Plus

Musical Annie M.G. Schmidt is heerlijke theaterbelevenis (****)

In de musical Was Getekend, Annie M.G. Schmidt worden verleden en heden spannend verknoopt.

Arno Gelder
Simone Kleinsma zet een Annie van vlees en bloed neer Beeld Roy Beusker
Simone Kleinsma zet een Annie van vlees en bloed neerBeeld Roy Beusker

Annie M.G. Schmidt, de vrouw die de jeugd van complete generaties inkleurde met haar kinderboeken en versjes, behoort ongetwijfeld tot de rij landgenoten wier leven en werk een biografische theatervoorstelling rechtvaardigt.

Bovendien ligt het muzikale materiaal voor een musical voor het oprapen. Dikkertje Dap, Jip en Janneke en Ibbeltje, maar ook radiohoorspelen (De Familie Doorsnee) en musicals als Foxtrot en Madam - haar oeuvre is eindeloos en wordt terecht gekoesterd als uniek cultureel erfgoed.

Was Getekend, Annie M.G. Schmidt, door scenarioschrijver Dick van den Heuvel gebaseerd op de bestseller Anna van Annejet van der Zijl, wil geen ode zonder meer zijn aan de schrijfster, hoewel in het lichte entertainment voor het hele gezin dat gevaar altijd op de loer ligt.

Voor de buitenwereld gold de schrijfster als humorvol, goedlachs en rebels, de gedroomde oma kortom, maar ze was ook egocentrisch, cynisch, en kampte, zeker in haar jeugd, met een minderwaardigheidscomplex.

Gedrieën
Die uitersten vormen het fundament van de musical, waarin Flip van Duijn, de zoon van Annie, op zoek gaat naar antwoorden op vragen die hij zijn moeder niet kon of durfde te stellen.

"Iedereen kende mijn moeder, alleen ik ken mijn moeder niet," zegt Annies enige kind, een gave, ingetogen rol van William Spaaij.

Was Getekend, Annie M.G. Schmidt

Door Stage Entertainment
Gezien 24/9, DeLaMar Theater
Te zien 26/9 en 27/9, aldaar, tournee

Daarbij worden verleden en heden onder regie van Paul Eenens spannend verknoopt, waarbij Annie als meisje, jonge vrouw met journalistieke ambities en oudere, gevierde schrijfster soms gedrieën op hetzelfde podium staan.

De aandacht tijdens de première ging vanzelfsprekend uit naar Simone Kleinsma, die in haar eerste productie speelt sinds het overlijden van echtgenoot Guus Verstraete afgelopen maart.

Nederlands monument
Ze maakt van Annie M.G. Schmidt een vrouw van vlees en bloed, vol twijfel en onzekerheid, maar tegelijk de stoere verschijning die ze ook was, ondeugend, non-conformistisch en bij vlagen vilein.

Bovendien zijn er knappe rollen voor Marjolijn Touw als de lekker karikaturaal aangezette moeder en Wim van den Driessche, die de vader van Annie én Dick van Duijn, haar echtgenoot, vertolkt.

Het maakt Was Getekend, Annie M.G. Schmidt tot een heerlijke theaterbelevenis over, inderdaad, een Nederlands monument.

Lees het interview met de producent van de musical terug: Albert Verlinde vond in Simone Kleinsma zijn Annie

En het interview met de zoon van Annie M.G. Schmidt: Flip van Duijn: 'Dat het altijd over Annie ging, was een worsteling'

En: Simone Kleinsma: 'Het leven met Guus was een duet. Nu is het een solo'

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden