Murdoch getuigt toch in Brits parlement

De Australische mediatycoon Rupert Murdoch en zijn zoon James, die topman is van het mediaconglomeraat News Corporation, maken dinsdag toch hun opwachting in het Britse parlement. Ze zullen getuigenissen afleggen over het afluisterschandaal.

Rupert Murdoch en zijn zoon James, vandaag in Londen. Beeld epa
Rupert Murdoch en zijn zoon James, vandaag in Londen.Beeld epa

Dat heeft een woordvoerster van Murdochs News Corp. bekendgemaakt. Eerder op de dag had de 80-jarige Murdoch nog laten weten dat hij niet zou komen, ondanks een oproep van het parlement in Groot-Brittannië.

Amerikaans staatsburger
Murdoch en zijn zoon konden formeel niet worden gedwongen om voor de commissie te verschijnen, omdat ze Amerikaans staatsburger zijn. Maar de Britse vicepremier Nick Clegg had ze met klem opgeroepen wel te komen.

Rebekah Brooks, de eveneens in opspraak geraakte leidinggevende van News International, de Britse tak van News Corporation, had eerder al toegezegd dat ze dinsdag een getuigenis aflegt bij de commissie cultuur, media en sport in het Britse parlement.

News of the World
De Britse parlementscommissie onderzoekt de afluisterpraktijken bij de Britse zondagkrant News of The World, die eigendom was van Murdoch. Het boulevardblad verscheen zondag voor het laatst. Onder anderen nabestaanden van omgekomen militairen waren doelwit van de krant.

Arrestatie
De Britse politieheeft vandaag opnieuw een arrestatie verricht in verband met de zaak. Scotland Yard meldde dat het om een 60-jarige man gaat die betrokken zou zijn geweest bij het tappen van telefoonberichten, maar details werden verder niet gegeven. Britse media meldden dat het om de plaatsvervangend hoofdredacteur van News of the World gaat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden