Museum Van Loon koopt koetshuis

AMSTERDAM - Museum Van Loon heeft het koetshuis achter het museum gekocht. Het koetshuis hoorde altijd bij het hoofdgebouw, maar was nog van de familie Van Loon. Met een campagne werd anderhalf miljoen euro bijeengebracht voor de aankoop van het koetshuis. Het grootste deel kwam van fondsen als de Bankgiroloterij. Drie ton kwam van particulieren.

In 1960 schonk de familie Van Loon het woonhuis aan de Keizersgracht en een deel van de tuin aan een stichting, die er een museum van maakte. Jonkheer Maurits van Loon bleef eigenaar van het koetshuis achter het huis, dat hij liet verbouwen tot een woonhuis, waar hij tot zijn dood in 2006 bleef wonen.

Het koetshuis werd net als het woonhuis in 1672 ontworpen door architect Adriaan Dortsman. De eerste bewoner was de schilder Ferdinand Bol. In 1884 kwam de familie Van Loon in het pand wonen. De familie bezat een indrukwekkende collectie rijtuigen, totdat de koetsen rond 1916 plaatsmaakten voor auto's en het koetshuis een garage werd.

Museum Van Loon is nu op zoek naar geld voor de restauratie van het koetshuis, die volgend jaar moet beginnen. Hiervoor is nog minimaal 250.000 euro nodig.

De rijtuigen, tuigen en arrensleden van de familie Van Loon zullen wisselend te bezichtigen zijn. Daarvoor zal Museum Van Loon samenwerken met het Nationaal Rijtuigmuseum in het Groningse Leek. Enkele koetsen van de familie Van Loon zijn daar beland.

Volgens conservator Tonko Grever wordt met de aankoop de historische eenheid tussen huis, tuin en koetshuis hersteld. ''Woonhuis en koetshuis hebben sinds de bouw in 1672 bij elkaar gehoord. Ook de tuin hoorde voor de helft bij het koetshuis. Het was spijtig geweest als wij het koetshuis niet bij het museum hadden kunnen houden. Dan had ook de keurtuin gesplitst moeten worden.''

Het koetshuis beslaat ongeveer 450 vierkante meter en werd in vroeger eeuwen door de familie een stalbedrijf genoemd. Grever: ''Het was veel meer dan een garage waar koetsen en paarden stonden. De koetsier had er een woning, er waren natuurlijk staljongens en de tuinman had er zijn opslag. Het was echt een heel bedrijf achterin de tuin.''

Volgens Grever was de koets voor de familie Van Loon veel meer dan een transportmiddel. ''De familie Van Loon bezat drie rijtuigen, die in de familiekleuren waren geschilderd, met bijpassende tuigen met wapens erop. Ook de koetsier en de palfrenier waren gekleed in de huisstijl van de familie. Als zo'n rijtuig voorbijkwam, wist men dat het van de familie Van Loon was.''

Na de restauratie biedt het koetshuis ruimte voor activiteiten en evenementen waarvoor het huis nauwelijks geschikt is. ''Het hoofdgebouw is buitengewoon kwetsbaar. Dingen die daar niet mogelijk zijn, zoals het ontvangen van groepen, zijn straks in het koetshuis wel mogelijk.'' Ook de tentoonstellingen met hedendaagse kunst die Museum Van Loon geregeld heeft, zullen straks voor een deel in het koetshuis te zien zijn. (KEES KEIJER)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden