Mugabe: 'Zimbabwe is van mij'

Robert Mugabe Foto EPA/Aaron Ufumeli Beeld
Robert Mugabe Foto EPA/Aaron Ufumeli

HARARE - De Zimbabwaanse president Robert Mugabe heeft gezworen dat hij zich nooit zal overgeven en dat alleen het Zimbabwaanse volk hem uit de macht kan zetten.

''Ik zal nooit of te nimmer mijn land verkopen. Ik zal mij nooit, nooit, nooit overgeven. Zimbabwe is van mij, ik ben een Zimbabwaan, Zimbabwe voor de Zimbabwanen. Zimbabwe nooit voor de Britten. Groot- Brittannië voor de Britten,'' zei Mugabe gisteren tot het jaarlijkse congres van zijn Zanu-PF partij. Hij reageerde daarmee op de steeds groter wordende internationale druk op hem om af te treden.

Mugabe betwijfelde ook of Afrikaanse landen 'de moed zullen hebben' om militair in te grijpen. ''President Mugabe is door zijn volk gekozen en wij hebben de Amerikanen en de Europeanen verteld dat de enigen met de macht om Robert Gabriel Mugabe te verwijderen de inwoners van Zimbabwe zijn.'' De meeste buurlanden, waaronder Zuid-Afrika, zijn tegen militair ingrijpen in Zimbabwe, waar door de ineenstorting van de gezondheidszorg en de watervoorziening al meer dan elfhonderd mensen aan cholera zijn bezweken en de helft van de bevolking volgens de VN door honger wordt bedreigd.

Om de impasse na de met veel geweld gepaarde presidentsverkiezingen te doorbreken, kwamen Mugabe en oppositieleider Morgan Tsvangirai drie maanden geleden de vorming van een regering van nationale eenheid overeen. De onderhandelingen daarover zijn echter vastgelopen op de verdeling van kabinetsposten.

Tsvangirai zei gisteren dat hij zijn partij MDC zal vragen de onderhandelingen stop te zetten, tenzij gevangen aanhangers van de oppositie uiterlijk 1 januari worden vrijgelaten of officieel aangeklaagd. Volgens Tsvangirai zijn de afgelopen twee maanden 46 oppositieleden en gewone burgers opgepakt. (AP)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden