Musharraf koos voor VS

Aanhangers van de PML-N, de partij van oud-premier Nawaz Sharif, reageren maandag opgetogen na het aftreden van Musharraf. Foto AP/Khalid Tanveer Beeld
Aanhangers van de PML-N, de partij van oud-premier Nawaz Sharif, reageren maandag opgetogen na het aftreden van Musharraf. Foto AP/Khalid Tanveer

ISLAMABAD - De opvolger van Pervez Musharraf als president van Pakistan zal moeten komen uit de rangen van de twee grootste partijen. De PPP, de partij van de vermoorde Benazir Bhutto, en de PML-N, de partij van oud-premier Nawaz Sharif, hebben een meerderheid in het parlement, dat de president kiest.

Hoewel beide coalitiepartijen hadden aangekondigd vandaag te zullen beginnen met een procedure om Musharraf af te zetten, hadden ze geen kandidaat genoemd die zijn plaats zou moeten innemen. Voorlopig zal zijn functie worden waargenomen door de voorzitter van de Senaat, Mohammadmian Soomro.

Binnen dertig dagen zal het parlement, aangevuld met leden van de vier regionale volksvertegenwoordigingen, een nieuwe president kiezen.

De president is van oudsher een symbolische figuur in de Pakistaanse politiek, maar Musharraf, die in 1999 aan de macht kwam via een staatsgreep tegen Nawaz Sharif, ontwikkelde zich tot de sterke man van Pakistan.

Hij koos na de aanslagen van 11 september 2001 voor een bondgenootschap met de VS, ondanks de grootschalige steun in zijn land voor het moslimfundamentalisme. Voor de Amerikanen was hij jarenlang een onmisbare factor in de strijd tegen Al Qaida en de Taliban, maar zijn betekenis nam af naarmate zijn binnenlandse positie meer onder druk kwam te staan.

In hoeverre Musharraf werkelijk een halt heeft kunnen toeroepen aan het terrorisme van eigen bodem - dat van grote invloed is op de veiligheid in buurland Afghanistan - is de vraag. Daarvoor kampt Pakistan met te veel concurrerende machtscentra. Als legerleider steunde Musharraf op het militaire apparaat, maar veel waarnemers verdachten de geheime dienst intussen van steun aan het moslimextremisme. (HET PAROOL)

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden