Plus

My Red Light Architect maakt sekswerkervriendelijke peeskamers

Het werd funky en kinky onder één dak, het ontwerp dat architect Janpaul Scholtmeijer maakte voor bordeel My Red Light op de Wallen, dat voor de zomer opengaat en door sekswerkers zelf wordt gerund.

In sommige kamers staan een bad en een spiegel en de sekssalon heeft zelfs een paal. Beeld Artist Impression
In sommige kamers staan een bad en een spiegel en de sekssalon heeft zelfs een paal.Beeld Artist Impression

Het waaiertje met 'warme' kleuren ligt op tafel: traffic red, telemagenta en blue lilac. Janpaul Scholtmeijer van Vens Architecten toont de artist's impressions van het bordeel My Red Light. "De meeste wanden en plafonds zijn rood, lila, paars. De gordijnen zijn felrood. Ik wilde eerst lichte kamers maken, maar de meisjes wilden ze zo donker mogelijk. Ze krijgen een antraciet vloer met zwarte wanden. De prostitutie heeft met nacht en een mystieke sfeer te maken."

Vens Architecten werd ruim een jaar geleden benaderd door My Red Light voor de inrichting van het bordeel: vier panden met veertien ramen aan de Oudezijds Achterburgwal en de Boomsteeg.

Inlevingsvermogen
De wereld was Scholtmeijer onbekend en hij maakte daarom dankbaar gebruik van de expertise van het uit zowel mannen als vrouwen bestaande 'kernteam' van My Red Light.

"Het was voor mij een groot leerproces. Ik kreeg veel input van de sekswerkers, anders had ik dit nooit kunnen doen. Ik heb veel geleerd over de regelgeving en hygiëne, de harde en zachte eisen. Ik ben een sexpert geworden. Je moet ook wel inlevingsvermogen hebben om te bekijken hoe je een klant kunt verleiden," zegt Scholtmeijer, die onder meer restaurant Wolf Atelier, sportschool Train More in het oude hoofdpostkantoor en de Kleveringwinkels heeft ingericht.

Helemaal onbekend is hij niet met de 'donkere' wereld. Hij ontwierp ook de darkroom van de Supperclub en - de inmiddels gesloten - Gaybar Bump in de Kerkstraat. Om 'die wereld' een beetje te verkennen is Scholtmeijer bij de peeskamers in het Singelgebied gaan kijken. Ook bezocht hij menig peeskamertje op de Wallen.

De doorsnee kamers daar bevielen hem niet erg. "Op de Wallen zag ik oude afgetrapte kamers met betegelde bedden. Het leken wel badruimtes die heel gemakkelijk schoon te spuiten waren. Weinig charmant en viezig. Ik wilde geen eenpersoonsbedden, maar bedden met zogenaamde pijpbankjes of een podium waarop de sekswerkers hun kunsten kunnen doen."

Orgieroom
My Red Light heeft verschillende thematische kamers: naast de 'basic rooms' zijn er een kinky/mindervalide kamer, een orgieroom, een boyfriend-girlfriendroom en een chique sekssalon. In sommige kamers staan een bad en een spiegel en de sekssalon heeft zelfs een paal.

Enkele kamers zijn licht van kleur. "De sekssalon is royal blue en de boyfriend-girlfriendkamer is roze en grijs-beige en heeft daglicht via de binnenplaats. Die is voor mannen die een 'girlfriend' zoeken." Elke twee weken kwam het kernteam met Scholtmeijer bijeen. "Het is een andere manier van werken. Maar dat komt vooral doordat je met een groep dealt. Er zijn veel meningen."

Architect Janpaul Scholtmeijer. Beeld Ernst Coppejans
Architect Janpaul Scholtmeijer.Beeld Ernst Coppejans

De vier suites zijn de sm-kamer, Gardensuite, Camkamer (voor webcamseks) en de Orgieroom met een groot rond bed met een breedte van 2.10 meter, waar minstens twee personen op kunnen. "Nee, een maximum zeggen we niet."

Inloopdouche
In de ruimte is een grote inloopdouche. De sekssalon op de bel-etage heeft een rond bad en kan als escortruimte worden gebruikt. Scholtmeijer kreeg ook praktische tips vanuit het kernteam. "De wasbakken zijn iets lager dan de normale hoogte en stevig. Het interieur kan tegen een stootje. Gordijnen kunnen in de wasmachine en drogen snel omdat je geen dagen kunt wachten voordat je ze weer ophangt. De spiegels zijn niet alleen voor de spanning maar ook voor de veiligheid van de sekswerker."

Hij maakte kennis met de eisen rondom veiligheid en hygiëne. Elke kamer heeft een alarmknop, door het bestuur liever 'paniekknop' genoemd. De kamers moeten verder tot 1.60 meter hoogte glad afgewerkt zijn. Dit wordt meestal met tegels gedaan.

Scholtmeijer koos voor een betegelde lambrisering van een meter hoogte met daarboven zwart 'kinky crocodile' marmoleum. "Zodat het wat vriendelijker lijkt, wat minder een badkuip."

Heer en meester
Ook leerde de architect over de wensen van de sm-wereld. "In de extra donkere kinkyroom is het bed kleiner omdat er ruimte nodig is voor het spel. Verder komen er beugels bij de rode toiletpot. Minder validen kunnen zich eraan optrekken en het is goed voor kinky spel om iemands hoofd in te steken. Het is een spel van heer en meester. In de zwart-rode sm-kamer staat verder een soort bok waaraan de klant kan worden vastgebonden."

Hij krijgt goede reacties uit zijn omgeving. "Dit is een sociaal-maatschappelijk project en daar werk ik graag aan mee. De sekswerkers worden niet geëxploiteerd maar runnen het bordeel zelf. Ik ben daar heel trots op. Ik ben ook nieuwsgierig hoe het uitpakt. Voldoen de suites? Wat voor klanten gaat dit trekken? Zijn die tevreden? Verdienen de meisjes meer geld omdat de klanten langer blijven? De dames werken tenminste niet meer in die vieze peeskamertjes, maar in een speciaal ontworpen bordeel: fris en fruitig, schoon en praktisch, visueel spannend en inspirerend. En heel funky."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden