Museumplein niet weer op de schop

AMSTERDAM - Het gras blijft op het Museumplein. De plannen voor een grootscheepse renovatie van het plein zijn, als het aan het stadsdeelbestuur van Oud-Zuid, ligt van de baan.

Er komt geen nieuw ontwerp; het oorspronkelijke plan van de architect Sven Ingmar Andersson wordt verder uitgevoerd. In oktober maakten gemeente, stadsdeel Oud-Zuid en Concertgebouw nog bekend het Museumplein grondig te willen veranderen. Het zou te groen zijn en te weinig binding met de stad hebben.

'Hernieuwd inzicht en de algemene financiële situatie van de stad' zijn volgens stadsdeelbestuurder Lieke Thesingh de belangrijkste redenen om af te zien van herinrichting. ''Er moeten zeker dingen veranderen, maar het is beter dat stap voor stap te doen, dan om de hele boel omver te schoppen.''

Wethouder Maarten van Poelgeest kan zich vinden in het nieuwe voorstel. ''Hij kiest ook voor de variant waarbij het veld blijft,'' zegt zijn woordvoerster.

Het plein zal wel worden verbeterd. De lichtlijn met lampen in de grond -die niet naar behoren werkt- wordt aangepast. Ook worden de ingangen van het Rijksmuseum, het Stedelijk en het Concertgebouw meer bij het plein betrokken. De ontwikkeling van de oostzijde van het plein, waar de ANWB zit, krijgt mindere prioriteit.

Simon Reinink, algemeen directeur van het Concertgebouw weet nog van niets en kan daarom niet reageren.

Het plan moet nog in de stadsdeelraad en de gemeenteraad worden besproken. (ASTRID MELGER)

Het gras blijft op het Museumplein. Foto ANP/Koen van Weel Beeld
Het gras blijft op het Museumplein. Foto ANP/Koen van Weel
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden