'Muziek in de stad bedreigd'

AMSTERDAM - Het Nederlands Philharmonisch Orkest en het Nederlands Kamerorkest vrezen voor hun voortbestaan. Stadsdeel Centrum heeft eind december een verdubbeling voor de huur van de Beurs van Berlage aangekondigd en een verhoging van de servicekosten van vierhonderd procent.De verhoging van de kosten gaat volgend jaar in. Ook kondigt stadsdeel Centrum aan dat het huurcontract van het orkest niet zal worden verlengd. Hierdoor komt het orkest per 1 januari 2013 op straat te staan. Tot die tijd wil het Stadsdeel een half miljoen euro per jaar extra van het Nederlands Philharmonisch Orkest (NedPhO).

''Voor het orkest is het onmogelijk om een dergelijke huur te betalen,'' aldus een woordvoerder. ''Het vasthouden aan de voorgenomen kostenverhoging zou het voortbestaan van de orkesten dan ook ernstig in gevaar brengen. Er is in Amsterdam geen enkele vervangende locatie beschikbaar.

De bestaande muziekzalen zijn volledig bezet en hebben geen ruimte om twee orkesten en hun kantoren te huisvesten. En het bouwen van een nieuwe repetitiefaciliteit kost ook geld, dat er klaarblijkelijk niet is.''

''Het Amsterdamse muziekleven wordt door de besluiten van het stadsdeel ernstig bedreigd,'' laat de directie in een reactie weten.

Het Nederlands Philharmonisch Orkest en het Nederlands Kamerorkest zijn de vaste orkesten van De Nederlandse Opera en geven ruim vijftig concerten per seizoen in het Concertgebouw. Al deze activiteiten worden in de Beurs van Berlage voorbereid. Dat geldt ook voor de meer dan honderd sociaal-maatschappelijke en educatieve activiteiten die het orkest in heel Amsterdam realiseert.

Het Nederlands Philharmonisch Orkest heeft het stadsdeel laten weten dat ze juridisch verweer zal aantekenen tegen de huur- en kostenverhogingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden