingen doen en aanpakken, als steeds meer afwijkend of onwenselijk wordt gezien, dat vind ik nog bizarder dan Het houden van mannen als boek. Sommige mannen zijn nu eenmaal ambitieus en gedreven, niet empathisch of sociaal, met te veel energie en de behoefte aan een uitlaatklep, waarbij ze heel hard achter een bal aan rennen. Dat is gewoon zo en dat weet je als je er een aanschaft."

Training

"Vrouwen willen vaak een hoop veranderen en verbeteren aan mannen, waslijsten vol. Ze denken: dit is de persoon van wie ik hou en hoe kan ik hem optimaliseren zodat hij nog beter in mijn leven past? Ik heb een man dat nog nooit horen zeggen. Mannen zijn extreem goed in het leven met de onhandigheden van hun partners. Als iemand een karakter heeft waar je voor 80 procent mee kunt leven en je voor 20 procent denkt: mwah, moet je daar dan iets aan willen veranderen?"

Zit je toch iets dwars, dan is het advies: "Bedenk hoe belangrijk je het vindt dat hij de handdoek in de wasmand gooit in plaats van ernaast, want trainen betekent dat je ergens een probleem van gaat maken en dat verlaagt de levenskwaliteit net zo lang totdat het is opgelost."

Voortplanting

"Heel belangrijk voor het voortbestaan van de soort, want geen seks, geen man. Letterlijk." Dat begint met baltsen. "Kraanvogels doen een urenlange dans en spiegelen elkaars bewegingen om elkaar te laten zien hoe goed ze elkaar begrijpen. Dat is bij de man niet zo. De mannenbalts is onhandig en houdt vooral in dat hij iets doet waarvan de vrouw denkt: waarom doe je dat in godsnaam zo? Hij probeert zichzelf net zo lang interessant te maken totdat de potentiële partner denkt: hé, misschien moet ik jou eens een sms'je sturen."

Komt het uiteindelijk tot seks, dan kun je het idee van een gelijktijdig orgasme volgens Van der Meer wel laten varen. "In elke Net 5-serie of de Viva zit het idee dat dat zou moeten, maar eigenlijk is het evolutionair gezien juist heel handig als een van de twee op elk moment rede­lijk alert is. Anders word je opgegeten door tijgers."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden