Update

Museumplein: wel de ambities, niet de centen

Het Museumplein: het grasveld wordt in elk geval opgeknapt. Foto Floris Lok

AMSTERDAM - Wethouder Maarten van Poelgeest presenteert ambitieuze nieuwe plannen voor de herinrichting van het Amsterdamse museumkwartier. Het enige probleem: er is geen geld. Volgens Van Poelgeest is de komende jaren ongeveer 75 miljoen euro nodig om het Museumplein en het omliggende gebied optimaal aan te passen aan de verwachte toegenomen bezoekersaantallen.

Daarvan komt 45 miljoen voor rekening van de stad en stadsdeel Oud-Zuid. De resterende dertig miljoen moet worden opgebracht door 'derden', onder andere voor de aanleg van een parkeergarage onder de Singelgracht.

Dat is fors meer dan tot nu toe is begroot. In augustus meldden Van Poelgeest en stadsdeelvoorzitter Egbert de Vries van Oud-Zuid juist af te zien van een tien miljoen euro kostende grondige renovatie van het plein.

Het grote probleem met de plannen van Van Poelgeest is geldgebrek. Door forse tegenvallers, onder andere bij de aanleg van de Noord/Zuidlijn, heeft de stad voorlopig eigenlijk geen geld voor nieuwe ambitieuze projecten.

"Maar dat moet ons er niet van weerhouden onze ambities op de agenda te zetten," zei Van Poelgeest dinsdag bij de presentatie van de plannen.

En dus gaat de gemeente voorlopig verder met de ontwikkeling van een 'masterplan' voor het Museumplein. In dat masterplan moeten de voorstellen in de gisteren gepresenteerde 'visie op het Museumplein' worden uitgewerkt. Kosten van het ontwikkelen van deze visie: 1,3 miljoen euro.

De komende drie jaar gaat de gemeente wel alvast 'de basis op orde brengen' op het Museumplein. Er zullen alleen de meest noodzakelijke aanpassingen worden gedaan, onder andere aan het grasveld. Daarvoor is al 5,2 miljoen euro gereserveerd.

De andere plannen schuift Van Poelgeest door naar na de verkiezingen in 2010. Dan mag het volgende college van burgemeester en wethouders besluiten welke delen van de plannen daadwerkelijk worden uitgevoerd. (JASPER KARMAN)

Vandaag in Het Parool een achtergrondverhaal over een 'nieuw Museumplein'.

Het doel is om het Museumkwartier een sterkere, metropolitane en culturele uitstraling te geven. De gemeente trekt tien jaar uit voor de aanpak. Foto Floris Lok
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden