Murdoch: we hebben deze crisis prima aangepakt

Rupert Murdoch vindt dat zijn bedrijf News Corp het hackingschandaal bij de Britse krant News of the World prima heeft aangepakt, 'met slechts enkele kleine foutjes'. De mediamagnaat wil nu een onafhankelijke commissie aanstellen om 'elke beschuldiging van onbehoorlijk gedrag te onderzoeken'.

Redactie
Rupert en James Murdoch. Beeld reuters
Rupert en James Murdoch.Beeld reuters

Dit heeft Murdoch gisteren in een interview met de Amerikaanse krant Wall Street Journal gezegd. Hij zegt daarin ook dat News Corp er weer bovenop zal komen. Wall Street Journal is een uitgave van News Corp.

'Snel en juist' gehandeld

Het mediabedrijf News Corp zette zondag de publicatie van de tabloid News of the World stop nadat in Groot-Brittannië een parlementair onderzoek was gelast naar het hacken van telefoons van slachtoffers, politici en beroemdheden door journalisten bij de krant. Dusver zijn negen mensen gearresteerd in verband met het schandaal dat sinds januari door de politie wordt onderzocht. Woensdag zag News Corp zich genoodzaakt om een bod voor sattelietomroep BSkyB in te trekken.

Volgens Rupert Murdoch is er 'snel en juist' gehandeld en is zijn zoon James, die het bedrijf aanstuurt, niet te traag omgesprongen met de kwestie. zoals werd gezegd.

Fouten

Murdoch meent echter dat er een grote fout is gemaakt door het Londense advocatenkantoor Hartbottle & Lewis LLP. Zijn bedrijf had die advocaten destijds ingehuurd om het afluisterschandaal bij zondagskrant News of The World te onderzoeken. Volgens Murdoch hebben zij de omvang van het probleem onderschat.

Hij ontkende ten stelligste dat hij zijn andere Britse kranten wil verkopen. De uitgever bezit onder meer de kranten The Sun en The Times of Londen.

Wegens de vele kritiek moest Murdoch afzien van een geplande overname van betaalzender BSkyB. Maar volgens hem is de schade 'niet zo groot dat het niet kan worden hersteld'. Hij erkende wel dat de kritiek hem begint te irriteren: 'Daar kom ik wel overheen' aldus de montere magnaat.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden