Muziek Milkshake overschrijdt geluidsnormen

Het nieuwe geluidsmeetsysteem rond het Westerpark is afgelopen weekend voor het eerst getest tijdens festival Milkshake. En daarbij werd zaterdag meteen een overschrijding geconstateerd.

Op zaterdagmiddag en -avond kwam het geluid op één van de meters boven de 87 decibel. Beeld Amaury Miller

Het geluidsmeetsysteem is bevestigd aan de gevels van omliggende woningen. Buurtbewoners kunnen met een speciale inlogcode op elk moment van de dag via internet het geluidsniveau op het Westergasfabriekterrein bekijken. Het is op dit moment onduidelijk hoeveel bewoners dat dit weekend gedaan hebben.

Zaterdag, tijdens de eerste dag van Milkshake, gaf één van de zes meters aan een woning op de Haarlemmerweg geregeld een overschrijding van het limiet van 87 decibel aan. "Dat kan allerlei oorzaken hebben," zegt Gerolf Bouwmeester, stadsdeelvoorzitter in West. "Het kan zijn dat er bijvoorbeeld één speaker net verkeerd gericht stond, of dat de wind net die kant op stond." Ook is het mogelijk dat de meter zelf op een verkeerde plek hangt.

Overschreden
Niet alleen buurtbewoners, maar ook festivals zelf hebben volgens Bouwmeester baat bij het nieuwe meetsysteem. "Die willen natuurlijk ook overlast voorkomen, want ze willen volgend jaar gewoon weer in het Westerpark een evenement organiseren."

De overschrijding heeft geen directe gevolgen voor de organistie van Milkshake. Wel is het festival er zaterdag op aangesproken, waarna op zondag het geluidsniveau volgens de meters beduidend lager was. Wel werd ook toen nog enkele keren het limiet overschreden.

Zachter
Stadsdeel West gaat samen met Milkshake kijken welke aanpassingen er gedaan kunnen worden om dit in de toekomst te voorkomen. "Het spreekt voor zich dat bewoners van de Haarlemmerweg de muziek van het Westerpark zullen horen, maar het mag geen overlast veroorzaken," zegt Bouwmeester.

Ook moet het gemeten niveau buiten het festivalterrein vergeleken worden met de eigen metingen van de organisatoren. Mogelijk lieten die zien dat de limiet niet werd overschreden. "Ik weet dat ze anders meteen een bericht aan de dj sturen dat de muziek zachter moet. We moeten nader uitzoeken of ze het misschien nu niet doorhadden."

Over zes maanden, na nog een aantal festivals in het Westerpark, wordt het meetsysteem geëvalueerd.

Gerolf Bouwmeester. Beeld Eva Plevier
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool.nl.