Muljaim Nadzak is tweede dode in vakantiehuisje

De man die samen met leider Brian Dalfour (47) van de Amsterdamse afdeling van motorclub No Surrender woensdag is doodgeschoten in een vakantiehuisje in Hooge Zwaluwe is Muljaim Nadzak (34), geboren in Macedonië.

null Beeld Politie
Beeld Politie

Nadzak stond eerder op de Nationale Opsporingslijst omdat hij werd gezocht voor betrokkenheid bij de moord op wiethandelaar Henk Eker op 9 januari 2013 in het Friese dorp Oosterwolde. Hij werd voor die zaak uiteindelijk gearresteerd, maar zowel de rechtbank als het gerechtshof sprak hem vrij omdat ze niet bewezen achtten dat hij en medeverdachte Danilo S. het slachtoffer hadden doodgeschoten tijdens een drugsdiefstal.

De 51-jarige wiethandelaar Eker was op 9 januari 2013 zwaargewond aangetroffen in een tuin in Oosterwolde. Hij was mishandeld en met twee kogels neergeschoten. Hij overleed aan zijn verwondingen in de armen van zijn stiefzoon - de de geldtelmachine was komen brengen. Justitie ging er van uit dat de Nadzak en S. hun aanvankelijke handelspartner een partij wiet afhandig hadden willen maken. Eerst met vals geld, vervolgens gewapenderhand. De aanklagers eisten twaalf jaar cel voor beide mannen.

Nachtmerrie
Nadzak heeft altijd ontkend iets met de gewelddadige dood van Eker te maken te hebben. Net zoals zijn medeverdachte zei hij die dag in een nachtmerrie te zijn beland. De twee waren naar eigen zeggen al een paar keer naar Eker gekomen om zijn wiet te controleren, en hadden die dag 300.000 euro bij zich in een zwarte sporttas om de koop te sluiten. Dat het geld voornamelijk vals was, wisten ze niet, zei Nadzak.

Hun opdrachtgever had het geld zo meegegeven en ze hadden niet heel kritisch in de tas gekeken. Volgens Nadzak en S. wilde Eker het geld wel controleren, fouilleerde hij hen en nam hij ze mee naar binnen, een schuur in. Daar liep het uit de hand toen een kennis van Eker met getrokken vuurwapen binnenstormde. Nadzak zei hard met het wapen op zijn achterhoofd te zijn geslagen waarna diezelfde kennis zich, nog steeds volgens Nadzak, schietend op Eker had geworpen. Die kennis ontkende tijdens het schieten in de schuur te zijn geweest.

Vrijspraak
De rechtbank en het gerechtshof oordeelden dat onduidelijk was hoe het allemaal was gegaan. 'De rechtbank heeft niet kunnen vaststellen wie van de aanwezigen op de plaats delict een wapen bij zich had noch wie er heeft geschoten', staat in het vonnis. Nauwe samenwerking tussen de verdachten achtten de rechters evenmin bewezen. Omdat de verdachten ook niet aantoonbaar wisten dat ze vals geld bij zich hadden, werden ze ook van oplichting vrijgesproken.

Tijdens zijn vlucht in 2013 zou Nadzak verscheidene vermommingen hebben gebruikt om uit handen van de politie te blijven, maar uiteindelijk werd zijn signalement toch op de opsporingslijst geplaatst. Wat Nadzak sinds zijn definitieve vrijspraak heeft gedaan en waar hij heeft verbleven, is niet duidelijk.

Wat woensdag is gebeurd in het vakantiehuisje in het Brabantse Hooge Zwaluwe is nog onduidelijk. De zwaar toegetakelde Dalfour en Nadzak zijn daar doodgeschoten, maar wat de rol is geweest van de twee gewond weggekomen mannen die inmiddels voor betrokkenheid bij de zaak zijn aangehouden, is onderwerp van onderzoek. Het gaat om een 39-jarige Belg die woensdag rond het middaguur door onbekenden gewond was achtergelaten bij een ziekenhuis in Oosterhout, met een steek- of schotwond, en een 46-jarige man zonder vaste verblijfplaats in Nederland die rond het middaguur met schotwonden was gevonden op straat in Breda. Of zij moeten worden gerekend tot de daders die Dalfour en Nadzak hebben omgebracht of dat zij juist behoorden tot hun groep, is onduidelijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden