Multicultureel Amsterdam weinig rooskleurig afgeschilderd in Russische media

In een reportage van het Russische nieuwskanaal Russia Today wordt een bijna zorgwekkend beeld geschetst van multicultureel Amsterdam. De hoofdstad mag dan geregeld geroemd worden om haar smeltkroes van culturen, volgens de reportage Sharing the Motherland lijden wijken als Bos en Lommer en de Bijlmer onder de gebrekkige integratie van hun inwoners. Enkel het centrum zou zich een waar metropool mogen noemen naar New Yorkse standaarden.

Islamitische vrouw op de Albert Cuypmarkt. Beeld ANP
Islamitische vrouw op de Albert Cuypmarkt.Beeld ANP

'Ik ben Turks, voel me Turks, maar ik woon in Amsterdam', zegt een geïnterviewde in de reportage. Het lijkt het toonbeeld te zijn van wat Russia Today wil schetsen. Turken, Marokkanen, Surinamers, allen zetten ze zichzelf buitenspel voor deelname aan de Nederlandse samenleving.

Volgens het Russische nieuwskanaal komen leden van de Turkse gemeenschap veel liever bijeen voor bruiloften en gezamenlijke diners in Bos en Lommer, die niet anders zijn dan in Turkije. In Zuidoost, door de reportagemakers enkel betiteld als Bijlmer, zou de samenkomst van culturen meer aan de orde zijn. Desondanks is ook in Zuidoost sprake van een gebrekkige integratie, die maakt dat veel bewoners enkel met elkaar optrekken en zich zo afzonderen van de Nederlandse gemeenschap.

Echt relativerend is de reportage echter niet. Beelden van Geert Wilders wisselen zich af met die van de Sharia in Nederland. Aanhangers van extreem rechts passeren evenwel de revue. Voorman Constant Kusters van de extreem-rechtse partij de Nederlandse Volks-Unie pleit zelfs nog voor een Nederland enkel van Nederlanders, gerund door de mensen van wie het eerder was. Over geïntegreerde migranten wordt nauwelijks een woord gerept.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden