Musharraf opgestapt als legerleider

RAWALPINDI - De Pakistaanse president Pervez Musharraf heeft woensdag zijn uniform aan de wilgen gehangen.In een ceremonie in de garnizoensstad Rawalpindi droeg hij het militaire commando over de Pakistaanse strijdkrachten over aan generaal Ashfaq Kayani.

In vol militair ornaat en met stalen gezicht nam Musharraf afscheid van het leger waarin hij decennialang had gediend. ''Ik heb 46 jaar het uniform gedragen en zeg nu vaarwel tegen het leger. Dit leger is mijn leven, dit leger is mijn passie. Ik heb van dit leger gehouden'', aldus Musharraf. Hij zei ''morgen geen uniform meer te dragen''.

Donderdag wordt de begin oktober door het parlement herkozen president beëdigd voor zijn nieuwe ambtstermijn. Voor zijn herverkiezing beloofde Musharraf zijn militaire functies neer te leggen. Hij kwam in 1999 als legerleider via een staatsgreep aan de macht.

Commando-overdracht live op televisie

De Pakistaanse televisie zond de commando-overdracht, die door tal van hoogwaardigheidsbekleders werd bijgewoond, rechtstreeks uit. Musharraf huldigde het Pakistaanse leger als het beste ter wereld. ''De strijdkrachten van Pakistan zijn een integrerende macht, ze zijn een bindende kracht voor het land en ze zijn de redders van Pakistan'', aldus de gewezen generaal. Hij sprak zijn volste vertrouwen uit in zijn opvolger Kayani, die al fungeerde als zijn militaire rechterhand.

Kayani

Kayani ligt goed in het Westen en houdt in Pakistan redelijk het midden. Hij fungeerde als militaire adviseur van oppositieleidster Benazir Bhutto en zal in de nabije toekomst een sleutelrol vervullen in Pakistan. Hoe het president Musharraf in de nabije toekomst vergaat, zal in belangrijke mate worden bepaald door de legerleider.

''Alle ogen zijn op hem gericht'', aldus Pakistan-specialist Hassan Abbas van de universiteit Harvard. Onder leiding van Kayani blijft het leger invloedrijk maar zal het zich wel terugtrekken uit de politieke arena, denkt hij. Andere kenners roemen Kayani om zijn rust en scherpzinnigheid. ''Hij is een goede luisteraar, praat minder en denkt meer'', aldus veiligheidsfunctionarissen. (ANP)

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden