Column

MuzyQ

THEODOR HOLMAN

Ik heb de opening van Het Parool van gisteren over het aftreden van Fatima Elatik wel zes keer gelezen, en de andere artikelen erover ook, maar ik begrijp er niets van.

Of het moet zijn - en die conclusie zou ernstig zijn - dat Elatik diefstal heeft gepleegd.

Er is een muziekcentrum, MuzyQ, dat 'moderne oefenruimtes aan muzikanten verhuurt'. Nu staat in de krant dat stadsdeel Oost niet een financieel risico liep van negen miljoen euro, zoals gedacht in 2005, maar van rond de dertig miljoen euro.

Hier snap ik dus niets van. Ik snap die negen miljoen risico al niet, en zeker niet die dertig miljoen. Je hebt een gebouw, dat verhuur je aan mensen, en opeens heb je negen miljoen schuld. Hoe kan dat?

Vijf jaar later is de schuld dertig miljoen! Heeft niemand dat eerder opgemerkt?

Afijn. Dan verschijnt mevrouw Elatik en die komt met een feitenrelaas, een soort brief waarin staat: eerst gebeurde dit, dan dat, etc.

In dat feitenrelaas 'werd de ernst van de zaak verdoezeld', staat in de krant. Toen dat uitkwam, 'probeerde Elatik de brief terug te trekken'. Pardon? Dat is ernstige corruptie. Is dat geen diefstal van overheidsgeld? Ben je dan niet persoonlijk financieel aansprakelijk?

Burgemeester, u bent advocaat geweest. Kan dit zomaar in uw stad?

Heeft Willem Scholten van het Rotterdamse Havenbedrijf voor precies hetzelfde soort misdrijf (afgeven van garanties aan Joep van den Nieuwenhuyzen) niet drie jaar celstraf tegen zich horen eisen?

Ja toch?

Kan deze affaire met Elatik niet eens tot de bodem worden uitgezocht?

Ik snap er, nogmaals, geen donder van.

Hoe kan zo'n MuzyQ zo veel verlies lijden? Je hebt een gebouw, je verdient aan zo'n gebouw door ruimtes te verhuren waarin kan worden geoefend. Als je na een jaar merkt dat zo'n gebouw verlies lijdt - te weinig huurders, kosten te hoog - dan stop je toch? Desnoods stop je na twee jaar verlies, of na drie jaar. Maar als het gebouw na vijf jaar dertig miljoen nodig heeft, is er iets heel ernstigs aan de hand.

Kan iemand mij eens alle papieren sturen? Dan beloof ik nog een paar primeurs.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden