Musea dicht, geen belastingcontrole: vijf vragen over de 'shutdown'

Voor het eerst sinds 1995 zijn vanaf dinsdag in de Verenigde Staten tal van federale overheidsdiensten gedwongen hun werkzaamheden te staken. Musea en nationale parken gaan dicht, visumaanvragen worden niet in behandeling genomen, bedrijven hoeven geen belastingcontrole meer te verwachten. Vijf vragen over de 'shutdown'.

Redactie
Een gids in het Capitool leidt bezoekers maandag rond in de Statuary Hall. De excursies worden gestaakt tijdens de zogeheten 'shutdown'. Beeld afp
Een gids in het Capitool leidt bezoekers maandag rond in de Statuary Hall. De excursies worden gestaakt tijdens de zogeheten 'shutdown'.Beeld afp

Valt de hele overheid stil als het Congres er niet uitkomt?

Nee, overheidsdiensten die als onmisbaar worden gezien draaien door. De federale overheid heeft zo'n 2 miljoen mensen in dienst. Amerikaanse media schatten dat iets minder dan de helft, mogelijk zo'n 800.000 ambtenaren, met verlof wordt gestuurd. Een greep uit de gevolgen die worden voorzien: visumaanvragen worden niet behandeld, musea in Washington sluiten de deuren, belastingcontroles vallen stil, bedrijven die naar de beurs willen kunnen geen goedkeuring krijgen, nieuwe medicijnen worden niet gekeurd, nationale parken gaan dicht. De NASA, die uitgerekend dinsdag het 55-jarig bestaan viert, kan het grootste deel van zijn staf naar huis sturen.

Personeel dat zich bezighoudt met de nationale veiligheid, werkt sowieso door. Dan gaat het niet alleen om militairen, maar bijvoorbeeld ook om voedselinspecteurs, cipiers en de luchtverkeersleiding. Ook pensioenen en uitkeringen worden uitgekeerd.

Hoe lang gaat de sluiting duren?

Dat is volledig afhankelijk van het Congres. De Senaat, waarin de Democraten de meerderheid hebben, moet het eens zien te worden met het Huis van Afgevaardigden, dat in handen is van de Republikeinen. President Barack Obama heeft ook nog een veto, dat hij zeker zal inzetten als zijn zorgwet wordt getorpedeerd.

Hoe is het zover gekomen?

Onder normale omstandigheden is het goedkeuren van de overheidsfinanciën een formaliteit. Het gaat immers om uitgaven die het Congres al eerder heeft goedgekeurd. Maar de Republikeinen hebben de financieringswet omgesmeed tot een politiek wapen. In ruil voor goedkeuring eisen ze uitstel en aanpassing van Obamacare, de wet die alle Amerikanen verplicht een zorgverzekering af te sluiten. Dat is echter onbespreekbaar voor de president en zijn Democratische Partij.

President Obama ondertekent maandagavond een regeling die voorziet in het doorbetalen van militair personeel tijdens de 'shutdown'. Beeld EPA
President Obama ondertekent maandagavond een regeling die voorziet in het doorbetalen van militair personeel tijdens de 'shutdown'.Beeld EPA

Is in de VS vaker sprake geweest van een shutdown?

Ja, in totaal 17 keer sinds 1976, inventariseerde The Washington Post. De laatste keer was eind 1995, begin 1996 (in twee delen) onder toenmalig president Bill Clinton. Ook toen lagen de Democraten en de Republikeinen met elkaar overhoop over ziektekosten en overheidstekorten. Nadat honderdduizenden ambtenaren 28 dagen thuis hadden gezeten, rolde een deal uit de bus.

Kan het nog erger?

Volgens economen liggen nog veel grotere problemen op de loer dan het tijdelijk sluiten van overheidsdiensten. Over een paar weken komt het gevreesde 'schuldenplafond' weer in zicht, het maximale bedrag dat de overheid mag lenen. Als het Congres niet tijdig actie onderneemt, kan de overheid haar schuldeisers niet meer betalen. Dat is nog nooit voorgekomen en zou funest zijn voor het imago van de VS als betrouwbaar land dat altijd netjes zijn schulden afbetaalt.

President Bill Clinton op oudejaarsdag 1995, steggelend met de Republikeinen over de begroting. Beeld ap
President Bill Clinton op oudejaarsdag 1995, steggelend met de Republikeinen over de begroting.Beeld ap

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden