MuzyQ vanaf zondag niet meer toegankelijk voor muzikanten

Wie met zijn band wil oefenen of een muzikale bijeenkomst wil organiseren, kan vanaf zondag niet meer terecht in MuzyQ.

null Beeld Floris Lok
Beeld Floris Lok

Dat is het gevolg van het faillissement van het muziekcentrum, dat in april werd uitgesproken, bevestigt curator Terry Steffens. Doordat de opzegtermijn voor de dertig medewerkers per 1 juni afloopt en zij op straat staan, is er geen personeel meer om het gebouw te beheren.

Gebruikers, onder wie amateurs, reageren teleurgesteld. 'Een prachtige plek om te spelen. De ruimtes zijn hoog en groot en de akoestiek is heel goed,' zegt Pascal van Zwieten van 'The Guys From Amsterdam', een band met een mix van folk, rock en punk.

Hij was om andere redenen al van plan ergens anders te gaan oefenen, maar Nico Dekker hoopt dat er snel een doorstart komt. 'Mijn vrouw en dochter vormen een duo met piano en klarinet. Je buren wil je daar thuis niet altijd mee lastigvallen. MuzyQ is helemaal voor muzikanten gemaakt.'

Het centrum worstelde vanaf het begin met hoge lasten en moest het zien te redden in de bouwput van Oostpoort. Nu dat woon- en winkelgebied eindelijk klaar is, is het doek alsnog gevallen.

Nieuwe eigenaar
De gemeente is inmiddels eigenaar van het gebouw, nadat zij eerst een verlies van 15 miljoen had moeten nemen. Ze had voor 26 miljoen garant gestaan. Zij heeft het faillissement aangevraagd, omdat de exploitanten de huur niet volledig konden voldoen.

Die vinden echter dat zij een lagere huur zouden moeten betalen omdat het gebouw inmiddels flink is afgewaardeerd. Van de rechter kregen zij geen gelijk, maar Steffens schrijft in zijn verslag dat hij nader onderzoek gaat doen naar de achtergronden van het faillissement.

Reden daarvoor is dat de gemeente weigert inzage te geven in de afspraken die gemaakt zijn met de nieuwe huurder - Jan 't Hoen van Astoria Vastgoed - en Melody Line en Jam Studio's, de beoogde nieuwe exploitanten van de studio's en de horeca.

Rechtszaak
De laatste twee hebben nog een rechtszaak tegen de gemeente lopen die verband houdt met de vroegere garantstelling. Ze zeggen dat sprake is geweest van ongeoorloofde staatssteun door de gemeente aan MuzyQ en eisen daarvoor schadevergoeding Het is zeer de vraag of ze die rechtszaak doorzetten als zij MuzyQ hebben overgenomen. Voor de curator is er voldoende reden 'niet uit te sluiten dat de transactie met de nieuwe huurder en exploitanten niet los kan worden gezien van de rechtszaak'.

De gemeente heeft de intentie het gebouw als muziekmakerscentrum voort te zetten. Wanneer en hoe die doorstart kan plaatsvinden, is echter nog onduidelijk. Steffens wacht op een voorstel daarvoor van de gemeente.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden