Mubarak van beademing af, maar ligt in coma

Hosni Mubarak is van de beademing afgehaald, maar ligt in coma. Zijn hart en andere vitale organen functioneren normaal. Een team van vijftien artsen houdt de gezondheidssituatie van de Egyptische oud-president in de gaten. Dat hebben zegslieden bij de beveiliging van Mubarak vandaag gezegd.

Elise Kuit
Hosni Mubarak tijdens de rechtszaak tegen hem Beeld reuters
Hosni Mubarak tijdens de rechtszaak tegen hemBeeld reuters

Inmiddels trokken vandaag opnieuw duizenden Egyptenaren de straat op om de zege van hun kandidaat op te eisen. Want iedereen weet het zeker: Morsi heeft gewonnen. Of Shafiq.

Volgens Mohsen el-Fangari, een hoge generaal en lid van de regerende Militaire Raad, is Mubarak's toestand 'zeer kritiek'. Dat zei hij vandaag tegen een verslaggever van de Arabische krant Al-Shorouk. Volgens bronnen in het ziekenhuis waar Mubarak ligt, is zijn vrouw Suzanne hem komen bezoeken.

Veel Egyptenaren reageerden sceptisch op de berichten over Mubaraks gezondheid. Velen geloven dat het een truc is om de oud-dictator uit de gevangenis te krijgen. Mubarak werd veroordeeld tot levenslang voor de dood van demonstranten tijdens de onlusten die hem de kop kostten.

Mubaraks gezondheidscrisis komt te midden van de chaos die in Egypte is ontstaan na de verkiezingen van afgelopen weekend. De twee rivalen voor het presidentschap, de Moslimbroeder Mohammed Morsi, en de oud-premier Ahmed Shafiq, claimen allebei de overwinning. Hun aanhangers hebben zich inmiddels massaal op straat begeven om de steun aan hun kandidaat luidkeels kenbaar te maken.

Egyptenaren lezen vanmorgen de ochtendbladen met nieuws over de verdreven dictator Mubarak. Beeld afp
Egyptenaren lezen vanmorgen de ochtendbladen met nieuws over de verdreven dictator Mubarak.Beeld afp
Aanhangers van de Moslimbroeders vieren 'hun' zege op het Tahrirplein in Caïro. Beeld getty
Aanhangers van de Moslimbroeders vieren 'hun' zege op het Tahrirplein in Caïro.Beeld getty

Aanvankelijk waren het de Moslimbroeders die hun achterban opriepen de straat op te gaan om de zege in de tweede ronde van de verkiezingen te claimen. Ook riepen de broeders op te protesteren tegen een nieuwe serie maatregelen die het leger gisteren bekend maakte. Die lijken er vooral op gericht de toekomstige president alle wind uit de zeilen te nemen, en zelf de macht te behouden.

Volgens critici vreest de Militaire Raad, die het land sinds de val van Mubarak regeert, een overwinning van Morsi omdat ze dan de macht over Egypte kwijt zullen raken. Dat is niet het geval als Shafiq de zege binnenhaalt, omdat hij als oud-premier wordt gezien als onderdeel van het oude regime. De nieuwe maatregelen houden onder meer in dat het leger de bevoegdheid krijgt voor het schrijven van nieuwe wetten. Ook hebben ze de verantwoordelijkheid voor het opstellen van een nieuwe grondwet naar zich toegetrokken. Bovendien zal de Militaire Raad geen civiele instituten toelaten om hun financiën te controleren en werd de titel van opperbevelhebber van het leger, een post die traditioneel aan de president werd toegewezen, geschrapt.

Vandaag verzamelden opnieuw zo'n 50.000 Egyptenaren, hoofdzakelijk aanhangers van de Moslimbroeders, zich op het beruchte Tahrirplein in Caïro. Ze scanderen pro-Morsi slogans en zwaaien met vlaggen van de Moslim Broederschap. Ook geven ze volgens verschillende aanwezige internationale media uiting aan hun woede over de aanhoudende inmenging van het leger met de politiek in het land. Een demonstrant zei tegen persbureau AP dat het 'onmogelijk' is om na een revolutie en democratische verkiezingen alsnog opgescheept te worden met een 'tandeloze president die als marionet dient voor het oppermachtige leger'.

Aanhangers van de Moslimbroeders bidden voor hun kandidaat Morsi op straat in Caïro. Beeld getty
Aanhangers van de Moslimbroeders bidden voor hun kandidaat Morsi op straat in Caïro.Beeld getty

Maar ook supporters van Morsi's rivaal Shafiq zijn de straten van Caïro ingetrokken om de zege van hun kandidaat te vieren. De verkiezingsraad liet eerder deze week weten pas uiterlijk morgen met een officiële uitslag te komen. Pas dan zouden alle stemmen geteld zijn, maar verwacht wordt dat de verliezer deze uitslag direct naast zich neer zal leggen, waardoor de chaos nog groter wordt.

Zeker wanneer Shafiq als winnaar wordt benoemd, zal de respons enorm zijn, verwachten waarnemers. Honderdduizenden Moslimbroeders zullen dan de straat op gaan, om Shafiqs zege te betwisten. Morsi en andere Moslimbroeders zeiden tijdens hun kiescampagne dat Shafiq alleen kon winnen als hij op grote schaal fraude zou plegen.

Volgens een woordvoerder van Shafiq behaalde de voormalige premier 51,5 procent van de stemmen. Dat zou de claim van Morsi 'ongeldig' maken, aldus de man tijdens een op televisie uitgezonden persconferentie. De woordvoerder beweerde dat zijn baas '500.000 stemmen meer dan Morsi' behaalde. Het campagneteam van Morsi zei maandag echter al vlak na het sluiten van de stembureaus dat hun kandidaat 52 procent van de stemmen binnen had gehaald, waarmee de zege hém dus toekomt.

Een aanhanger van Shafiq kust zijn beeltenis op een campagenposter. Beeld afp
Een aanhanger van Shafiq kust zijn beeltenis op een campagenposter.Beeld afp

Elk campagneteam werd in het weekend vertegenwoordigd op elk stembureau in het land door een waarnemer. Tijdens de parlementsverkiezingen eerder dit jaar bleken de schattingen van de Moslimbroeders vrij accuraat.

Het lijkt er inmiddels op dat Egypte zestien maanden na het einde van het Mubarak-regime is vervallen in een uitzichtloze chaos. Wat een historisch keerpunt had moeten zijn volgens velen, is verzand in een getouwtrek om de macht waardoor Egypte voorlopig verstoken blijft van een president, en de militairen als vanouds de lakens uitdelen.

Het Maadi-ziekenhuis waar Mubarak werd opgenomen. Beeld afp
Het Maadi-ziekenhuis waar Mubarak werd opgenomen.Beeld afp

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden