Plus

Muggenplaag wordt bewoners De Baarsjes te veel: 'Iemand moet dit oplossen'

In De Baarsjes is al jarenlang een groot muggenprobleem. Nu komen buurtbewoners in actie.

Tiemen Jansen zuigt zodra hij uit zijn werk komt de muggen op. Vriendin Maibritt Achilles kijkt toe. Beeld Dingena Mol
Tiemen Jansen zuigt zodra hij uit zijn werk komt de muggen op. Vriendin Maibritt Achilles kijkt toe.Beeld Dingena Mol

ZzzzzzzzzzZZZZ. Dit is het geluid van een mug. Midden in de nacht. Een mug die steeds dichter bij je oor komt, terwijl je net diep in slaap bent. Tenminste, dat is altijd het moment dat ze de slaapkamer van Louise Burger opzoeken en de klamboe weten te omzeilen.

Met radeloze, gebroken nachten en stress als gevolg. Rotmuggen. In de omgeving van de Vespuccistraat in De Baarsjes blijft het namelijk zelden bij één: ze komen met tientallen tegelijk.

Horren, klamboes en deet
Dat er in De Baarsjes een muggenprobleem is, is geen nieuws. Sommige bewoners hebben er al tien jaar last van. De huizen zijn gebarricadeerd met horren en bewoners slapen onder klamboes, smeren zich voor het slapen in met deet, maken om de paar uur een rondje met de stofzuiger, zweren bij de antimugstekker die een citronellageur verspreidt of gebruiken de insectenspray van Kruidvat om de hoek - als die niet weer is uitverkocht.

Kortom: ze hebben ermee leren leven. En het gaat in vlagen. Soms is het erg, dan weer wat minder. Twee weken geleden was Burger de passiviteit zat. Tijd voor actie. Of in ieder geval: een Facebookgroep. "Het inventariseren van de problemen leek me een goed begin. Er moet gewoon iets gebeuren. Iemand moet dit oplossen."

Tot nu toe heeft namelijk nooit iemand zich geroepen gevoeld. Het stadsdeel geeft meldingen door aan de GGD, verantwoordelijk voor dierplaagbeheersing. Maar omdat er geen gezondsheidsrisico's zijn, geeft die alleen tips: het probleem ligt bij ondiep, stilstaand water waar muggen hun eitjes leggen.

Vaak is dat onder gebouwen, op platte daken of in plantenpotten met water. Daarmee is het vooral een zaak van de woningeigenaren. Maar zolang niemand weet waar het probleem zit - misschien is het wel de riolering van Waternet - onderneemt niemand actie.

Baby met 21 bulten
Met de Facebookgroep 'Muggenprobleem De Baarsjes' ging het snel: binnen een paar dagen waren er meer dan 500 leden. De strijdkracht werd aangewakkerd toen er een foto van het buurmeisje Wies (0) verscheen.

Er was een mug onder de klamboe gekomen en ze werd wakker met 21 muggenbulten in haar gezicht. De derde keer dat het gebeurt.

Uit de adressen die in de Facebookgroep werden gepost blijkt hoe wijdverspreid het probleem is. Er zijn meldingen uit de Postjesweg, maar het epicentrum van de plaag lijkt op de hoek Vespuccistraat/Jan Mayenstraat te liggen.

Daar, bij een woning op de begane grond, komt Maibritt Achilles net thuis. Ze baant zich een weg door de tientallen muggen die in de portiek zitten. "En dit is nog niets. Onze buren sprayen tegenwoordig mee, dus dat helpt."

Als ze haar huis binnenstapt, zijn er zo een stuk of dertig te tellen, waar Achilles ook niet van opkijkt. Stil zitten de muggen met hun tengere lijf met zes dunne pootjes op de witte muren.

Haar vriend Tiemen Jansen trekt de kruipruimte open en er komt een muggenzwerm naar buiten. Op de bodem ligt water. Van de week ontdekt, maandag komt een bedrijf spuiten. Is dit de bron van alle ellende? Jansen: "Nee, niet de enige bron. Waarschijnlijk zitten overal in het blok dit soort plekken.

Hoe moeilijk dat is op te lossen weet Willemijn Vermeer. In haar blok in Floradorp in Noord hadden ze enkele jaren hetzelfde probleem. "Het bleek vooral een combinatie van omhooggekomen grondwater en rioolbreuken te zijn."

De muggen zijn weg, maar het was een kostbaar project: de grond onder de huizen is weggezogen, riolering is gemaakt en overal is grind onder gespoten. Vermeer: "Ymere heeft uiteindelijk de rekening betaald, maar daar ging heel wat getouwtrek aan vooraf."

null Beeld Laura van der Bijl
Beeld Laura van der Bijl
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden