MS-patiënt sliep nachten in rolstoel en gaat naar rechter

Een 44-jarige MS-patiënt daagde donderdag hulporganisatie Fokus voor de rechter. De hulpbehoevende vrouw sliep vier nachten in haar rolstoel, nadat haar zorgovereenkomst eenzijdig was opgezegd.

De vrouw sliep vier nachten in haar rolstoel.Beeld Shutterstock

De 44-jarige Biljana, die omwille haar kinderen niet met achternaam in de krant wil, is ziek. Ze heeft multiple sclerose en is door de chronische aandoening afhankelijk van anderen. Douchen, eten, naar het toilet, Biljana kan het niet alleen.

Sinds februari kan ze ook geen beroep meer doen op Fokus, de hulp­organisatie die mensen met een lichamelijke beperking aan een aangepaste woning helpt en daar ook de zorg levert. Fokus heeft de zorgovereenkomst nu opgezegd, en omdat het huurcontract gebonden is aan de organisatie, moet de vrouw ook haar woning verlaten. Gisteren vocht ze het besluit aan in de rechtbank van Amsterdam.

Klachten over hulp
"Ik heb vier dagen in mijn rolstoel geslapen," zei de vrouw nadat haar advocaat Danielle Den Hartog haar situatie uiteenzette. Biljana, een alleenstaande vrouw wier kinderen en ex-man in Eindhoven wonen, sloot in 2016 een overeenkomst met Fokus. In haar aangepaste huurwoning in de Stadionbuurt ontving ze ADL-assistentie, hulp bij algemene dagelijkse levensverrichtingen.

De vrouw was niet tevreden: de hulp arriveerde vaak te laat, ze had veel pijn als ze in de tillift werd geholpen en een keer is de vrouw verkeerd op het toilet gezet. Ze viel en liep twee botbreuken op. "Ik vraag niets ingewikkelds," zei ze kalm in de rechtszaal. "Soms komen vrienden of buren mij helpen. Medewerkers van Fokus moeten dat ook kunnen."

'Vloekende cliënt'
De instelling erkent dat er een medewerker is geweest die zijn werk beneden peil heeft uitgevoerd. "Die is ontslagen," zegt Jan Hein Mastenbroek, raadsman van de hulporganisatie. Volgens hem kan Fokus echter niet de gespecialiseerde zorg bieden die mevrouw nodig heeft. De zorg­instelling werkt veelal met ongediplomeerde zorgverleners, al lijkt dat niet het grootste struikelblok te zijn. Mastenbroek: "Mevrouw is meerdere keren gewezen op haar gedrag. Ze schreeuwde en vloekte naar mensen die haar wilden helpen." Na meerdere gesprekken en mailwisselingen zijn de twee partijen er niet uitgekomen. "Dat betekent dat mevrouw geen zorg meer kan krijgen."

Het is overigens niet de eerste keer dat Fokus voor de rechter is gedaagd. In 2015 stond de zorginstelling even­eens terecht vanwege het eenzijdig opzeggen van een overeenkomst. In die zaak in Eindhoven was dat onterecht gebeurd; de rechter gelastte dat Fokus en de cliënt naar een oplossing zouden zoeken.

Oplossing zoeken
Ook nu stuurde de rechter hierop aan. Ter plekke is een overeenkomst opgesteld: Biljana mag in de woning blijven tot ze een andere passende woning heeft gewonden. En hoewel er in zogenoemde Fokuswoningen alleen door de zorginstelling zelf hulp mag worden verleend, mag ze een andere zorgverlener regelen, mits de declaraties via Fokus lopen.

Biljana maakte herhaaldelijk duidelijk dat ze het liever via haar zorg­verzekering wil regelen, maar omdat de hulporganisatie subsidies ontvangt voor vijftien mensen in vijftien woningen, is de geopperde financiële constructie voor Fokus noodzakelijk.
Nadat de rechter een paar keer had benadrukt dat het hem de beste oplossing lijkt voor alle partijen, tekende Biljana de overeenkomst.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden