Mubarak niet medeplichtig aan doden van betogers

De Egyptische ex-president Hosni Mubarak wordt niet veroordeeld voor medeplichtigheid aan de dood van honderden betogers. Een rechtbank in Caïro heeft dat vandaag bepaald. De 86-jarige Mubarak werd in 2012 voor het vergrijp veroordeeld tot levenslang, maar toen ging hij in hoger beroep. Volgens de BBC werd de uitspraak van de rechter gevolgd door gejuich in de rechtbank.

Mubarak in 2010. Beeld afp
Mubarak in 2010.Beeld afp

Mubarak, oud-minister Habib el-Adly van Binnenlandse Zaken en zes hoge veiligheidsfunctionarissen worden ervan beschuldigd medeplichtig te zijn aan de dood van bijna 850 demonstranten tijdens achttien dagen van opstanden en rellen in Egypte. De onlusten leidden in februari 2011 tot de val van zijn regime. De zaak tegen de minister en zes functionarissen is ook verworpen. Een corruptiezaak tegen de oud-president en een oud-minister werd vandaag ook verworpen.

Mubarak dient momenteel wel een straf van drie jaar voor verduistering van overheidsgeld.

Coup

De val van het regime van Mubarak in 2011 leidde een periode van onrust in. Mubaraks opvolger, Mohamed Mursi, werd in 2012 gekozen tijdens Egypte's eerste vrije democratische verkiezingen in de geschiedenis van het land. Na een jaar werd hij echter afgezet tijdens een coup van het Egyptische leger.

De huidige situatie in Egypte leidt tot ontevredenheid onder het Egyptische volk. 'De namen zijn veranderd, maar het regime is hetzelfde', zei een man die zijn vrouw verloor tijdens de opstand van 2011 tegen persbureau AP.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden