Lijstje

Must sees van de vaarroute van het Amsterdam Light Festival

Vanaf donderdag 1 december tot en met 22 januari brengt het Amsterdam Light Festival licht in donkere dagen. Chef kunst Jan Pieter Ekker voer vast door de grachten en noemt hier zijn favorieten.

Jan Pieter Ekker
The lace van Choi+Shine Architect: van 33.000 meter reflecterend draad maakten zij een traditioneel Hollands kanten kapje XXL Beeld Eva Plevier
The lace van Choi+Shine Architect: van 33.000 meter reflecterend draad maakten zij een traditioneel Hollands kanten kapje XXLBeeld Eva Plevier

De vijfde editie van het Amsterdam Light Festival bestaat uit een vaarroute (Water Colors) en een wandelroute (Illuminade). De 75 minuten durende vaarroute loopt via het Oosterdok, de Amstel en de Herengracht langs twintig lichtkunstwerken. De meeste werken zijn ook vanaf de wal goed te bekijken.

Pas vanaf 15 december is de anderhalfuur durende wandelroute langs installaties en sculpturen in de Weesper- en Plantagebuurt geopend.

The Lace
Bijna net zo mooi als Lightwaves is The lace van Choi+Shine Architects, bestaand uit achttien panelen die handmatig door negen man zijn geweven. Van 33.000 meter reflecterend draad maakten zij een traditioneel Hollands kanten kapje XXL, dat fraai boven de Herengracht is gedrapeerd.

Nexus Beeld Eva plevier
NexusBeeld Eva plevier

Nexus

Met de communicerende hoofden voor de burgemeesters­woning maakte de Hongaarse lichtkunstenaar Viktor Vicsek een van de mooiste beelden van de editie van vorig jaar. Zijn nieuwe werk mag er ook zijn: voor Carré ligt een constructie van gebogen lichtpijpen, die een vloeiende beweging van licht creëren, die in het water van de Amstel begint en naar de lucht erboven voert.

undefined

Bunch of tulips

Een metershoog bosje opblaastulpen die voortdurend van kleur verschieten; dat is Peter Koros' opgeblazen interpretatie van de Nederlandse tulpengekte. Kitscherig, maar wel leuk.

Blueprint
De Nederlandse ontwerper Reier Pos bedacht een futuristisch ogend kunstwerk voor de achterzijde van het Scheepvaartmuseum: groene laserstrepen, die als een soort bouwtekeningen over het gebouw worden gelegd - een metafoor die het heden aan het verleden en de toekomst van Amsterdam koppelt.

Arco
Voor de OBA bij het CS ligt Arco van de Oostenrijkse kunstenares Teresa Mar, een erehaag van spuitende fonteinen (pas op, je kunt nat worden) gevolgd door een boogvormige softe sluier vol licht en projecties, waarvoor Mar fragmenten van geluk, liefde en het dagelijkse leven in de Nederlandse hoofdstad gebruikte.

null Beeld Eva Plevier
Beeld Eva Plevier

Bridge of the rainbow

Het is waarschijnlijk het meest voor de hand liggende idee, en het werd al heel vaak ingediend: een regenboog langs de ronding van een brug over een van de grachten. De Franse kunstenaar en lichtontwerper Gilbert Moity gaf er een draai aan. Een van de beste plekken voor een selfie.

null Beeld Eva Plevier
Beeld Eva Plevier

15000 and more

Jaarlijks worden meer dan vijftienduizend fietsen uit de grachten gevist. Studio Klus gebruikte er vijf voor een simpele lichtinstallatie met neon­buizen.

null Beeld Eva Plevier
Beeld Eva Plevier
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden