Mr. Visserplein moet veiliger worden

Het Mr. Visserplein zoals het er nu nog bij ligt. Een racebaan is het, zegt de MacBike-directeur. Foto Peter Elenbaas

AMSTERDAM - Het Mr. Visserplein gaat opnieuw op de schop. De onoverzichtelijke rotonde verdwijnt en wordt vervangen door een vierbaansweg. Omwonenden hopen dat de nieuwe inrichting van het plein meer rust zal brengen.

Wie op het Mr. Visserplein staat, durft nauwelijks over te steken. Trams, bussen, taxi's en auto's razen voorbij. Nooit lijkt het stoplicht op groen te springen. Het hart van de rotonde wordt gevormd door de twee helften van het felgekleurde koepeldak van de oude verkeerstunnel, waartussen de tram rijdt. Hieronder zit TunFun, het ondergrondse kinderparadijs.

Het drukke verkeer leidt af van de historie van het plein. Ooit was hier de Joodse buurt. De Portugese synagoge en het Joods Historisch Museum herinneren daar nog aan. Wat wel in het oog springt, is het pand van de filmacademie, dat vaak opduikt in lijstjes van lelijkste gebouwen van de stad.

Het plein is nog jong en werd in 1968 aangelegd. De gemeente had toen grootse plannen voor een soort snelweg naar het oostelijke deel van het centrum. Hevige protesten van mensen die niets in al die auto's zagen, voorkwamen dat de snelweg er kwam. Het plein werd wel aangelegd, met een grote verkeerstunnel en een voetgangerstunnel eronder. Deze werden in de jaren negentig afgesloten. De voetgangerstunnel bleek een ideaal toevluchtsoord te zijn voor junks, krakers en graffitiliefhebbers.

Rond de eeuwwisseling kreeg het Mr. Visserplein twee nieuwe bewoners: TunFun en MacBike. MacBike, verhuurder van de bekende rode toeristenfiets, zag wel iets in 'de junkentunnel'.
TunFun bouwde de rest om tot een kinderspeelparadijs.

Voor de ondergrondse speeltuin is nog steeds plaats in de nieuwe plannen voor het plein. Eén nooduitgang moet worden gesloopt, maar die zal worden vervangen door een andere. "Die is eigenlijk ruimer en nog veiliger, dus wij hebben er geen problemen mee," zegt speeltuindirecteur Joep Rolink.

MacBike is het enige echte slachtoffer van de nieuwe plannen. Voor het gebouwtje van de fietsenverhuurder was geen plaats. De gemeente heeft MacBike een nieuwe locatie aangeboden in de Nieuwe Uilenburgerstraat, maar dat ligt uit de route. Van de klandizie voor de fietsverhuur is nog maar een kwart over, aldus het bedrijf.

De gemeente heeft de politieke wil uitgesproken MacBike een plek te geven op het nieuwe Mr. Visserplein, maar garanties zijn er niet. Bas Oosterhout, directeur van Mac- Bike vindt het wel goed dat het plein wordt aangepakt, want dat is volgens hem een racebaan. "Dat nooit iets is gebeurd met onze onervaren fietshuurders, is een wonder."

De rotonde is ook Joël Cahen, directeur van het Joods Historisch Museum, een doorn in het oog. "Bezoekers die hiervandaan naar de Portugese synagoge willen, worden bijna doodgereden, zo onveilig is het hier nu." Ook is hij bang dat toeristen denken dat het centrum van Amsterdam bij het plein ophoudt, terwijl er nog allerlei musea achter verscholen liggen.

Cahen pleit voor een gebouw in het midden van het plein,waar de tram onderdoor kan rijden. Hij ziet wel een glazen piramide voor zich, zoals in Parijs bij het Louvre. Hij hoopt dat een mooi gebouw 'een beetje allure' zal toevoegen. "Het liefst zien we de tram of de auto's ondergronds gaan, maar ja, daar is nu geen geld voor." (NADAP PIETER/MARLOU VISSER)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden