Mugabe laat kerken leegknuppelen

NAIROBI - Anglicaanse gelovigen in Zimbabwe moesten gisteren opnieuw alternatieve gebedshuizen zoeken. Hun kerken zijn op last van de regering van president Robert Mugabe gesloten. De laatste weken zijn anglicaanse kerkdiensten door de politie beëindigd. Agenten stormden de kerken binnen en gingen de gelovigen met wapenstokken te lijf. Bij één actie werd een vrouw, die voor het altaar knielde, in elkaar geslagen.

''We zullen nooit ophouden met bidden,'' reageert Sebastian Bakare, bisschop van Harare. ''We geloven dat God zal optreden. Misschien niet vandaag of morgen, maar als hij de tijd rijp acht. En dan zullen wij juichen.''

De Zimbabwaanse regering verdenkt bisschop Bakare van het organiseren van een staatsgreep in samenwerking met Groot-Brittannië, een standaardbeschuldiging van tegenstanders van het bewind van Mugabe.

Rowan Williams, als aartsbisschop van Canterbury de leider van de anglicaanse kerk, heeft de Verenigde Naties gevraagd christenen in Zimbabwe te beschermen.

Zijn collega John Sentamu, de aartsbisschop van het Britse York, knipte tijdens een tv-interview zijn boord kapot als teken van protest tegen de toestand in Zimbabwe. Sentamu moest dertig jaar geleden zijn geboorteland Oeganda ontvluchten toen het daar te gevaarlijk voor hem werd onder het bewind van dictator Idi Amin.

Sentamu wil zijn boord pas weer omdoen als Mugabe weg is. ''Het is tijd dat we accepteren dat Afrikaanse landen soms niet in staat zijn zichzelf goed te besturen. Dat is niet een Afrikaans, maar een internationaal probleem, waar actie tegen moet worden ondernomen.''

Religieuze instellingen spelen in Afrika vaak een politieke rol. In landen waar regimes de oppositie monddood maken, nemen kerken en moskeeën de taak kritiek te uiten vaak over. Afrikaanse heersers ervaren die inmenging als hinderlijker dan die van politieke partijen, omdat de meeste bewoners van het continent een godsdienst aanhangen en meestal loyaler zijn aan hun religieuze dan aan hun politieke leiders.

Sinds bekend werd dat 27 juni de dag is van de tweede ronde van de presidentsverkiezingen tussen Mugabe en oppositieleider Morgan Tsvangirai, zijn Mugabe en zijn partij Zanu-PF een grootscheepse wraakactie begonnen. Gisteren werd de leider van een afgescheiden vleugel van de Beweging voor Democratische Verandering (MDC), Arthur Mutambara, gearresteerd. Mutambara wordt ervan beschuldigd in een krant valse verklaringen te hebben afgelegd.

Mugabe zelf is deze week in Rome, waar hij een vergadering van de VN-landbouworganisatie FAO bijwoont. (Ilona Eveleens)

Rowan Williams (r), aartsbisschop van Canterbury, poserend met Paus Benedictus. Foto AP Beeld
Rowan Williams (r), aartsbisschop van Canterbury, poserend met Paus Benedictus. Foto AP

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden