Muur van Trump weer verder weg

Weer een nederlaag voor de Amerikaanse president Donald Trump en zijn gedroomde muur op de grens met Mexico: het hof van beroep bevestigt dat hij geen geld van het Pentagon mag gebruiken voor de bouw van zijn grote verkiezingsbelofte.

Twee grenspolitieagenten voor een van de prototypes van Trumps muur.Beeld Reuters

Het panel van drie rechters was verdeeld over de kwestie, maar ging uiteindelijk mee met de uitspraak van een lagere rechter. Die oordeelde eerder dat de president geen geld mag gebruiken uit het potje van het ministerie van Defensie voor de bouw van een muur aan de zuidelijke grens.

Trump wilde langs het Congres om een miljard dollar uit de begroting van het ministerie krijgen voor de bouw van een deel van zijn muur, door in februari de situatie aan de grens aan te merken als nationale noodtoestand. Het Congres gaf hiervoor geen toestemming.

Vetorecht

Zowel de Senaat als het Huis van Afgevaardigden stemde voor het intrekken van de noodtoestand, maar Trump maakte gebruik van zijn vetorecht om zijn belofte aan de kiezers toch waar te maken.

‘Het Congres wilde geen geld vrijmaken voor het de barrières langs de grens die de beklaagde wil bouwen,’ schrijven de rechters nu in hun oordeel. ‘Tot dat besluit kwam het Congres met het doel het publieke belang zo goed mogelijk te dienen. Het is dan ook niet aan ons om tot een andere conclusie te komen.’

De advocaten van het ministerie van Binnenlandse Veiligheid noemen het bevriezen van de tegoeden voor de bouw van de muur een ‘fundamenteel misverstand over het proces van de verdeling van federale middelen’.

De regering-Trump is direct in beroep gegaan tegen de uitspraak, die nu nog door het Amerikaanse Hooggerechtshof zal worden beoordeeld. Tot die tijd kan Trump in elk geval niet van start gaan met de bouw van de grensmuur.

De muur tussen Mexico en de VS, die illegale immigratie en drugssmokkel zou moeten tegengaan, was een van Trumps kernbeloftes in zijn verkiezingscampagne in 2016. Destijds beloofde Trump zijn kiezers dat Mexico voor de muur zou betalen.

Acuut gevaar

Het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid publiceerde gisteren een vernietigend rapport over de omstandigheden in de detentiecentra voor asielzoekers in de VS. De omstandigheden vormen een ‘acuut gevaar voor de veiligheid van de werknemers van de grenspolitie, en voor diegenen die opgesloten zitten’.

Asielzoekers die aangehouden worden mogen eigenlijk maar drie dagen vastzitten, maar duizenden zitten dat al langer, sommigen al zelfs bijna een maand. De cellen zijn te vol, en de gevangenen kunnen zich in veel gevallen niet wassen en krijgen slecht te eten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden