Muurschildering uit 1983 teruggevonden op Osdorpplein

Bij de sloop van een gebouw op het Osdorpplein is een muurschildering uit 1983 tevoorschijn gekomen.

De Chileense kunstenaar dacht dat zijn muurschildering allang was verdwenen Beeld Amaury Miller
De Chileense kunstenaar dacht dat zijn muurschildering allang was verdwenenBeeld Amaury Miller

"Dit is een zeer goed getimede verrassing," zegt kunstenaar Jorge Kata Núñez (65). Het toeval wil namelijk dat de Chileen in Nederland is.

"Eind jaren zeventig, begin jaren tachtig heb ik in Amsterdam ongeveer zestig muurschilderingen gemaakt met het kunstenaarscollectief Brigada Ramona Parra," vertelt hij.

Bijna alle creaties waren volgens Núñez overgeschilderd. Maar afgelopen week is er bij de sloop van een winkelpand op het Osdorpplein een teruggevonden.

"Ik heb meteen een bekende van mij, een architect, gebeld om te vragen of hij meer kan vertellen over de creatie," zegt projectontwikkelaar Annemieke Witteveen. De beeltenissen bleken typisch Chileens te zijn, waarna Witteveen contact zocht met Centrum Beeldende Kunst in Rotterdam.

"Zij vertelden me dat het een schildering is van Jorge Kata Núñez. En geheel onvoorzien is Núñez nu net in Rotterdam om een ander kunstwerk te restaureren."

De kunstenaar vindt het ongelooflijk. "Al mijn werken zijn gevuld met emotie en passie, maar de muurschilderingen nog meer."

Verleden
Núñez vertelt dat de geschilderde figuren het verhaal over de dictatoriale tijd van Chili vertellen.

"Die paardenkop bijvoorbeeld staat voor kracht voor het volk. De vrouw en man die samen een ster tillen, symboliseren de hoop die we destijds niet mochten kwijtraken en er staat ook 'nee tegen fascisme'. Dat spreekt voor zich."

Vandaag kwam Núñez naar Amsterdam om zijn creatie te bekijken. En daarna? De projectontwikkelaar wil ervoor zorgen dat het beeld zichtbaar blijft en overweegt, anders dan in de oorspronkelijke bouwplannen, glas in de gevel van het nog te bouwen pand - een stadskantoor - te plaatsen.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden