Murat Isik wint Libris Literatuurprijs 2018

Murat Isik won met de roman Wees onzichtbaar de Libris Literatuur Prijs 2018. Hij kreeg de prijs maandagavond in het Amstel Hotel en droeg die op aan de Bijlmer.

Murat IsikBeeld Marc Driessen

Met Murat Isik (40) kreeg de Libris Literatuur Prijs (50.000 euro) voor de beste Nederlands­talige roman van het afgelopen jaar een verrassende winnaar.

In de voorbeschouwingen waren het vooral Tommy Wieringa (De heilige Rita) en Martin Michael Driessen (De pelikaan) die de grote favorieten waren. Isik werd genoemd, maar veel kansen werden hem niet toegedicht.

Daar dacht de Librisjury - zoals wel vaker passeerde ze de grote kanshebbers - dus anders over.

Juryvoorzitter Abdelkader Benali: "Murat Isik trekt je vanaf de eerste bladzijde met de vanzelfsprekende autoriteit van de geboren schrijver het verhaal binnen en geeft een wereld die de lezer kent uit krantenartikelen en sociale studies, haar plek in een universele, beklemmende en diep menselijke roman. Ondanks de zware thematiek weet de auteur op elegante en dikwijls humoristische wijze een belangrijk en ernstig verhaal te vertellen over een familie die zijn huis vindt in onze recente geschiedenis."

In Wees Onzichtbaar (Ambo/Anthos), Isiks tweede roman na Verloren Grond (2012), vertelt hij het verhaal van het Turkse jongetje Metin dat op vijfjarige leeftijd met zijn ouders en zusje vanuit Oost-Turkije in de Bijlmer terechtkomt.

Het gezin wordt gedomineerd door een tirannieke vader, en in die langzaam in verval rakende wijk moet hij zijn weg weten te vinden. Isik schreef geen autobiografie, maar stopte veel van hemzelf en van wat hij meemaakte in de Bijlmer in zijn romanpersonage.

Gamechanger
Op het terras van het Amstel Hotel stond hij er maandagavond een half uur na de uitreiking nog verbaasd en verweesd bij. "Dit is een enorme doorbraak, echt een gamechanger. Het is de bekroning voor het harde werken, ik heb vier jaar en drie maanden aan deze roman gewerkt."

Een jaar geleden verruilde Isik zijn baan alsjurist voor het fulltime schrijverschap. "Dit is de bevestiging dat ik een goed besluit genomen heb om te kiezen voor het schrijverschap. Na de Boekhandelsprijs en de prijs NRC Boek van het jaar 2017, nu de Librisprijs. Echt magisch. Je komt nu in een illuster rijtje van oud-winnaars, je zit opeens in de Champions League van de literatuur. Al dacht ik tijdens het schrijven wel eens: waar ben ik aan begonnen? De oerversie telde 1200 bladzijden. Wat voor een monster heb ik gecreëerd? Maar de laatste twee jaar kwam ik in een flow, en viel alles op zijn plaats."

Isik droeg zijn prijs tijdens de overwinningsspeech op aan de Bijlmer. "Ik ben echt schatplichtig aan de Bijlmer. Ik ben er opgegroeid, heb er leren lezen en schrijven, ben de man geworden die ik nu ben. Ik heb een roman geschreven over een jongen die daar opgroeit. Hij verandert en de Bijlmer verandert ook. Dat was het uitgangspunt."

Andere kant van de Bijlmer
"Wat ik wilde doen was ook de andere kant van de Bijlmer laten zien. Hoe mooi het was. De meest moderne wijk ter wereld, met wachtlijsten om er te mogen wonen, en de hoogste huren van Amsterdam. The place to be. Hoe dat in verval raakte, dat heb ik vervolgens ook beschreven. Dit boek is een kroniek van de Bijlmer."

De andere genomineerden waren Marjolijn van Heemstra (En We Noemen Hem), Ilja Leonard Pfeijffer (Peachez, Een Romance), en Arjen van Veelen (Aantekeningen over het Verplaatsen van Obelisken).

Lees hier een interview met Isik uit mei vorig jaar: Bijlmerflat Fleerde decor voor roman Murat Isik

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden