Murdoch wil aanscherping wapenwet, maar op Fox hebben ze het daar niet over

Fox News is niet van plan om kort na de schietpartij in Newtown over 'gun control' te praten - zelfs niet nadat de eigenaar van de zender Rupert Murdoch opriep tot  een aanscherping van de wapenwet.

Redactie
Mediatycoon Robert Murdoch Beeld Reuters
Mediatycoon Robert MurdochBeeld Reuters

'Mooie woorden van de president', twitterde Murdoch zaterdagochtend, 'maar zou de leider nu ook actie kunnen ondernemen?'.

Op ongeveer hetzelfde moment kregen de producers van Fox de opdracht om het onderwerp dit weekeinde nog niet te bespreken, schrijft het tijdschrift New York Magazine.

De burgemeester van New York, Michael Bloomberg (die al jaren hartstochtelijk pleit voor een aanscherping van de wapenwet) was bij de concurrent NBC al geboekt om in het programma Meet the Press over de schietpartij te praten, maar David Clark, die bij Fox de eindverantwoordelijkheid had voor alles wat in het weekeinde zou worden uitgezonden, mailde redacteuren: 'De kinderen zijn nog niet begraven, we gaan het er nog niet over hebben.'

Wapenvergunning
Binnen Fox News zou het recht op wapenbezit nauwelijks ter discussie staan: Roger Ailes, de president van Fox News en talkshow-host Sean Hannity zouden naar verluidt allebei een vergunning hebben om in New York handwapens te mogen dragen en ook commentator Eric Bolling verdedigt het recht om vuurwapens te mogen bezitten hartstochtelijk op de zender. Ingewijden zeggen tegen het tijdschrift New York dat ze 'geen eerlijk debat' over het onderwerp toestaan.

Rupert Murdoch, de eigenaar van Fox News, denkt hier blijkbaar heel anders over: enkele uren na de schietpartij riep hij op Twitter al op tot een verbod op het bezit van automatische wapens. In verschillende media waar Murdoch de eigenaar van is, werd deze mening luid en duidelijk verkondigd. Zo opende de New York Post zondag met een foto van Obama en het woord 'GENOEG!' in grote letters op de voorpagina.

Volgens de statuten heeft Ailes echter het laatste woord over de journalistieke inhoud bij Fox News. Als hij wil dat een bepaald onderwerp niet ter discussie wordt gesteld, dan is er op de zender niets over te horen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden