Update

'Mubarak voor de rechter'

De Egyptische ex-president Hosni Mubarak. Foto Beeld reuters
De Egyptische ex-president Hosni Mubarak. FotoBeeld reuters

De Egyptische ex-president Hosni Mubarak zal voor de rechter een verklaring afleggen over beschuldigingen aan zijn adres. Dat heeft minister Mansour al-Essawy van Binnenlandse Zaken gezegd, meldde dinsdag de krant al-Ahram.

Aanklagers in Caïro hebben Mubarak zondag gedagvaard in verband met de dood van demonstranten en de verduistering van overheidsgeld. De oud-president heeft de beschuldigingen als leugens afgedaan. Ook zijn zonen, Alaa en Gamal, moeten uitleg geven.

De minister maakte niet bekend, wanneer de Mubaraks aan een verhoor worden onderworpen in een oostelijke buitenwijk van Caïro. Zij verhuisden na de val van het regime op 11 februari van het presidentieel paleis in Heliopolis, een wijk in het noordoosten van Caïro, naar de badplaats Sharm al-Sheikh aan de Rode Zee. Ze staan er onder huisarrest.

Vrijdag betoogden tienduizenden mensen op het Tahrirplein in Caïro voor berechting van Mubarak en andere prominenten van het vorige regime. Mubarak was aan de macht vanaf 1981 en heeft de noodtoestand, die in het land was uitgeroepen, nooit afgeschaft. De militairen die in februari de macht overnamen, evenmin. De mensenrechtengroep Human Rights Watch (HRW) zei dinsdag dat de militairen de vrijheid van meningsuiting verder beperken.

Een blogger, Maikel Nabil, kreeg drie jaar cel, omdat hij de regerende militaire raad heeft beledigd. Hij werd 28 maart opgepakt en veroordeeld wegens ''het bezigen van ongepaste taal, de aantasting van de goede naam van militairen en het verspreiden van valse informatie''. De uitspraak stond voor 12 april op de rol, maar Nabils advocaten ontdekten maandag dat hij al was veroordeeld zonder dat hij of zijn raadslieden aanwezig waren. ''Het is de de ergste aanslag op de vrijheid van meningsuiting in Egypte sinds 2007'', aldus een zegsman van HRW.

De militairen hebben beloofd vrije verkiezingen te houden. De argwaan jegens de militairen wordt volgens waarnemers groter. De laatste dagen zijn wel een reeks voormalige topfunctionarissen opgepakt of opgeroepen te verschijnen. Ex-parlementsvoorzitter Ahmed Fathi Sorour wordt woensdag verhoord. De eerste topfiguur tegen wie een proces is begonnen, is oud-minister Habib al-Adly van Binnenlandse Zaken. (ANP)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden