Muziekwereld reageert op ontslag Gatti: 'Dit is een tragedie'

Daniele Gatti (56), sinds twee jaar chef bij het Concertgebouworkest, is donderdag ontslagen na aantijgingen van ongepast gedrag. Musici reageren: 'Het is een klap voor het orkest, maar ook een kans.'

Daniele Gatti Beeld anp
Daniele GattiBeeld anp

Het Koninklijk Concertgebouworkest maakte bekend met onmiddellijke ingang afscheid te nemen van zijn chef-dirigent. Het ontslag is het gevolg van eerdere berichtgeving in The Washington Post over seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Een aantal reacties uit de muziekwereld:

Jaap van Zweden, dirigent
"Ik kan er niets over zeggen, het is zo'n tragische toestand. Iedereen is geschokt, we staan allemaal verbijsterd te kijken hoe dit zo snel is gegaan. Ik heb respect voor het Concertgebouworkest hoe ze in deze moeilijke situatie hebben gehandeld, ze zullen niet over één nacht ijs zijn gegaan."

Jaap van Zweden Beeld anp
Jaap van ZwedenBeeld anp

Michel van der Aa, componist
"Dat lijkt me een verstandige keuze. Ik las dat hij een bureau had ingehuurd om zijn imagoschade te beperken, maar als ook klachten komen uit het Concertgebouworkest, lijkt er geen andere oplossing dan ontslag."

"Het is belangrijk dat dit gebeurt. Het is niet goed als vanuit een machtspositie te lang oogluikend wordt toegekeken - ik bedoel de orkest- en muziekwereld in het algemeen. Ik ben blij dat er nu ook concrete acties volgen."

"Het is een klap voor het orkest, maar ook een kans om iemand aan het hoofd te zetten waar dit niet aan kleeft. Iemand die in de 21e eeuw staat en minder hiërarchisch is. Daar zijn er genoeg van."

Michel van der Aa Beeld anp
Michel van der AaBeeld anp

Jan Willem de Vriend, dirigent
"Dit is natuurlijk een tragedie voor het orkest, want dat verliest een groot leider. Het is natuurlijk ook een tragedie voor Gatti, want zijn carrière is voorbij. En het is natuurlijk ook een tragedie voor al die vrouwen die dit moesten meemaken."

"Het is ook een artistieke tragedie. Gatti wordt bij alle concerten vervangen, en dat zullen ongetwijfeld fantastische mensen zijn, maar Gatti is zo briljant. Het Concertgebouworkest was zó goed bezig, echt absolute wereldtop. Dus het is ook artistiek een beuk."

"Het is volgens mij de eerste keer dat dit gebeurt met een dirigent van deze statuur. Het is voor die man ook een tragedie, al is het om te beginnen een tragedie als je zo met vrouwen meent om te kunnen gaan."

Ed Spanjaard, dirigent
"Ik vind het shocking. Het is een dramatische val, ik ben er stil van. Ik ben bang dat de carrière van Gatti, een belangrijk musicus, nu aan diggelen is."

"Ik heb Gatti onlangs nog aan het werk gezien met mijn leerlingen, al waren dat mannelijke leerlingen. Hij deed dat met zo'n toewijding en diepgaande interesse - daar heb ik bewondering voor. Aan de andere kant: misbruik van een machtspositie is natuurlijk walgelijk. Ik ben al veertig jaar dirigent en ik laveer eerder aan de voorzichtige kant. Daarom ben ik extra geshockeerd."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden