'Muntenman' Toon Borst Amsterdammer van het Jaar
Toon Borst is Amsterdammer van het Jaar 2016 geworden. Borst zamelt al 15 jaar lang onbruikbare munten in voor het goede doel.
Sinds de invoering van de euro vijftien jaar geleden zamelt Borst uit Zuidoost het oude, onbruikbare geld in voor goede doelen. In eerste instantie was dat vooral voor kinderboerderij 't Brinkie in Zuidoost, waar Borst de oprichter van is, maar inmiddels gaat het verzamelde geld de hele wereld over.
Zo gaan jaarlijks donaties naar vluchtelingen, naar slachtoffers van grote rampen en andere projecten in het buitenland. Naast 't Brinkie kunnen andere kinderboerderijen inmiddels ook rekening op een jaarlijkse donatie van 'muntenman' Borst. De lires, peseta's, guldens en franken zijn op deze manier toch nog van grote waarde.
"Naar nieuwe projecten hoef ik nooit te zoeken," zegt Borst. "Ze komen gewoon op mijn pad, alsof het zo moet zijn. Nu probeer ik vluchtelingen op Lesbos te steunen met geld."
Bakfiets
Inzamelen gebeurt op diverse manieren. Borst staatwekelijks met zijn versierde bakfiets op maandag op de Noordermarkt in de Jordaan. Door de rest van de stad zijn donatiepunten in de vorm van 75 melkbussen te vinden. Elk kwartaal maakt Borst een ronde door de stad om ze te legen.
Na de verkiezing gaat het werk van Borst gewoon door. "Maandag sta ik om 11.00 uur gewoon weer op de Noordermarkt."
In totaal heeft Borst door de jaren heen meer dan vier ton, omgerekend in euro's, opgehaald. Dat geld is niet alleen afkomstig uit Amsterdam. Ook uit omliggende gemeenten als Amstelveen, Duivendrecht, Diemen, Ouderkerk aan de Amstel en Weesp komen donaties van 'onbruikbaar' geld.
De verkiezing Amsterdammer van het Jaar werd zondagmiddag gehouden in de stadsschouwburg. Burgemeester Eberhard van der Laan was persoonlijk aanwezig om Borst tot winnaar uit te roepen.
De Stichting Amsterdammer van het Jaar organiseert jaarlijks sinds 2008 een verkiezing. Het doel van de stichting is om de gewone Amsterdammer te belonen en daarmee het goede burgerschap in de stad te stimuleren. De laatste jaren ging de prijs naar vluchtelingenhelper Nasir Higazi, Iris Kuethe van Artis en de oprichter van het leerorkest, Marco de Souza.
Amsterdammertje
Naast de verkiezing van Amsterdammer van het Jaar is ook het Amsterdammertje van het Jaar gekozen in de Stadsschouwburg. Een prijs voor acht- tot vijftienjarigen die zich op onderscheidende wijze inzetten voor de maatschappij.
De eer viel aan de twaalfjarige Jeremy de Bel. Hij kookt vrijwillig drie keer per week gezonde maaltijden in buurtrestaurant VanHarte in Noord.
Toon Borst de muntenman is de Amsterdammer van het Jaar. pic.twitter.com/vsZV2xCfcy
— Irene Hemelaar (@irenehemelaar) 16 januari 2017