'Muller kreeg onterecht bonus van Saab'

Victor Muller kreeg onterecht een bonus uitgekeerd van de noodlijdende Zweedse autobouwer Saab, enkele maanden voor het bedrijf uitstel van betaling aanvroeg. Dat meldt de Zweedse krant Dagens Industri vrijdag op basis van uitlatingen van accountantsbureau Grant Thornton, dat de boeken van het bedrijf in opdracht van de curator onderzocht. Muller stelt in een reactie dat de bonus nooit is uitbetaald.

Victor Muller. Beeld anp
Victor Muller.Beeld anp

In april 2011 stuurde Muller Saab een factuur voor 1,3 miljoen kronen voor een bonus over 2010, terwijl het bedrijf leed 'onder extreme liquiditeitsdruk', aldus de krant. Voor zover Grant Thornton kon zien, had de Nederlandse zakenman helemaal geen recht op de bonus. De toenmalige topman Jan Åke Jonsson accordeerde de factuur.

Afspraken over de betaling van Muller voor zijn werkzaamheden voor Saab stonden lange tijd niet op papier, constateert de krant verder. Het bedrijf betaalde evenwel honderdduizenden kronen per maand aan de Nederlander. Over heel 2010 ging het om 4 miljoen kronen. Slechts twee dagen voordat er uitstel van betaling werd aangevraagd, werden ze schriftelijk vastgelegd. Muller was toen als enige over in de directie van het bedrijf, aldus Dagens Industri.

Ondertussen wordt het onderzoek naar de handel en wandel van Saab uitgebreid. Aanklager Olof Sahlgren wil in zijn onderzoek nog eens tien mensen verhoren. Ook Muller zou worden opgeroepen.

'Nooit betaald'
Muller, topman van de in Amsterdam genoteerde autobouwer Spyker Cars, liet desgevraagd aan het ANP weten dat de bonus nooit is betaald. 'Dat wist iedereen. Ik wilde geen bonus als mijn leveranciers niet betaald waren'. Muller wilde verder geen commentaar geven, omdat hij naar eigen zeggen niet over de informatie van Grant Thornton beschikt.

Wel voegde hij toe 'op geen enkele wijze te zijn benaderd door de Zweedse autoriteiten', en dat hij zich dus nog niet zelf zal melden in Zweden. Overigens is het volgens Muller nog steeds onduidelijk of de hoorzitting in de rechtszaak die Spyker en Saab in de VS hebben aangespannen tegen General Motors, op 10 juni zal plaatsvinden. Spyker dagvaardde GM begin augustus en eist namens Saab 3 miljard dollar schadevergoeding. 'De hoorzitting is de vorige drie keer 2 dagen voor de zitting uitgesteld. Op 8 juni weten we dus meer', aldus Muller.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden