Review

My week with Marilyn ***

null Beeld

Regie: Simon Curtis
Met: Eddie Redmayne, Michelle Williams, Kenneth Branagh

In zijn nadagen publiceerde de Britse tv-maker en schrijver Colin Clark (1932-2002) drie memoires, waarvan er twee over de opnamen van The prince and the showgirl (1957) handelen. Als zoon van de kunsthistoricus Sir Kenneth Clark kreeg hij toegang tot film- en toneelfenomeen Laurence Olivier, die hem een baantje als assistent bij de filmopnamen aanbood.

Zijn terugblik The prince, the showgirl and me werd bij publicatie in 1995 goed ontvangen, waar de toegift My week with Marilyn vijf jaar later op scepsis stuitte. Clark beschreef daarin een eerder verzwegen intieme relatie met ster Marilyn Monroe, maar er waren geen getuigen meer die zijn lezing konden bevestigen.

De gelijknamige verfilming van het boek maakt de vraag of we naar feiten of fantasie kijken goeddeels irrelevant. Het scenario van Adrian Hodges bevat verwijzingen naar alle biografische ijkpunten uit het korte leven van de actrice, en gebruikt de herinneringen van Clark dus als uitgangspunt voor een ogenschijnlijk allesomvattend portret van de Amerikaanse ster. Het geeft vertolkster Michelle Williams alle gelegenheid een fraaie Monroe neer te zetten, en dat doet ze goed, met dank aan een stem-, een dialect- en een bewegingscoach, zoals uit haar op de aftiteling vermelde entourage valt op te maken.

De echte Monroe verscheen in de zomer van 1956 bij de Britse Pinewood studio's in gezelschap van slechts één coach, en dat was er voor regisseur en tegenspeler Olivier al één te veel. Monroe bracht uit New York Paula Miller Strasberg mee, die Amerikaanse acteurs met haar man Lee Strasberg 'the method' bijbracht. Deze op authentieke gevoelens gebaseerde acteertechniek botste op de set frontaal op Oliviers ambachtelijke werkwijze, waarin vakmanschap, kennis van dialogen en talent volstonden.

De fraai uitgespeelde wrijving tussen de oude Britse toneeltraditie en de destijds nieuwe Amerikaanse aanpak geeft My week with Marilyn een aanzienlijke cinefiele meerwaarde. Hodges en regisseur Simon Curtis hadden er echter beter aan gedaan de memoires van Colin Clark verder los te laten, want de knul is lang niet zo interessant als Monroe of Olivier.

Het wekt geen verbazing dat hoofdrolspeler Eddie Redmayne volledig overvleugeld wordt door Williams en Kenneth Branagh, die als Olivier heerlijk hooghartig uitpakt, al ging het er volgens betrouwbaardere bronnen nog veel feller aan toe. (Bart van der Put)

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden