Plus

My Name is Nobody

In My Name is Nobody, vernoemd naar de gelijknamige western die door Sergio Leone geschreven werd, dwaalt documentairemaakster Denize Janzée door Trastevere om te achterhalen wat met die onbekende jongen uit 1937 is gebeurd.

Bart van der Put
null Beeld My Name is Nobody
Beeld My Name is Nobody

In de Romeinse volkswijk Trastevere is het goed slenteren. Voor cinefielen heeft de buurt een bijzondere lading: Sergio Leone en Ennio Morricone groeiden er op en gingen er samen naar school.

De klassenfoto uit 1937, waarop ze bijna naast elkaar staan, hangt uitvergroot in het restaurant Checco er Carrettiere, dat door een klasgenoot werd opgericht en in de jaren vijftig en zestig door de internationale jetset werd gefrequenteerd.

Ondergetekende at er ooit smakelijk en herinnert zich de manshoge lachspiegel in het herentoilet, die iedere dikkerd tot een graatmagere vent transformeert: een toetje kan er nog wel bij.

Documentairemaakster Denize Janzée werd door een ander detail getroffen. Tussen de legendarische westernregisseur Sergio Leone en de vermaarde filmcomponist Ennio Morricone staat een klasgenoot die niet beroemd werd.

Gelijknamige western
In My Name is Nobody, vernoemd naar de gelijknamige western die door Leone geschreven werd, dwaalt ze door Trastevere om te achterhalen wat met die onbekende jongen uit 1937 is gebeurd.

Ze begint bij het restaurant en de nonnen van de oude school, spreekt de priester en de parochianen van de lokale Franciscanerkerk en bezoekt bejaarden die vage herinneringen ophalen. Een taxichauffeur die graag beroemd zou zijn, rijdt haar naar het palazzo van maestro Morricone. De componist is niet in zijn vergeten klasgenoot geïnteresseerd.

De anderen vragen zich hardop af waarom die onbekende jongen onderwerp van een film zou moeten zijn. Dat pakt soms grappig uit. Een van de schoolnonnen geeft onverstoorbaar college over de jeugd van Morricone: "Hier liep hij de trap op."

Comeback
Het wordt even spannend wanneer er een familietragedie rond de jongen opdoemt, maar dan is er Willi Colombini en doet de rest er eigenlijk niet meer toe. De charmante Willi speelde bijrolletjes in B-films als 3 supermannen in Tokio, Tarzan tegen de ­luipaardmannen en de beruchte ­concentratiekampkomedie Kakkien­truppen.

Die laatste film komt niet ter sprake. Willi is vooral trots op de western Wanted: Johnny Texas (1967), waarin hij onder het pseudoniem James Newman zowaar een keer de hoofdrol speelde.

Colombini ziet zijn kans schoon: hij kaapt de Hollandse documentaire voor een comeback en wordt als tachtigplusser alsnog een ster, al is het maar voor even. Wat hij met de onbekende klasgenoot van Leone en Morricone te maken heeft, wordt niet duidelijk, maar dat is geen bezwaar.

De oude baas, die lang geleden heel even aan de roem mocht ruiken, staat symbool voor allen die naar een podiumplaats hunkeren of hunkerden. Hij hangt rond op de pleinen van Rome en laat zich fotograferen door toeristen die zien dat hij iemand geweest moet zijn. "Wil je een selfie?" vraagt hij. "Ik zat in 3 supermannen in Tokio."

Natuurlijk willen we dat Willi, je bent een ster!

My Name is Nobody

Regie Denize Janzée
Te zien in De Balie, Het Ketelhuis, Rialto

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden