Mustafa A. 14 jaar cel in voor drie verkrachtingen

De rechtbank legt de 35-jarige Mustafa A. uit Purmerend 14 jaar cel op voor het met grof geweld verkrachten van drie jonge vrouwen begin vorig jaar in Amsterdam.

De H.J.E. Wenckebachweg in Oost, waar de eerste verkrachting plaatsvond. Beeld Mats van Soolingen
De H.J.E. Wenckebachweg in Oost, waar de eerste verkrachting plaatsvond.Beeld Mats van Soolingen

Ook stichtte A. brand in zijn cel, waardoor twee afdelingen van zijn inrichting moesten worden ontruimd.

Officier van justitie Nicole Smits had 12 jaar cel geëist voor 'de buitengewoon vernederende verkrachtingen', de rechtbank doet daar nog 2 jaar bovenop. De rechters achten het niet mogelijk tbs op te leggen omdat deskundigen niet hebben kunnen vaststellen of A. leidde aan ziekelijke stoornissen of een gebrekkige ontwikkeling.

Sommige vrouwen werden meermaals verkracht, ook met een mes op de keel. De rechtbank ziet overtuigend bewijs dat het A. was die de vrouwen, twintig tot 26 jaar, 'op uiterst grove en vernederende wijze' heeft verkracht. Hij 'heeft op geen enkel moment stilgestaan bij de gevoelens van de slachtoffers'.

Zijn dna matcht met dna dat op (de kleding van) de slachtoffers is gevonden. Meerdere getuigen herkenden hem van camerabeelden van een telefoonwinkel in Amsterdam-West waar hij de telefoon verkocht die hij van één van zijn slachtoffers had gestolen.

Bruut handelen
De rechtbank verwijt het de illegale Marokkaan dat hij door zijn 'bruut handelen' de jonge vrouwen hun onbezorgde levens heeft afgenomen. De maatschappij moet zo lang mogelijk tegen hem worden beschermd.

Als strafverzwarende factoren tellen de rechters mee dat A. zeer gewelddadig te werk ging; dat de slachtoffers voor hun leven hebben gevreesd en ernstig getraumatiseerd zijn; dat hij zijn seksuele handelingen bij sommige slachtoffers meermaals herhaalde en dat hij in twee gevallen geen condoom gebruikte.

De rechtbank rekent het A. zwaar aan dat hij zijn slachtoffers 's nachts verkrachtte terwijl ze op weg waren naar huis. Eén slachtoffer verkrachtte hij zelfs in de lift van haar appartementencomplex in Nieuw-West.

Dat hij na de verkrachtingen - die plaatsvonden tussen 28 januari en 31 januari - nog maanden voortvluchtig was en pas in april is gepakt, betekende voor de vrouwen 'een extra periode van onzekerheid en angst'.

Psychisch
Het is onduidelijk gebleven in hoeverre A. zijn proces heeft kunnen volgen en hoe hij er psychisch aan toe is. Mogelijk simuleerde hij dat hij geen Nederlands of Arabisch spreekt en deed hij alsof hij nauwelijks wist waar hij was.

Hij staarde gedurende de behandeling van zijn zaak voornamelijk voorovergebogen en met een lege blik naar zijn verdachtenbank. De rechtbank 'tast in het duister' over de vraag of hij inderdaad niet in staat is zijn proces te volgen of dat hij 'die houding heeft aangenomen'.

Lees verder: Mustafa A. 'begrijpt aanklachten voor verkrachtingen niet'

De locaties waar de delicten plaatsvonden:

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden