Munten uit 16e eeuw gevonden in oude Rotterdamse schoen

Maar liefst 477 zilveren munten hebben ruim 400 jaar onder de grond gelegen in een oude schoen achter het Rotterdamse stadhuis aan de Coolsingel. Burgemeester Ahmed Aboutaleb onthulde vrijdag tijdens een werkbezoek aan de opgravingswerkzaamheden deze bijzondere archeologische vondst, verricht door archeologen van het gemeentelijk Bureau Oudheidkundig Onderzoek Rotterdam (BOOR).

null Beeld anp
Beeld anp

De huidige waarde van de munten is volgens de archeologen moeilijk in te schatten, maar ze denken dat het gaat om vele duizenden euro's. Het geld is gevonden in de bouwput van het toekomstige Timmerhuis aan het Rodezand, waar het voormalige stadskantoor stond.

'Zo'n schatvondst is zeldzaam. Nooit eerder vonden archeologen munten in een schoen. De oudste munt komt uit 1472, de jongste uit 1592. In of kort na 1592 is de schoen met munten verstopt, waarschijnlijk onder de vloer van een huis. Het was de tijd van de Tachtigjarige Oorlog met Spanje (1568-1648). De eigenaar heeft zijn kapitaal mogelijk verborgen in afwachting van rustigere tijden. Maar het kan ook een manier zijn geweest om spaargeld te bewaren', aldus een woordvoerder van de gemeente Rotterdam.

De schoen zat vooral vol met stuivers, halve stuivers en dubbele stuivers, afkomstig uit Nederland. Ook kwamen de archeologen munten uit Engeland en Spanje tegen. 'Aan het eind van de 16e eeuw gebruikte men oude en nieuwe munten uit binnen- en buitenland door elkaar heen. De waarde hing af van het gewicht van de munten en het percentage zilver', aldus de woordvoerder.

De waarde van de schoen vol munten was in 1592 ongeveer 50 gulden. Ter vergelijking: een geschoolde ambachtsman verdiende iets minder dan een gulden per dag.

null Beeld anp
Beeld anp
Burgemeester Ahmed Aboutaleb toont een aantal oude munten. Beeld anp
Burgemeester Ahmed Aboutaleb toont een aantal oude munten.Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden