Update

Mugabe en Tsvangirai tekenen akkoord

HARARE - De Zimbabwaanse president Robert Mugabe en oppositieleider Morgan Tsvangirai hebben een akkoord ondertekend over onderhandelingen die moeten leiden tot machtsdeling.

Beiden hadden elkaar al tien jaar niet rechtstreeks gesproken. Het akkoord werd ondertekend in de Zimbabwaanse hoofdstad Harare. Dat gebeurde in aanwezigheid van de Zuid-Afrikaanse president Thabo Mbeki, onder wiens bemiddeling het akkoord is bereikt. Het is de bedoeling dat de onderhandelingen, die vanaf vandaag plaatsvinden op een geheime locatie in Zuid-Afrika, leiden tot de vorming van een regering van nationale eenheid.

Het akkoord kwam tot stand nadat Mbeki vrijdag had beloofd als bemiddelaar nauw te zullen samenwerken met de VN en de Afrikaanse Unie. De oppositie had dat geëist, omdat Mbeki aan de kant van Mugabe zou staan. De oppositie wil dat er een overgangsregering komt die nieuwe verkiezingen organiseert. Mugabes partij, Zanu-PF, wil de oppositie opnemen in een regering van nationale eenheid.

Daarover moet nu verder worden onderhandeld. Tsvangirai is niet bereid genoegen te nemen met een rol op het tweede plan. Hij wil Robert Mugabe zo snel mogelijk opvolgen. De oppositie besloot die harde eisen te bespreken tijdens het geheime overleg om de doorbraak van gisteren niet te belasten.

Achter de schermen komt volgens waarnemers ook de toekomst van Mugabe aan de orde, die eist dat zijn opvolgers hem niet uitleveren voor berechting wegens schendingen van de mensenrechten en corruptie.

Morgan Tsvangirai won in maart de eerste ronde van de presidentsverkiezingen, maar met onvoldoende marge om aan een tweede ronde te ontkomen. Vlak voor die tweede ronde in juni trok Tsvangirai zich terug wegens de campagne van geweld en intimidatie die Mugabes medestanders begonnen tegen aanhangers van de oppositie.

Zo werd Robert Mugabe als enige kandidaat toch gekozen tot president van Zimbabwe, waarover hij al sinds de onafhankelijkheid in 1980 regeert. (AP, AFP)

Mugabe (l.) en Tsvangirai (m.) tijdens de ondertekening. Foto EPA Beeld
Mugabe (l.) en Tsvangirai (m.) tijdens de ondertekening. Foto EPA

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden