Museumkaart merkt niets van coronacrisis, Artis vraagt steun publiek

Miljoenen Nederlanders gaan regelmatig naar de sportschool, de bibliotheek, de kinderopvang of de zwemles, maar dat kan nu niet. Krijgen consumenten hun geld terug?

De gewichten liggen er ongebruikt bij, maar online worden vaak wel lessen gegeven. Beeld BSR Agency

Sportscholen

De sportscholen hebben voor grofweg drie opties gekozen sinds ze sinds 16 maart zijn gesloten, zo bleek eerder uit een rondgang van Het Parool. De abonnementsgelden zijn bevroren, ­gehalveerd of ze lopen door als altijd. De Consumentenbond vraagt zowel de sportclubs als de consumenten om coulant te zijn. “We moeten niet het einde van een sportclub willen. Want als een sportschool failliet gaat, krijgt niemand geld.”

Kinderopvang

Alleen ouders met een vitaal beroep mogen hun kinderen nog brengen, maar dat betekent niet dat andere ouders de honderden euro’s die ze per maand kwijt zijn aan kinderopvang, nu door het afvoerputje zien vloeien. De kinderopvangtoeslag blijft doorlopen en ouders krijgen de eigen bijdrage terug die ze daarbovenop nog betalen, zo hebben de Brancheorganisatie Kinderopvang en het kabinet beloofd.

De meeste ouders hebben daar vertrouwen in. Hooguit ‘een paar procent’ heeft opgezegd, volgens de brancheorganisatie. Daarbij speelt ook: wie zijn plekje opgeeft moet achteraan aansluiten op de wachtlijst, als straks de coronacrisis achter de rug is.

De compensatieregeling wordt nu in elkaar gedraaid, aldus de woordvoerder. Dat is administratief nog niet zo gemakkelijk omdat de toeslag via de Belastingdienst wordt uitgekeerd. Maar er zijn ook kinderopvangorganisaties die de eigen bijdrage al hebben terugbetaald omdat ze beseffen dat het voor sommige ouders financieel een moeilijke tijd is.

Zwemles

De zwemles is ook gestopt en de betaling daarvan loopt in veel gevallen niet door. Voor het Zuiderbad, het Noorderparkbad en het De Mirandabad worden alle strippenkaarten en andere zwemabonnementen verlengd zolang de zwembaden dicht zijn. Sommige zwemscholen werken met een vaste prijs voor het hele zwemdiploma, andere hebben een tegoed dat per les wordt afgeschreven. Dus ook dan loopt het lesgeld niet verder op, aldus branchevereniging Werkgevers in Zwembaden en Zwemscholen.

De Museumkaart

Ook de musea zijn dicht en toch heeft nog niemand om die reden de Museumkaart opgezegd, zegt directeur Mirjam Moll van de Museumvereniging. En dan te bedenken dat er 1,4 miljoen kaarthouders zijn – het zegt wellicht iets over de sympathie van de kaarthouders voor de musea en het besef dat die het nu ook niet makkelijk hebben.

Voor de vraag of consumenten (een deel van) hun geld kunnen terugkrijgen, is het wachten op later deze week, als voor alle culturele instellingen samen een regeling wordt gepubliceerd over de manier waarop zij kopers van tickets en andere klanten tegemoet kunnen komen. Daarbij gaat het bijvoorbeeld ook om dancefestivals en popconcerten die nu in het water vallen. Aan deze regeling wordt op dit moment de laatste hand gelegd in overleg met het kabinet en consumentenautoriteit ACM.

Concertgebouworkest, OBA en Artis

Voor abonnementhouders van het Concertgebouworkest is het wachten op dezelfde regeling. Concertbezoekers kunnen zich troosten met de opnames die gestreamd worden vanaf de website, aldus een woordvoerder. Die merkt nog wel op dat de maand die achter ons ligt, juist het moment was waarop de kaarten verlengd moesten worden. “Heel veel mensen doen dat.” 

De OBA krijgt ook al ‘vrijwel geen’ vragen over het abonnementsgeld en de mogelijkheid dat terug te krijgen nu de bibliotheek dicht is.

Dierentuin Artis zit in een lastig parket en vroeg de Amsterdammers deze week uitdrukkelijk om financiële steun. Een woordvoerder kan nog niet zeggen wat de sluiting vanwege het coronavirus betekent voor de lidmaatschappen. ‘We hopen dat onze leden de komende tijd in goede gezondheid doorbrengen en danken hen voor hun betrokkenheid bij Artis,’ schrijft een woordvoerder.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden